Kos Adası’na karşı, İtalyan zevkiyle bütünleşmiş marina Turgut Reis D-Marin

Bodrum’da Avrupa Birliği standartlarına sahip üç marinadan biri D-Marin.

Avrupa’nın üçüncü büyük marinası. Daha açılmadan iki ödül almıştı, aradan geçen üç yılda gelişti, gurur vesilemiz oldu. Marina’dan her gün Kos adasına hidrofil tekneyle iki yönlü servis yapılıyor.

Bundan beş yıl önce, aralık ayında bir gün Turgutreis D-Marin’in inşaatına uğramıştım. Tesisin şu andaki yöneticilerinden Erdem Altan’la çamurlu bir yoldan tepeye çıktık. Uzaktan marina alanına baktık. Birlikte hayal kurduk. Yanımda gizlice getirdiğim şampanyayı ve iki kadehi çıkarıp Altan’a sürpriz yaptım. Birlikte kadeh kaldırırken "Bu marina bittiğinde Türkiye marinacılıkta yepyeni bir konsept kazanacak" diye hayal kurduk. 30 milyon dolarlık yatırım ve 30 aylık çalışma sonucu hayal gerçek oldu. Tesis 2003 Eylülü’nde açıldı. Şimdi yolunuz D-Marin’e düşerse göreceksiniz, geçmişin ıssız alanı artık tekneler, cafeler, restoranlar barlar, ünlü modacıların mağazalarıyla başlıbaşına bir dünya.

KAPASİTESİ 550 YAT

D-Marin, Doğuş Holding tarafından yap-işlet-devret modeliyle kuruldu. 2026’ya kadar yatırımcı kuruluş tarafından işletilecek. Marina 210 bin metrekarelik kullanım alanına sahip. Bunun 110 bin metrekaresi karadaki tesisler. 550 yat ağırlayabilen tesisin çekek yerleri de 100 yata hizmet veriyor. Bakım, onarım hizmetlerinin yanısıra gümrük işlemleri de yapılıyor. İnşaatı sırasında, kapasitesini doldurup doldurmayacağı konusunda endişeler yaşanan marina şimdi tam kapasiteyle çalışıyor.

Daha çok vakıf çalışmaları, hayır etkinlikleriyle tanıdığımız Filiz Şahenk marinayla yakından ilgileniyor. Tesisin müdürü Ali Bezirgan, 25 yıllık marinacı. Devlet kurumlarında, özel sektörde çalışmış. Açılışından bu yana, marinaya bir çiçek yetiştirirmiş gibi özenle bakıyor. Yöneticilerin çabaları sonucunda D.Marin bugün, İtalyan havasının hemen hissedildiği bir tesis oldu.

FESTİVAL 30 AĞUSTOS’TA

Armani Cafe’siyle ünlü D-Marin’de geniş sayılabilecek bir alışveriş merkezi, sergi ve internet salonları, açıkhava sineması, banka şubeleri ve ATM’ler bulunuyor. Çocuklara yelken eğitimi dersi veriliyor. Tesis, 2004’te Skal International tarafından En İyi Turizm yatırımı kategorisinde "Skalite" ödülü aldı.

D-Marin’in benzersiz yönlerinden biri, her yıl iddialı bir klasik müzik festivali düzenlemesi. Geçen yıl ikinci kez düzenlenen D-Marin Festivali’nde ünlü virtüözlerin yanı sıra iki senfoni orkestrası yer almıştı. Bu yıl 30 Ağustos-2 Eylül arasında gerçekleştirilecek. Issız Turgutreis kıyılarına yatırım yapıp yeni bir hayat getiren Doğuş Grubu, şimdi Didim’de yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyor. Bu tesise de gelecek yazılarımda değineceğim.

GÜMÜŞLÜK

Gözetleme kulesi denizden yaklaşırken rahatça seçilebilir. Kuzeyden ve güneyden gelen tekneler liman içinde kıçtan kara yapabilir. Daima taze balık bulunan kıyıdaki balık lokantası meşhurdur. Antik çağdaki adıyla Myndos, Lelegler tarafından kurulmuş. Karadaki kalıntılar deniz içinde de devam ediyor. Bizans dönemine ait kilise kalıntıları bulunuyor. Sezar’ın katillerinden Cassius, gemileriyle gelerek buradaki kent halkına eziyet etmiş. Rodos donanmasıyla kıyasıya bir savaşa girmiş. Myndoslular, şaraplarını tuzlu su karıştırarak içermiş. Bu nedenle adları Antik Çağ’da "tuzlu su içenler"e çıkmış. Bölge bugün SİT alanı. Eski bir gümüş madeni nedeniyle Gümüşlük adını taşıyor. Bana sorarsanız ismini mehtaplı gecelerde, denizdeki yakamozdan alıyor. Çardak Lokantası’nda meze, balık, rakı eşliğinde bir akşamdan sonra bana hak vereceksiniz.

KOS

Marinaya yolunuz düşerse Kos ve Kalimnos adalarını da mutlaka görmenizi öneririm. Eğer tekneyle Yunanistan’a geçmek istemiyorsanız, yakıt iskelesinin yanından Kos Adası’na günlük seferler düzenleniyor. 11 dakikada karşı kıyıya ulaşıyorsunuz. İki ülkenin siyasileri arasındaki ilişkiler gerginleşse de yatçıların dostlukları devam ediyor. Ortak yat yarışları düzenleniyor. Kültürel etkinlikler yapılıyor. Bir zamanlar iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Kardak bile bugün Bodrum’da farklı anlamda kullanılıyor. Restoranlarda garsona Kardak’tan bahsedince size ünlü kayalıkları göstermek yerine, yörede üretilen özel bir helvayı ikram ediyor.

ÇATAL ADA

Marinanın hemen karşısında, sürat motoruyla yaklaşık 10 dakika ulaşılacak mesafede. Denize girmek, şnorkelle yüzüp su altı zenginliklerini keşfetmek için ideal. Ancak çevresi büyük tekneler için tehlikeli kayalarla dolu. Turgutreis Belediyesi Başkanı Yazgan, adayı canlandıracak bir proje hazırlıyor.

Kaynak: Kadir KIR/Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim