Özellikle kruvaziyer turizmi konusunda yoğun bir çalışma içinde olduklarını kaydeden Aşut, amaçlarının Akdeniz'de bir kruvaziyer ağı oluşturmak olduğunu söyledi.
 
Geçtiğimiz yıl Mersin  - Tarsus arasındaki Kazanlı bölgesinin turizm alanı ilan edilmesi ve Limak gibi pek çok grubun arazi alarak otel yatırımına başlaması dikkatleri Mersin'e çevirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut kentte turizmin önemli gelişim alanlarından biri olan kruvaziyer turizmini TurizmGüncel için değerlendirdi.

Mersin'in bir stratejik planlama yaparak turizme yöneldiğini belirten Aşut şu noktaların altını çizdi:

"Mersin 2006 – 2007 yıllarında Raginal Innovation Strategy” adlı bir Avrupa Birliği projesi yaparak gelişmeye ve inovasyona açık sektörleri belirledi. Yapılan çalışmalar neticesinde 3 ana sektör çıktı ortaya. Bunlardan birisi turizm, diğeri lojistik ve bir diğeri ise tarım ve gıda olarak ortaya çıktı."

Yerel Yönetimin Vereceği Destek Çok Önemli
 
"Turizmi ele aldığımız zaman ilk başta elimizde neyimiz olduğuna baktık ve elimizde kültür ve kruvaziyer gibi iki turizm çeşidinin olduğunu gördük. Biz de bu iki turizm türünü Mersin’de birleştirme kararı aldık. Kruvaziyer turizmi konusunda bilgi edinmek ve Mersin’de ne tür çalışmalar yapılması gerektiğini öğrenmek amacıyla 2010 yılında İzmir’de yapılan Akdeniz Liman Kentleri Kongresi’ne katılarak bu işin nasıl yapılması gerektiğini öğrenmeye çalıştık. Tabi bu işin en önemli ayağı yerel yönetimin vereceği destek. Devamında kruvaziyer ile ilgili yapılacak çalışmaların çerçevesi oluştu ve harekete geçtik."

"Mersin Turizm Platformunu Kurduk"
 
"Turizm ile ilgili yapılacak çalışmaların bir kurum tarafından yürütülmesi gerekiyordu. Bu yüzden de Mersin Turizm Platformu’nu kurduk. Platform kısa sürede büyük bir yol alınca bizim de ona uymamız gerekti ve kruvaziyer turizmi ile ilgili Sea Trade’e katıldık. Tabi buradaki önemli noktalardan biri de kentteki yerel yönetimlerin biraz daha hızlı hareket ederek olumlu sonuçlar alabilmesi. Biz Mersin olarak bir anda İzmir gibi olamayız ama İzmir’den çok farklı tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerimiz var. Amacımız bu değerleri kruvaziyer ile gelecek insanlara tanıtmak. Bu çerçevede Sea Trade’de zaten önemli sunumlar yapık. Önümüzdeki günlerde de İzmir Sea Trade’ine katılacağız. İspanya’da yapılan kruvaziyer zirvesinde de yine Mersin olarak yerimizi alacağız. Mersin’in turizmde yol alması ve kentte yaşayan insanların turizmden fayda sağlamaları için bizim kesinlikle kruvaziyer turistine ihtiyacımız var."

"Akdeniz'de Bir Kruvaziyer Ağı Oluşturmak İstiyoruz"
 
"3. Akdeniz Liman Kentleri Kongresi’ne dünya kruvaziyer sektörünün iki önemli oyuncusu, Costa ve MSC’nin temsilcileri katıldı. Yine Tura Turizm de kongrede yer aldı. Tura Turizm bizim için özellikle çok önemli. Şirket, bizimle beraber bu projeye destek veren önemli kurumlardan birisi. Mersin’de bir kruvaziyer ağının oluşmasını Tura Turizm de başından beri destekliyor. Mersin’de kruvaziyer turizminin gelişmesinin önünde hiçbir engel yok. Sadece belediyelerin bu sürece hazır olmaları gerekiyor. Hızlı hareket eden, doğru kararlar alan belediyelere ihtiyacımız var."

 

Editör: TE Bilişim