Bakan Yıldırım, yeni yılla birlikte, kruvaziyer gemilerine verilen bazı denizcilik hizmetlerinde yüzde 50'ye yakın indirim yapılacağını açıkladı. Bakan Yıldırım, sektöre bir yıl içinde 10 milyon dolar destek sağlanmış olacağını söyledi.
    
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili bazı iyileştirilme talebinin ön plana çıktığını belirterek, "Bu çerçevede bakanlığımız  1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere, bu bahsettiğim hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir" dedi.
 
Yıldırım, Uluslararası 2. Kış Kruvaziyer Forumu'nda yaptığı konuşmada, yaklaşık olarak dünyada 19 milyon kişinin kruvaziyer sektöründe ağırlandığını ve sektörün cirosunun 90 milyar dolar civarında olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'deki kruvaziyer turizmin gelişmesinin 2000'li yılların başında daha görünür hale geldiğini, bu konudaki en önemli etkeni, "limanlardaki bazı ücretlerde indirime gidilmesi" olarak açıkladı ve bu indirimler sayesinde kruvaziyer turizmindeki gelişmenin çarpıcı ve aynı zamanda sürdürülebilir bir seyir izlediğini ifade etti

2003 yılında Türkiye limanlarında ağırlıklı olarak 2 destinasyona 887 gemi ziyarette bulunurken, 2011 yılında 11 limanda toplam bin 366 gemiye ulaşıldığını, yolcu sayısında istikrarlı artış gözlendiğini kaydeden Yıldırım, kruvaziyer turizmini daha da yaygınlaştırmak için sezonu yıl boyuna yaymak gerektiğini, bölgenin iklim şartları dikkate alındığında sezonun 365 güne yayılabileceğini vurguladı.

14 Ekim'de İzmir Ticaret Odasının düzenlediği "Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü ve Yarını" konulu toplantıda kruvaziyer turizmiyle uğraşan Türkiye'deki bütün firmaların bir araya geldiğine değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

"14 Ekim kararları birçok konuda bir takım gelişmeleri, yeni inisiyatifleri alma zorunluluğu ortaya koymuştur. Turizmciler özellikle Türkiye'deki kruvaziyer turizmin gelişmesi için birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapmış ve kruvaziyer birliği oluşturulması fikri benimsenmiştir. Toplantıda bir başka konu gündeme gelmiş, özellikle fener, kılavuz, römorkör, palamar ücretleriyle ilgili bazı iyileştirilme talebi ön plana çıkmıştır. Bu çerçevede Bakanlığımız o toplantıda da söz verdiği üzere, 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere bu bahsettiğim hizmetlerde yüzde 50'ye varan indirimler yapmaya karar vermiştir. Bunun anlamı şudur; sektöre bir yıl içinde 10 milyon dolar destek sağlanmıştır."
Editör: TE Bilişim