Korsanların ana gemilerinden biri batırıldı

DenizHaber.Com Özel- Hindistan Donanmasına ait savaş gemisi “INS Tabar” dün Aden Körfezinde devriye gezerken denetlemek istediği ve kendisine ateş açan korsan gemisini batırdı.

INS Tabar'ın devriye görevi esnasında durdurarak denetlemek istediği teknenin  korsanların kullandığı “ana gemi” lerden birisi olduğu ve denetleme talebine ateş ederek karşılık vermesi üzerine INS Tabar tarafından batırıldığı öğrenildi.

Hindistan Kızıldeniz ile Hint Okyanusunu birbirine bağlayan ve dünyanın trafiği en yoğun deniz alanlarından birisi olan Aden Körfezinde donanma bulunduran ülkeler arasında.

DenizHaber.Com'un edindiği bilgilere göre Hindistan Donanmasına ait savaş gemisi INS Tabar, dün akşam saatlerinde Yemen'in Salalah kentinin 285 deniz mili güney batısında korsanlara ait ana gemiyi saptadı.

"Yaklaşırsan havaya uçarsın"

INS Tabar yaklaşınca gemide makineli tüfek ve ve roketatarlarla donanmış korsanların olduğu görüldü.

Bunun üzerine ISS Tabar, korsan gemisine “denetlenmek üzere makinelerini durdurması” talimatını verdi.

Korsan gemisinden  savaş gemisine verilen karşılık ise “Yaklaşırsan seni havaya uçururum” oldu.

Bunun hemen akabinde korsan gemisi savaş gemisine ateş açtı. ISS Tabar açılan ateşe karşılık verince korsan gemisinde büyük bir patlama oldu ve korsan gemisi battı.

Patlamanın korsan gemisinde stoklanmış cephane nedeniyle olmuş olabileceği tahmin ediliyor. Bazı korsanların ana gemiye bağlı hızlı botlara binerek kaçmaya çalıştıkları görüldü.  Uzaklaşmayı başaran 2 hızlı bot savaş gemisince takip edildi. Botlardan birisi daha sonra terkedilmiş olarak bulundu. Diğer hızlı bot ise kaçmayı başardı.

Hindistan Donanmasından yapılan açıklamada  USS Tabar'ın 23 ekimden bu yana Aden Körfezinde devriye görevi yaptığı ve korsan kaynayan bu sulardan 35 geminin güvenle geçmesine refakat ettiği belirtildi.

Geçtiğimiz Çarşamba günü de helikopter desteğindeki hintli komandolar korsanların bir Hint ticaret gemisine yaptıkları saldırıyı püskürtmüşlerdi.

Fatura ağır

Dün bir balıkçı gemisi ve bir yük gemisinin de katılımıyla korsanlarca bu yıl saldırıya uğrayan gemi sayısı 90'ı buldu.

Bu arada, Sirius Star adlı 330 metre boyundaki ham petrol yüklü süpertankeri kaçıran korsanların Dubai ve komşu ülkelerle bağlantıları olan nitelikli bir ekip tarafından kaçırılmış olduğu bildiriliyor.

Korsanların fidye geliriyle yeni tekneler ve Aden körfezindeki gemi trafiğini izleyecek bir şebeke oluşturacak teknik donanım satın aldıkları DenizHaber.Com'a ulaşan bilgiler arasında.

Somali'de merkezi hükümet yok

İç karışıklıklarla çalkalanan Somali'de 1991 yılından beri işlevsel bir merkezi hükümet bulunmamakta.

Denizcilik şirketleri şimdilerde Uzak Doğu'ya ulaşmak için Süveyş kanalı-Kızıldeniz rotası yerine Ümit Burnu'nu dolaşma alternatifini ciddi olarak düşünmeye başladı.

Ancak bunun seyir süresine haftalar ekleyeceği ve navlunda artış olarak tüketiciye yansıyacağı nedeniyle bu kararı almak o kadar da kolay değil.

Bu nedenle Hint donanmasına ait INS Tabar'ın yapmış olduğu işin önemi büyük.

Editör: TE Bilişim