3'üncü Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi’nin 'Akdeniz’de Kruvaziyer Turizmi: Yeni Destinasyonlar'başlıklı oturumunda konuşan dünya kruvaziyer sektörünün önemli isimleri Türkiye'ye mesaj gönderdi: Vergileri azaltın, daha çok gelelim.

2 BİN YATAKLI BİR GEMİ 1000 YATAKLI 5 YILDIZLI OTEL KADAR KAZANIYOR

Oturumda söz alan TURA Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Öner şunları söyledi:

"Akdeniz havzasında 5 milyon kruvaziyer turisti var ve bunun 4 milyonu Avrupa’dan geliyor. Biz bu oranın yüzde 20’sie sahibiz. Kruvaziyer endüstrisi çok hızlı büyüdü ve yeni destinasyonların bir araya getirilmesi ihtiyacı ortaya çıktı. İzmir, destinasyon yaratma konusunda çok başarılı bir örnek. Mersin gerekli tanıtımları tamamlamış durumda. Şu anda başta Costa ve Carnival olmak üzere, dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinin temsilcilerinin kongreye katıldığını görüyorum. Bu temsilcilerin raporlarını yazmasının ardından Mersin’e yanaşan gemi sayısı artacaktır."

"Kruvaziyer için tanıtım çok önemli. Bu yüzden destinasyonlardaki tüm aktörler bir araya gelerek bir kruvaziyer komisyonu kurmaları gerekiyor. İzmir ve Mersin neredeyse bütün büyük uluslararası turizm ve kruvaziyer fuarlarına katılıyorlar. Bu iki kent sadece kendi destinasyonlarını değil aynı zamanda Türkiye’yi de temsil ediyorlar. Önümüzdeki günlerde İzmir’de kruvaziyer turizmini nasıl geliştireceğimiz üzerine bir toplantı düzenleyeceğiz. Öte taraftan Karadeniz’in de ciddi olarak tanıtılması gerekiyor."

"Bir kruvaziyer sitesi oluşturmak, dergilere ve internet sitelerine reklam vermek, kruvaziyer şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelmek, diğer limanlarla iş birliği yapmak gerekiyor. Bir destinasyonu belirlemek ne çok zor, ne de çok kolaydır. İnsanlar bir hat üzerinden gidiyor ve siz bu hat üzerindeyseniz şansınız var ama bu yetmiyor. Sizin aynı zamanda bir kruvaziyer limanı olmanın gereklerini karşılamanız gerekiyor. Mersin çok çekici bir destinasyon ve gezilecek çok fazla yer var. Din turizmi için de bu bölge ciddi bir potansiyel taşıyor. Özellikle, İsrail, Suriye ve Mısır arasındaki dini turizm hattına dahil edilebilir. Mersin’in daha iyi bir limana ihtiyacı var ki bu da planlanmış durumda."

"Türkiye’de bir istikrar var ancak aynı istikrarın bölgede olduğunu söyleyemeyiz. Bu durum bölge turizmi açısından ciddi bir handikap. Gemi yolcusu gemide yatıyor, gemide yiyor diyerek kruvaziyer turizmine sıcak bakılmıyor. Yaptığım çalışmaya göre, 2 bin yataklı bir kruvaziyer gemisi 25 sefer yaptığında, 1000 yataklı beş yıldızlı bir otelle aynı geliri bırakıyor. Türkiye’ye 50 tane kruvaziyer gemisi geldiğine göre, hesapta olmayan 50 tane daha 5 yıldızlı bir otelimiz olduğunu söyleyebiliriz."
 
DE NARDO: ÖDEDİĞİMİZ PARANIN KARŞILIĞINI ALMALIYIZ

Oturumda konuşan Costa Crosiere Liman Operasyonları Müdürü Elisabetta De Nardo ise şöyle konuştu:
"Liman olmak için ulaşım bağlantıları çok önemli. Aynı şekilde liman tesislerine de ihtiyaç var. Diğer bir konu ise ülkeye girişin kolay olması. Limana engellilerin ulaşımının kolay olması da son derece önemli.
Limana uğrayan gemiler demirleme, ulaşım vs. gibi konularında ödemeler yapıyor. Türkiye'de bu ödemeler yüksek. Yine bu gemiler ile gelen turistler önemli harcamalar yapıyorlar. Bu yüzden gidilecek destinasyonlarda tarihi ve kültürel mekanların olması, onların gezip eğlenebileceği mekanların bulunması gerekiyor ve o destinasyondaki tüm unsurların birlikte çalışması gerekiyor."

 
"Bir ana limanın ne olduğunun iyi anlaşılması gerekiyor. İnterporting ise nereye giderseniz gidin uğrama limanları anlamına geliyor. Interporting ulaşımının kolaylığı açısından son derece önemli. Bunun için büyük tesislere ihtiyaç yok. Bu tip destinasyonlar için geminin sağlıklı yanaşmas, yolcuların rahat giriş çıkış yapmaları öncelikli olan şeyler."
"Yolcularımız Mersin’i çok fazla bilmiyorlar. Bu yüzden de çok daha iyi bir tanıtıma ihtiyacı var diye düşünüyorum. Destinasyonların potansiyel yolcular tarafından nasıl algılandığı da önemli. Biz bu konularda sürekli çalışmalar yapıyoruz. Destinasyonarın alt yapısına, kapasitesine ve işin mali boyutuna bakıyoruz. Alanya - Mersin - Antalya arasında bir karşılaştırma yapıyoruz ve izlenecek seyahat programını ona göre ayarlıyoruz. Limanlar ile ilgili derinlemesine araştırmalar da yapıyoruz. Bu konuda liman yetkililerinin bizimle her şeyi açık yüreklilikle paylaşmalarını bekliyoruz. Özellikle limandaki hizmetlerin kalitesi çok önemli. İnsanlar bu limanlara yanaşmak için bir para ödüyorlar ve bu paranın karşılığını almak istiyorlar. Akdeniz’deki tüm cruise destinasyonlarında bu konularda çok hassas davranılmıyor. Bu İtalya için bile böyle."


PATENA: TÜRKİYE İNDİRİM YAPARSA DAHA ÇOK GEMİ GETİRİRİZ

Oturumda konuşan kruvaziyer turizminin bir diğer önemli ismi ise MCS Cruise Güzergah Yönetimi Müdürü Luigi Patena'ydı. Patena şu sözleri söyledi:
"MSC Cruise olarak 45 ülkede temsilciliğimiz var. 12 bin kişi çalıştırıyoruz ve 12 gemilik bir filomuz var. Bir destinasyon kendini tanıtmak istiyorsa öncelikle limana yatırım yapmak ve limanının iyi tanıtmak zorunda.
2012'de 199 demirleme gerçekleştirdik. Bunlardan 79 tanesi Türkiye'dedir. 2013 yılında Türkiye'deki demirleme sayımızı artıracağız. Türkiye'de yolcu vergilerinde indirim yapılması ve çeşitli kolaylıklar sağlanması bizim buraya daha fazla gelmemizi sağlayacak. Ülkeniz çok önemli bir konumda bulunuyor."
"Güzergah planlarken gemilerin türlerini, limanlar arasındaki mesafeleri göz önünde bulunduruyoruz. AB ekonomisi şu sıralar iyi gitmiyor. Yine de özellikle Antalya operasyonlarımızı artırmak istiyoruz. Kruvaziyer güzergah planlamasında yakıt maliyetinin çok büyük önemi var. Ekstra yakıt tüketimi gerektiren limanlar için bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu noktada da yetkililerle görüşmemiz gerekebiliyor. Destinasyonlar arasında seçim yaparken bir diğer etken de liman ücretleri oluyor. Eğer ki siz gemiyi limanınıza yanaştırmak istiyorsanız ona göre fiyat vermeniz gerekiyor. Yani cezbedecek bir şeylerinizin olması lazım. Kriz kruvaziyer sektörü üzerinde ciddi etkiler ortaya çıkarabilir."


Editör: TE Bilişim