İzmir’de Kruvaziyer Turizmine Bir Darbe Daha!

İzmir’in her geçen gün kan kaybeden kruvaziyer turizmine bir darbe de MSC şirketinden geldi.

Şirketin İzmir’e gelen iki gemisinden birini İzmir’den çektiğini açıklayan Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, 30 seferin iptal olduğunu söyledi. Öztürk ayrıca kruvaziyer turizminde son 2 yılın düşüş rakamlarını açıkladı. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Mecliste Nisan ayına dair faaliyet raporları sunuldu. Toplantıda DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk’ün konuşmasının yanı sıra KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı tarafından denizcilik sektörü ile ilgili faaliyetlerde verilecek KOSGEB destekleri hakkında bilgi verildi.

Toplantıda konuşan Yusuf Öztürk, İzmir krvaziyerindeki düşüşün rakamlarını açıklarken dünya devi bir firmanın daha İzmir seferlerini iptal ettiğini açıkladı.

Kruvaziyer Devi MSC İzmir’den 30 Seferini Çekti

Meclis konuşmasını yapan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk İzmir’in kruvaziyer turizminde bir darbe daha aldığını açıkladı. Ocak ayında dünyanın en büyük iki kruvaziyer firmasından biri olan İtalyan Costa Crociere’nın sürpriz bir kararla 2015 yılında Akdeniz seferlerini iptal edip Uzakdoğu’ya yönelmesi, İzmir’de büyük şok yaratmıştı. Öztürk, kruvaziyerin dev firması MSC’nin İzmir’den elini çektiğini söylerken, “Kruvaziyerde asıl amaç para kazanmak değil. Asıl amaç İzmir’i dünyaya tanıtmak kruvaziyerde en fazla düşüş İzmir’dedir. Son aldığımız habere göre de kruvaziyer firması MSC şirketi, İzmir turizminden elini çektiğini öğrendik. MSC, iki gemisinden bir tanesini iptal etti. 2016 yılı için İzmir’e düzenlenecek 30 sefer iptal olacak. Bu olacak şey değil! Bu gemiler nereye gidiyor? Burada buz dağının görünmeyen tarafı Uzakdoğu… Dünyadaki gemilerin birçoğu Uzakdoğu’ya gidecek. Akdeniz’de her yerde savaş var. Limanlardan alınan vergiler pahalı. Kruvaziyerde yol almamız lazım” şeklinde konuştu.

450 Bin Yolcu Düştü

Kruvaziyerde Uzakdoğu tehlikesine daha önce de dikkat çeken Öztürk, düşüşün rakamlarını açıkladı. Öztürk, “Kruvaziyer sektörü hem ülkemizin hem de bölgemizin gözbebeği, ancak kan kaybediyoruz. İki yıl önce 2 milyon 240 bin olan yolcu sayısı geçen yıl 1 milyon 790 bine geriledi. Ülkemizin en önemli gruplarından biri olan Global, dünyada birçok kruvaziyer limanı işletiliyor. Analarında Venedik’in de olduğu birçok limanı işletmeye de talip. Bu durum bize Türkiye’nin kruvaziyer turizminde uluslararası bir oyuncu olabileceğini de gösteriyor. Bu sektörde başa oynayabiliriz. 2023 hedefi olan 7.5 milyon yolcu ulaşılmaz değil, yeter ki destek verilsin” dedi.

Maliyetler Değil Ülkeler Yarışıyor

Kruvaziyer ile ilgili şirketinin iptal kararı ile ilgili konuşan MSC Türkiye Kruvaziyer sorumlusu ve DTO İzmir Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, bu sene İzmir’den yönlerini Uzakdoğu’ya çevirmesinin büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Ercan “Bugün kruvaziyerde elimizde olanı da kaybediyoruz. Miami’de gördük, burada önemli olan maliyet hesabı değil; burada ülkeler yarışıyor. MSC’in bir gemisi yine İzmir’e gelecek, ama bizim geleni değil gelmeyeni konuşmamız lazım” dedi.

Nükleere İzin Var, Körfez’e Yok!

7 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilerde bir tane bile denizcinin olmadığını ifade eden Öztürk, siyasilerin sektör ile ilgili bölgede ve İzmir’de başlayan yatırımların tamamlanmasını, yeni yatırımlara kaynak ayrılmasını istediklerini söyledi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin TCDD Genel Müdürlüğü’nün işbirliği ile başlayan Büyük Kanal Projesi’nin ÇED engeli ile ilgili, “Nükleer santrallerin yatırımlarına bile kısa sürede başlanırken, körfeze büyük gemilerin girmesini sağlayacak körfezi temizleyecek bu proje için artık vakit kaybetmek istemiyoruz” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim