Korsanlar meydan okuyor

Somalili korsanlar bölgede operasyona hazırlanan NATO’ya meydan okurken ülkenin büyük bölümünü denetimi altında tutan İslamcı militanların korsanlara saldırı planladığı bildirildi.

Somali’de son olarak, 100 bin dolar değerinde petrol yüklü dev bir Suudi tankerini kaçıran deniz korsanları, bölgede geniş çaplı bir operasyona hazırlanan NATO’ya “savaşırız” mesajı verdi. Hafta içinde Brüksel’de yapılan toplantıda korsanlık olaylarını masaya yatıran NATO askeri komitesinin uluslararası kuvvetlerden oluşan donanma birliklerini Somali açıklarına göndermeyi planladığı ve Suudi Arabistan’ın da bu birliğe katılacağı bildirilirken, korsanlar olası bir gemi kurtarma girişiminin “felaketle” sonuçlanacağını duyurarak birliğe gözdağı verdi.

Tankeri Kenya açıklarında kaçıran korsanlar gemiyi yok etmek ya da mürettebata zarar vermek gibi bir amaçlarının olmadığını duyurarak 25 milyon dolar fidye istemişti. Uzmanlar da kaçırılan gemilere yönelik düzenlenecek operasyonların son derece riskli olduğunu, bu durumda kaçırılan tüm gemilerde bulunan 300 civarında rehinenin hayatının tehlikeye gireceğini belirtiyor. Ayrıca, böylesi bir operasyonun BM kararları, deniz hukuku ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı düşebileceği tartışılıyor.

Bölgede şu anda yalnızca 4 adet savaş gemisi bulunan NATO’nun bu sayıyı 7’ye çıkarmayı planladığı, AB’nin de hava desteği ile birlikte bölgeye 7 donanma gemisi göndereceği kaydedildi. ABD’nin ise bölgedeki savaş gemisi sayısını 15’e yükseltmeyi planladığı vurgulandı. Rusya ve Hindistan da bölgedeki deniz gücünü arttıracağını açıklamıştı.

İslamcılar da devrede

Somali’de ülkenin büyük bir kısmını kontrol altına alan İslamcı militanların, korsanlara bir saldırı düzenlemeyi planladığı bildirildi. Militanların, “bir Müslüman gemisi” olan Suudi tankerini kaçıran korsanlara karşı öfkeli olduğu ve korsanların yaşadığı şehre bir operasyon düzenleyeceği bildirildi.

Uluslararası ajanslara konuşan bölge sakinlerinden bazıları da bölgeye gelen militanların, korsanların aldıkları fidyeden pay almak istediklerini iddia etti.

Öte yandan, korsanların istedikleri fidyenin ödenmesi üzerine Yunan tankeri Genius’u 19 mürettebatıyla birlikte serbest bıraktığı duyuruldu. Yunan gemisi 27 Eylül’de kaçırılmıştı.

 

Editör: TE Bilişim