KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi’nin, IAMU’ya üyeliği onaylandı

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nün Uluslar arası Denizcilik Üniversiteleri Birliği’ne (IAMU) üyeliği onaylandı.

KTÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

2008 Nisan ayında Rektörlüğümüz aracılığı ile Ululararası Denizcilik Üniversiteleri Birliği (International Association of Maritime Universities (IAMU))’ne bölümümüzün üyeliği için başvuru yapmış bulunmaktayız. Başvurumuz IAMU’nun ilgili komiteleri tarafından görüşülerek sonuca bağlanmıştır.

IAMU 1999 yılında dünyanın önde gelen 7 denizcilik üniversitesi tarafından kurulmuş olup o günden günümüze kadar toplam 51 üniversite ve enstitü üyesi bulunan uluslararası bir birliktir. Örgütün merkezi ve sekretaryası Japonya’nın Tokyo şehrindedir.

IAMU dünyadaki denizcilik eğitiminin standardizasyonu ve kalite değerlerini oluşturmada önemli bir rol üstlenmektedir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’ne eğitim ve standardizasyonlar konusunda tavsiyelerde bulunmaktadır.

Böyle bir birliğe üye olmak Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin bir dünya üniversitesi olması hedeflerini destekleyeceği açıktır. IAMU’nun Amerika’nın San Francisco şehrinde yapılan AGA toplantısında (No.1/FY2008) sayılı kararla üyeliğimiz görüşülmüş ve evrak bazında yapılan değerlendirme ile dış denet yapılmaya uygun görülmüştür.

IAMU tarafından Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği’ne gönderilen dış denetçi gerekli denetlemeleri yapmış olup bununla birlikte şu ana kadarda yürütmekte olduğumuz ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve Yüksek Öğretim Kuruluna bağlı denizcilik eğitimi veren eğitim kurumlarının STCW sözleşmesi gerekleri kapsamında sürekli izlenmesine ve değerlendirilmesi kapsamında yapılan çalışmaları da irdeleyerek rapor hazırlamıştır.

Bu rapor, 19-21 Eylül 2009 tarihleri arasında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde, IAMU AGA 10 Konferansı sırasında yapılan International Executive Board (IEB) toplantısında görüşülmüş olup oy birliği ile üyeliğimiz kabul edilmiştir. 2010 yılında Güney Kore’nin Pusan şehrinde Korea Maritime University tarafından düzenlenecek olan konferansa üyelik beratını almak ve bölümüz hakkında tanıtıcı sunum yapmak üzere davet edilmiş bulunmaktayız."

Öte yandan KTÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Özen’in konuyla ilgili olarak bugün basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.
 

Editör: TE Bilişim