KOSDER (Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği) ve Özel Denizcilik Kursları Derneği (ÖZDENKURDER), Gemi adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği Eğitim ve Sınav Değerlendirmesi Toplantısı düzenledi.

KOSDER İnsan Kaynakları Danışmanı Tibet Özay moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz İç sular Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanı Cem Erdem, İstanbul Liman Başkan Yardımcısı Mustafa Bankaoğlu, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, KOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çendik, ÖZDENKURDER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Sertkaya, Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Saim Oğuzülgen ile sektörün Sivil Toplum Kuruluşları, denizcilik şirketleri ve eğitim kurulumlarının temsilcileri yer aldı.

"AYNI MENZİLE VARINCAYA KADAR BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR"

KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş açılış konuşmasında "Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği ve Özel Denizcilik Kursları Derneği'nin ortaklaşa düzenlemiş olduğu yeni yayınlanan Gemi adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği'nin mutfağında bulunanlar ile sektör temsilcilerinin bir araya gelerek yönetmeliğin artı ve eksi yönlerinin değerlendireceği toplantıda biraraya geldik. Hepimizin aynı gemide olduğunu bu gemi menzile varıncaya kadar da hepimizin birbirimize ihtiyacı olduğunu hatırlatmak isterim. Bu yönetmelik yaklaşık bir yıl önce kamuoyuna duyurulmuş olsa da gelinen bu noktada olumlu ya da olumuz eleştirilerin yeterince güçlü bir dille ifade edilemediğinden dolayı bu toplantıyı düzenlememiz gerekti. Yönetmeliği destekleyenler desteklerini daha kuvvetli biçimde ifade edip artılarını daha iyi ortaya koymuş olsalardı belki de menfi yöndeki eleştiriler bir nebze azalım gösterecekti. 

Bir mevzuatın nasıl oluştuğunu ve sancılarını biz denizciler iyi biliyoruz. Denizciler kadar bir mevzuata yakın yaşayan bir iş kolunu nadiren bulabilirsiniz. Ne kadar uğraştığınızı çalıştığınızı biliyor. İyi niyetinizi ve hakkınızı teslim ediyoruz. Eleştirileri toplamakta yavaş kaldığımız ortada. Bir eksik varsa ki var görünüyor. Düzenlemeler yapılacaksa her iki tarafın talepleri doğrultusunda yapılacaktır. Sayın Müsteşar yardımcımıza 13 Şubat'ta kendisine yönelttiğimiz soruları size hatırlamtmak istiyorum. Gemi adamları Merkezi Komisyonu diye bir tanım yoktur. Gemi adamları Komisyonu vardır ve görevleri arasında eğitim kurumları denetimi yoktur. Özel yatlarda yat Kaptanı stajı yapma uygulaması getirilmemiştir. Güverte ve makine lostromosu yeterlikleri kaldırılmamıştır. Denizcilik okullarının sayısına yönelik bir düzenleme yapılmamıştır. Yetkisiz Denizcilik liseleri mezunlarına gemici ve yağcı yeterliği vermeye yönelik düzenleme yapılmamıştır. Ön lisans ve lisans mezunlarına usta gemici ve usta makine tayfası verilmesine yönelik düzenleme yapılmamıştır. Usta gemici olmak için gerekli Deniz hizmetinde bir indirim yapılmamıştır. Yerel trafikte sefer yapan vardiya Zabitlerinin Deniz hizmetinin birinci zabit ve kaptan yeterliğine yükseltilmesine ilişkin düzenleme yapılmamıştır. Uzakyol vardiya zabiti ve uzakyol vardiya mühendisliği eğitimine İngilizce hazırlık sınıfı kaldırılmamıştır. Kaptanlıktan Uzakyol kaptanlığına geçiş için üç yıl süre verilmiştir. Bunları da göz önünde bulundurunuz." şeklinde konuştu. 

EKOL Denizcilik Eğitim Müdürü Vurgun Karayel, yönetmelikte değişen maddeler ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
Vurgun Karayel, yeni yönetmelikte en çok tartışılan yabancı dil sınavı ile ilgili merak edilen soruları cevaplandırdı. Karayel, yabancı dil sınavının zabitlerin yükselmelerinde yapılacağını yenileme işlemlerinde sınava gerek kalmayacağını söyledi.

"SORU İŞARETLERİNİ GİDERMEK İÇİN BURADAYIZ"

Toplantıya katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz İç sular Eğitim ve Belgelendirme Daire Başkanı Cem Erdem yeni yönetmelik ve yönergedeki değişikliklerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Cem Erdem: "Toplantıya ev sahipliği yapan KOSDER'e teşekkür ediyorum. Bu organizasyonlardaki genel amaç eleştiriden çok sonuç almaktır. Eksik bilgiler varsa bunları düzeltmektir. Uygulama ile ilgili soru işaretlerini gidermek için buradayız. Gemi adamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği yaklaşık bir senedir hazırlanıyor, tartışılıyor. İlgili Sivil Toplum Örgütleri, Deniz Ticaret Odaları, Meslek Odaları ve ilgili kamu kurumlarıyla uzun süre istişare edildi. Son olarak da Başbakanlıkta üç ay üzerinde çalıştık. Yönetmelik biraz tartışıldı. Ancak yönetmeliğin değişmesi konusunda bir tartışma yoktu. Yönetmelikle ve uygulanması ile ilgili soru işaretleri varsa bu soru işaretlerinin kaldırılması ile ilgili gerekli açıklama yapacağız." ifadelerini kullandı.

"KAPTANLARIMIZ GEREKLİ PUANI RAHATLIKLA ALACAKTIR"

Erdem, yönetmelikte en çok tartışılan konuların başında gelen kaptanların yabancı dil sınavından 70 puan alması gerektiğiyle ilgili olarak: "Bakanlığımız bu yönde karar aldı. Tüm kaptanlarımızın bu puanı rahatlıkla alabileceğine inanıyorum." dedi.

Cem Erdem geçmiş yıllarda ayrı ayrı olarak çıkartılan Gemi adamları Yönetmeliği ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliğinin birleştirilmesiyle ilgili olarak: "Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığın birleştirme ve sadeleştirme isteği vardı. İlerleyen dönemde çıkan yönetmeliklerin de aynı başlık altında toplanması planlanıyor." diye konuştu.

Toplantı sektör temsilcilerinin maddeler üzerindeki görüşleri ve sektördeki sorunların çözümü ile ilgili neler yapılabileceği konusunda interaktif olarak soru-cevap şeklinde devam etti.

Değerlendirme toplantısı Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli'nin kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim