Foça 'kredi batığı'ndan nihayet kurtuldu

Çürüyüp delinerek su alan gezi teknesi, 6 ay sonra kaldırıldı. İZMİR'in Foça İlçesi'nde halkın 'kredi batığı' olarak adlandırdığı ve bankaya olan borç nedeniyle el konulunca, bakımları yapılmadığından çürüyüp delinerek su alan gezi teknesi, 6 ay sonra kaldırıldı.

Tekne, komşu ilçe Aliağa'daki bir gemi söküm şirketinin dev vinciyle denizden alındı. İki günlük çalışmanın ardından tekne parçalanarak geri dönüşüm tesislerine götürülecek. Foçalıların, çevre ve görüntü kirliliği yarattığı için bir an önce çıkartılmasını istediği 'Mert A.' adlı tekne, işletmeci M.F. tarafından Antalya bölgesinden banka kredisi kullanılarak satın alınmış ve günlük gezi ve balık turları yapmak amacıyla Foça'ya getirilmişti. İki sezon bu amaçla kullanıldıktan sonra sahibinin ödeme güçlüğüne düşmesi üzerine, tekneye icra yoluyla banka tarafından el konuldu. Çift direkli, 20 metre uzunluğunda ve yaklaşık 60 kişi kapasiteli teknenin icralık olduğu iki yıllık süreçte zorunlu bakımları dahi yapılamadı. Ahşap tekne zamanla çürümeye başladı. Bir süre, sürekli tulumba çalıştırılarak sularının tahliye edilmesiyle idare edilen tekne, durumun kötüye gitmesi üzerine Foça Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin'in de önerisiyle Devlet Hastanesi önündeki bağlama yerinden daha güvenli olan balıkçı barınağına çekildi.

Balıkçı barınağında bağlı olduğu yerde çürümeye devam eden tekne, geçen Mayıs ayında vasat ve kıç bölümleri tamamen sular altında kalarak fazla derin olmayan bağlama yerinde karaya oturdu. Diğer teknelerin uzak durması ve tekne içindeki eşyaların yayılmaması için etrafı bariyerlerle çevrildi. Foça'nın sahil kesiminin her yerinden kolayca görülen tekne ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Halk ve yerli yabancı ziyaretçiler ilçe merkezinden bir buçuk kilometre uzaktaki Foça Deniz Feneri'nin önünde, 'kredi batığı' ile hatıra fotoğrafı çektirmeye başladı.

PARÇALARA AYIRMA İŞLEMİ SÜRÜYOR

Batığın bulunduğu yerden kaldırma çalışmaları Foça Liman Başkanı Cihan Duman, Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ve banka yetkililerinin nezaretinde başladı. Yaklaşık 60 ton ağırlığındaki tekne çelik halatlarla bağlanarak vinçle iskeleye alındı. Çürüyerek delik deşik olan, motor ve diğer aksamı kullanılmaz hale gelen Mert A.'nın burada parçalara ayrılma işlemi devam ediyor. Liman Başkanı Ceyhan Çetin, "Maalesef biz denizciler için hazin bir olay yaşadık. Gözümüzün önünde bir tekne çürüyüp gitti. Bu gibi durumlar için prosedürün uzatılmadan önlem alınması ve milli servet niteliğindeki bu tür teknelerin işlemlerinin çürümeden tamamlanması için yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim