"Korsanların botunu batırdık, saldırıyı püskürtebilirdik" 

Geçtiğimiz Çarşamba Günü Aden Körfezinde Somali’li 9 korsanın saldırısına uğrayarak rehin alınan Karagöl adlı kimyasal tankerin kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş, KaptanHaber.Com’a konuştu.

Temeltaş; "eğer bizim silahımız olsaydı korsanları püskürtürdük" dediği açıklamalarında korsanların saldırı tekniklerini de anlattı.

“Yasa Neslihan 12 mil güneyimizde”

Somali’nin kuzey doğusunda Eyl Marina diye adlandırılan bir bölgede demirli olduklarını belirten Karagöl gemisi kaptanı; durumlarının iyi olduğunu ve korsanların kendilerine iyi davrandıklarını söyledi.
Mümtaz Kaptan; şöyle konuştu:

“Biz burada şu an 3 gemiyiz.  İskele tarafımızda bir  Fransız gemisi, Sancak tarafımızda bir Danimarka gemisi var. 30 günlük yakıtımız, suyumuz ve kumanyamız var. .  Şu anda bizim durumumuz iyi. Her şey normal gözüküyor. Bize davranışları normal, iyi. Kötü davranış görmedik."

Kaptan Uğur Mümtaz Temeltaş; KaptanHaber.Com’a yaptığı açıklamalarda 30 gün içerisinde bir operasyon olup kurtulmayı ümit ettiklerini söyledi.

Korsanların iyi davranışlarının Türkiye ile Somali’nin tarihte iyi ilişkiler içerisinde olmasından,  Müslüman olmalarından ve geçmişte Türklerin Somali’lilere iyilik yapmış olmalarından kaynaklandığını söyleyen kaptan; kendilerine diğer gemilerin mürettebatına oranla daha iyi davranıldığını belirtti.

“Korsanlarla mücadele ettik, botlarını batırdık”

Korsanların gemiyi ele geçirmesinin kolay olmadığını ve gemiyi kolay teslim etmediklerini belirten Karagöl Gemisi Kaptanı; şunları söyledi:

“Korsanların  büyük yolcu gemilerindeki kapalı filikalara benzeyen bir ana tekneleri  var.  Onun bordasına bağlı 4-5 tane de hızlı botları var. Bunlar ilk başta bir gemiyi gözlerine kestiriyorlar. Daha sonra hızlı botlarla gemiye doğru hareket ediyorlar.  Bize önce bir motor geldi üzerimize yaklaşırken biz ters manevra yaptık gelen botu alabora ettik devirdik.  İçindeki korsanlar suya düştü. Ardından 2. Bot onları sudan topladı. Tabii tekrar üzerimize geldiler.  İlk yaptıkları manevra başarısız olunca tabii biraz tansiyon yükseldi, üzerimize ateş etmeye başladılar.  Ters manevra yüzünden geminin hızı da düşünce gemiye çıkma şansları da yükseldi. Tabii o sırada köprüüstü de ateş altında olunca  mecbur gemiyi teslim aldılar bu şekilde. “

“Nato gemileri çevrede ama bize faydaları olmaz”

Kaptan Temeltaş,  NATO gemileri olsun veya civadaki diğer savaş gemileri olsun  bunların kendilerine bir faydası olamayacağını çünkü kendilerinin tutsak durumda olduklarını belirterek şöyle devam etti:

"Ellerinde biz olduğumuz sürece herhangi bir yardımı olmaz.  Şu an çevremizde 2 tane Fransız savaş gemisi var.  Onlar botlarla zaman zaman yanımızdan geçiyorlar ama, bütün bunlar bir sorti, bir göz boyama, yani biz ellerinde varken bir kurtarma operasyonu yapmaları zor.”

Gemiye olası bir operasyonu pek onaylamadıklarını ama olursa da kendilerinin B planı olduğunu söyleyen Mümtaz Kaptan; öncelikli çözümün görüşmeler yoluyla olması gerektiğini ama olmazsa da zor kullanarak meydana çıkmış olan mevcut sorunun yine zor kullanarak çözülebileceğini söyledi.

Temeltaş, şöyle dedi:

“Durum şu anda kötü değil. Önümüzdeki 30 gün içerisinde imkanlar daraldıkça insanların moralleri bozulup sinir katsayıları yükselebilir. Daha kötü duruma düşebiliriz ama dediğim gibi bu iş inşallah yakın zaman içerisinde çözülecek.”

“Gemide bakım tutum yapıyoruz”

Karagöl Gemisi Kaptanı Uğur Mümtaz Temeltaş, kendilerinin gemide normal rutin işleri yaqptıklarını, güverte raspası boyası makine bakım tutum çalışmalarını sürdürdüklerini böylece olayın şokunu yaşamamaya çalıştıklarını kaydetti.  Temeltaş, “Biz korsan varmış yokmuş diye düşünmüyoruz yoksa insan sıkıntıya girer.  Biz kendimizi işimize verdik.” Dedi.

Korsanlar için geminin köprüüstünde iskele tarafta bir yer yaptıklarını ve korsanlarla yaptıkları anlaşma gereğince korsanların geminin yaşam mahalline girmediklerini, zamanlarını ya köprüüstünde ya da miyar (en üst) güvertede geçirdiklerini söyleyen Temeltaş,  yaşam mahallerine girmeme konusunda da diğer gemilerde korsanların bu kadar hoşgörülü olmadıklarını kendilerine ayrıcalıklı davranıldığını belirtti.

“Gemilere kendilerini savunma imkanı verilsin”

Bölgeden geçiş yapacak olan gemilere de tavsiyelerde bulunan Temeltaş; korsanlara karşı mürettebatın yangın devresinden basınçlı su püskürterek başarılı olmasının mümkün olmayacağını çünkü korsanların elinde RPG4 roketatar, G^tüfek gibi silahlar bulunduğunu söyledi.

Kendilerinin eğer silahları olsaydı korsan saldırısını püskürtebileceklerini belirten Kaptan Temeltaş; “Eğer bizim elimizde de silah olsaydı, en azından bir caydırıcılık sağlamış olurduk. Bunlar bir silah sesiyle dönüp tekrar kendi gemilerine gidecek gibiydiler.  Gemiye 9 kişi çıktılar ama 3 ünde silah vardı. Elimizde karşılık verecek silah olsaydı püskürtülme ihtimali yüksekti” dedi.

Eyl’in adı liman ama liman diye bir şey yok

Bulundukları yerin haritalarda Eyl Marina diye geçtiğini ancak çevrede herhangi bir şehir, herhangi bir insan topluluğu, bir yerleşim yeri  görülmediğini söyleyen Kaptan Uğur Mümtaz Temeltaş; şöyle devam etti:

“ Somali sahillerinde öyle bir geminin girebileceği bir liman yok. Eyl Limanı dediğimiz yer, gemilerin demirlediği bir yer, yoksa bildiğimiz sahil şeridi.  Derinliğin 30 metre civarında olması nedeniyle demirlemenin müsait olduğu sular buralar. Burada herhangi bir şehir, herhangi bir insan topluluğu, bir yerleşim yeri  yok. “

“Koyun-kuzu getiriyorlar, bize de veriyorlar”

Gemide personelin isterlerse balık da tutabileceğini ancak korsanların gemiye koyun, kuzu getirip kestiklerini kendilerine de verdiklerini söyleyen M/T Karagöl gemisi kaptanı; internet bağlantıları olduğunu ve internete giriş yaptıklarını televizyonu ise Türksat 3 a uydusunun kapsama alanında bulunmadıklarından seyredemediklerini söyledi.

Kaptan Uğur Mümtaz Temeltaş ile yapılan röportajın tamamını KaptanHaber.Com sitesinde okumak için TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilişim