Korsanlar Bu Kez Süpertanker Kaçırdı

RTÉ.ie News: Kenya Tanker hijacked off the coast Somali’li korsanlar bu kez bir süpertanker kaçırdı. 2008 yılı yapımı 319.430 DWT’luk “VLCC” (Very Large Crude Carrier-Çok Büyük Ham Petrol Taşıyıcı) sınıfı  Sirius Star adlı Liberya bayraklı süpertanker, Afrika’nın doğusunda yer alan Mombasa’nın 450 deniz mili açığında seyretmekte iken Somali’li korsanlarca kaçırıldı.

Pazartesi günü meydana gelen olay korsanların gemi kaçırmada artık sınır tanımadığını göstermesi açısından da önem taşıyor. Çünkü geminin kaçırıldığı Mombasa açıkları, korsanlık olaylarının yoğun yaşandığı Kızıldeniz’den de, Aden Körfezinden de uzakta.

Bugün öğlen saatlerinde Suudi Arabistan'ın Al-Arabiya TV Kanalı tankerin serbest bırakıldığını duyurdu. Ancak gemi armatörü Aramco şirketi ve ABD Deniz Kuvvetleri kaynakları bu bilgiyi doğrulamadılar.

Geminin tam yüklü olduğu ve Basra körfezinden yüklediği ham petrolü ABD’ye götürdüğü öğrenildi.

Geminin bugüne kadar korsanlarca kaçırılan en büyük gemi olduğu öğrenildi.

Son günlerde başarılı kaçırma girişimlerinde bir azalma olduğu bilgileri gelirken bu kaçırılma olayı korsanlığı boyutlarında yeni bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Bölgede gerek NATO kuvvetlerinin gerekse özel güvenlik güçlerinin korsanlara başlattığı mücadele sonrasında Ağustos ayında %53 olan başarılı gemi kaçırma girişimi oranının Ekim ayında %31 lere düşmesini sağlamıştı.

Editör: TE Bilişim