Kosova'da Çanakkale için anma programı

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı için Kosova'da da programlar gerçekleştirildi.

Prizren'deki tören Kosova'nın üst düzey temsilcilerini buluştururken, Türk öğrenciler şiir ve şarkılarla törene renk kattı. Programa katılan şehit ve gazi yakınlarına da plaket verildi. Zaferin 100. yıldönümünde, Çanakkale Şehitleri Kosova'da da anıldı. Prizren’deki anma töreni, Türk Temsil Heyeti, Türkiye Priştine Büyükelçiligi ve Türkiye Mezunları Derneği tarafından düzenlendi. Törene, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar ve T.C Priştine Büyükelçisi Songül Ozan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

RUMELİ TÜRKÜLERİ OKUNDU

Türk okullarında düzenlenen şiir yarışmasında dereceye giren öğrenciler şiirler okudu. Ata çocukları korosu sahne aldı, koro Rumeli türkülerini seslendirdi. Çanakkale savaşını anlatan sinevizyon gösterisi de ilgi ile izlendi. Kosovalı şehit ve gazilerin torunları da unutulmadı, törene katılanlara birer plaket takdim edildi. Plaketlerini alan şehit ve gazi yakınları duygusal anlar yaşadı. Dedesi Çanakkale'de şehit düşen bir Kosovalı gecede kendilerinin de hatırlanmasını gurur ve heyecan verici olarak nitelerken şu şekilde konuştu:

“BİZLERİ UNUTMADIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”

“Benim büyük dedem Çanakkale savaşında şehit düştü. Bu plaketi alırken ellerim titredi. Babamdan hep o günlerin anısını dinlerdim. Babasının aylarca evine gelmediğini anlatırdı. Kardeşlerini yalnız bırakmamak için, savaşa gittiğini söylerdi. Bugünse bizleri unutmadıkları için hepsine sonsuz teşekkür ederim.” Dedesi Çanakkale'de savaşında gazi olan bir diğer Kosovalı ise hissiyatını şu kelimelerle dile getirdi: "Benim dedem Çanakkale savaşında gazi oldu. Şaban Recepoğlu'nun torunuyum. Biz şanslıyız, çünkü her zaman ondan savaştaki anılarını dinleme şansı bulduk. Dinlerken bile heyecanlanırdık. Bugün bizim için özel bir gün. Bu heyecanı bizlere tekrar yaşattıkları için herkese teşekkür ederiz." Anma törenlerinin, Kosova'nın farklı şehirlerinde düzenlenen etkinliklerle hafta boyunca sürmesi planlanıyor.

Editör: TE Bilişim