DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran satış kararını açıklarken;  ”Yapacağımız çok yatırımlar olmasına rağmen geçen 4 yıllık süreç içerisinde dünya piyasalarının, özellikle de denizcilik piyasalarının içinde bulunduğu durumdan ötürü DATİ Holding şirketimizi satış kararı aldık” dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve DATİ Yatırım Holding AŞ, mülkiyetin bir kısmı TOKİ’de, üst kullanım hakkı DATİ Holding’de bulunan yaklaşık 670 bin metrekarelik Ataköy Turizm Kompleksi için satış kararı aldı. 1986 yılında yap-işlet-devret modeliyle 49 yıl süreyle Ataköy Turizm İşletmesi’ne (ATİ) kiralanan arazi, 2004 yılı sonu itibariyle Özelleştirme İdaresi tarafından ihale yoluyla Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat’a (DATİ) satılmıştı. DATİ’nin 2005′te devraldığı kompleksin 138 bin 467 metrekarelik kısmının çıplak mülkiyetiTOKİ’ye ait. Bu mülkiyetin üst hakkı ise gelecek 26 yıllık süreçte DATİ’de idi. DATİ, 200 milyon dolara satın aldığı araziye 7.5 yıllık süreçte yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapmıştı.

DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran satış kararını ”Yapacağımız çok yatırımlar olmasına rağmen geçen 4 yıllık süreç içerisinde dünya piyasalarının, özellikle de denizcilik piyasalarının içinde bulunduğu durumdan ötürü DATİ Holding şirketimizi satış kararı aldık” sözleriyle açıkladı.

TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu ise ”Bu arazi İstanbul’un yıldızı sayılabilecek bir lokasyona sahip. Kesinleşmiş imar planı mevcut, bütün mahkemelerden, itirazlardan geçmiş, herhangi bir ihtilaf söz konusu değil” diye konuştu. Arazi üzerindeki tesislerden TOKİ’nin aldığı yıllık kira bedelinin ortalama 3 milyon lira olduğunu belirten Karaoğlu “1986 yılında yapılan sözleşme koşulları bunu gerektiriyordu. Ama tabi ki Ataköy Kompleksi, üst hakkı DATİ’ye ait olan TOKİ’nin mülkiyetinden oluşmuyor. Bunun yanında Hazine’den kiralanan yaklaşık 144 bin metrekarelik bir arazi var. Yine DATİ’nin 10 bin 241 metrekarelik kendi mülkü var. Diğer taraftan 378 bin metrekare projeleri onaylanmış mega yat limanı var. Toplam kompleksin alanı yaklaşık 670 bin metrekare. Satışa konu edilen gayrimenkulün kullanım alanı 670 bin metrekare” dedi.

Dati Holding Kimindir?

Türkiye denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinden Şadan Kalkavan, Fuat Miras, Gündüz Kaptanoğlu, Eşref Cerrahoğlu ve Metin Kalkavan bir araya gelerek Dati-Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş. ‘yi kurdular.

24. 12. 2004 tarihinde kurulan Dati-Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş. özelleştirilme ihalesine girdi ve ihale 199. 097. 925 USD’lik (261.664.174.05YTL) teklifle şirketin lehine sonuçlandı. İhalenin olumlu sonuçlanması üzerine Dati Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş’nin kurucuları Deniz Ticaret Odası üyelerine bir çağrıda bulunarak, meslektaşlarını şirketin ortaklığına davet ettiler. Bu çağrıya çok sayıdaki üye olumlu yanıt verdi. Dati A.Ş. , çok ortaklı yapısıyla, 140,2 milyon YTL ödenmiş sermayesi ile Ataköy Şirketler Grubu , Ataköy Turizm A.Ş., Ataköy Otelcilik. A.Ş. ve Ataköy Marina A. Ş.’nin önce Vakıfbank’a ait hisselerini sonra da Özelleştirme İdaresi’ne ait hissesini devraldı.

Tarih 1 Mart 2005’i gösterdiğinde bu şirketlerin yönetimi de Dati – Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat A.Ş, ye devrediliyordu. Yönetim Kurulu’nun bundan sonraki hedefi Dati’nin unvanının Dati Yatırım Holding A.Ş. olarak değiştirilmesiydi. 13 Temmuz 2005 tarihli Genel Kurul’da unvanın Dati Yatırım Holding A.Ş. olması onaylandı. Bu tarih de kayıtlara DATİ Yatırım Holding A.Ş.’ nin ‘doğum günü’ olarak geçti.

Dati Yatırım Holding A.Ş. bundan sonraki dönemlerde bağlı şirketler ve iştirakleriyle turizm ve denizcilik sektöründe yeni hamlelerde bulunmaya hazırlanıyor.
Editör: TE Bilişim