Korsanlar iş başında

2008 yılının 9 aylık döneminde uluslararası sularda 214 gemi kaçırıldığı ya da soyulduğu bildirildi. Korsanlık olaylarının en fazla görüldüğü bölgelerin Doğu Afrika, Uzak Doğu, Güney Çin Denizi, Batı Afrika, Hint Okyanusu ve Güney Amerika'nın, olduğu belirtildi.

İstanbul- Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO), Deniz Güvenliği Komitesi (MSC) tarafından hazırlanan raporundan derlediği bilgilere göre, 2007'nin aynı döneminde uluslararası sularda kaçırılan ya da soyulan gemi sayısı 214 oldu.

Doğu Afrika, Uzak Doğu, Güney Çin Denizi, Batı Afrika, Hint Okyanusu ve Güney Amerika'nın, korsanlık olaylarının en fazla görüldüğü bölgeler olarak yer aldığı rapora göre, yılın ilk üç çeyreğinde, geçen yıla göre Somali ve Aden Körfezi'ni de içine alan Doğu Afrika'da gemi kaçırma ve silahlı soygun olayları 46'dan 84'e yükseldi, Güney Çin Denizi'nde 54'te sabit kaldı.

2007 yılına göre, gemi kaçırma ve silahlı soygun olayları, Batı Afrika'da 40'dan 37'ye, Hint Okyanusu'nda 36'dan 23'e, Güney Amerika ve Karayipler'de 17'den 12'ye, Malacca Boğazı'nda ise 9'dan 2'ye düştü.

IMO raporunda, gemilerin genellikle bağlı bulundukları limanlardan kaçırıldığına işaret edildi.

Gemi mürettebatının, beş on kişilik bıçaklı ya da silahlı gruplarca şiddete maruz bırakıldıkları ifade edilen rapora göre, bu dönemde mürettebattan 7 kişi öldürüldü, 20 kişi yaralandı, 430 kişi rehin alındı.

1984 yılından 2008 Eylül ayının sonuna kadar, kaçırılan ya da silahlı saldırıya uğrayan gemi sayısı 4 bin 729 oldu.

Deniz Güvenliği Komitesi (Maritime Safety Committe), merkezi Londra'da bulunan IMO'nun (International Maritime Organization) en önemli komitelerinden biri olarak tanımlanıyor. Komitenin başlıca görevi, mürettebatın güvenliği ile ilgili sorunları çözme, denizdeki çatışmaları önleme, deniz kazaları araştırmaları, denizde can ve mal kurtarma gibi konulardan oluşuyor.(aa)

 

Editör: TE Bilişim