"Körfez'i 20 günde temizlemek mümkün"

İZSU’nun hazırladığı raporda, İzmir Körfezi’nin dibindeki çamuru çıkarma çalışmasının modern gemi ve araçlarla çok daha hızlı tamamlanacağı bildirildi

İzmir Alsancak Limanı'nın eski günlerine dönmesi ve üçüncü nesil büyük gemilerin limana yanaşabilmesi amacıyla, Yeni Kale'den limana kadar dip taramasıyla bir koridor açılmasına ilişkin çalışmaların içeriği netleşmeye başladı. İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez'de Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması öngörülen çalışmalar ve dip taraması sonucu çıkacak çamurun nasıl değerlendirileceği konusunda rapor hazırladı. Dip çamurunun klasik yöntemlerle 12 ila 15 ay arasında ancak temizlenebileceği belirtilen raporda, modern sisteme sahip dip temizliği yapan gemi ve yardımcı donanımlar ise bu miktara yaklaşık 20 güne çekilebilceği vurgulandı. Tarama sonucu ortaya çıkması beklenen 680 bin metreküp çamurun nereye döküleceği konusunda 3 alternatif ortaya çıktı.

KURUTULACAK

Deniz tabanından alınan çamurun ağır metal açısından zararsız olması halinde, borular vasıtasıyla taşınarak Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi'nde bulunan arazinin uygun bölümlerine serilip, burada geri kazanılabileceği kaydedildi. Yine ağır metal zararsız körfez dip çamurlarının, şimdi yapıldığı gibi, halen kullanılmakta olan Urla Hekim Adası açıklarındaki izinli alana boşaltılmasına da devam edilebileceği belirtildi. Çamurda ağır metal açısından zararlı sonuçlar elde edilmesi halinde ise, çamurun borular vasıtasıyla taşınarak geçici olarak Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi alanında oluşturulacak kurutma tesisinde yüzde 90 oranında kurutularak eski taş ocaklarında depolanması planlandı.

Raporda, İzmir Körfezi'ndeki temizlik çalışmasında, Nisan-Eylül 2010 döneminde kazıcı kepçe ve taşıyıcı gemilerle günde maksimum 7 sefer yapılabildiği ve saatte 600 metreküp dip çamuru temizliği gerçekleştirilebildiğine dikkat çekildi.
Halen uygulanan klasik yöntem ve teknolojik açıdan yeterli olmayan bu makinelerle, körfezde büyük boyutlu temizlik çalışmalarının gerçekleştirilmesinin çok güç göründüğüne dikkat çekilen raporda, şu ifadeler kullanıldı: "Oysa dip çamuru temizliği yapan modern teknolojiye sahip gemiler ve yardımcı donanımlarıyla saatte 3 bin-5 bin metreküp arasında değişen miktarlarda dip çamurunun alınması mümkün olabilmektedir. Ayrıca temizlik çalışmasında, 680 bin metreküp (yüzde 15'i katı, yüzde 85'i su halindeki) dip çamurunun klasik yöntemlerle 12 ila 15 ay arasında alınması hedeflenmiştir. Modern sistemle dip temizliği yapan gemi ve yardımcı donanımlar ise bu miktara yaklaşık 20 günde ulaşılmaktadır."

İZSU, dip taramasında çıkacak 680 bin metreküp çamurun bertarafına ilişkin de önerilerde bulundu. Raporda Körfez dip çamurundan şu ana kadar alınmış örnekler incelendiğinde, deniz tabanından alınmış olmaları nedeniyle doğal bir tuzluluk içermeleri dışında ağır metal konsantrasyonuna rastlanmadığı açıklandı.

GERİ DÖNÜŞÜM

Deniz tabanından alınan çamurun ağır metal açısından zararsız olması halinde, borular vasıtasıyla taşınarak Çiğli'deki Atıksu Arıtma Tesisi'nde bulunan arazinin uygun bölümlerine serilmesi, arazide lotlar açılarak çamurun burada bekletilmesi ve üst suyunun körfeze geri verilmesi, daha sonra da kurutulması hedeflendi. Öngörülen bu prosesin bir "geri dönüşüm" projesi olduğuna dikkat çekilerek, "Dipten alınan çamurların Çiğli'deki alana yayılması ile hem kuruyan çamurların Çiğli alanında dolgu yapılarak zeminin yükseltilmesi hem de bataklık halindeki alanın bitkilendirilmesi sağlanacak ve gerçek anlamda bir geri kazanım mümkün olacaktır. Bu çamurlar, yağmur suları ile tuzdan arındırıldıktan sonra tarım toprağı olarak da kullanılabilir" ifadelerine yer verildi.

URLA AÇIĞINA

Çıkacak çamurun bertarafına ilişkin bir diğer seçenek de Urla Hekim adası açıkları gösterildi. Ağır metal içermeyen dip çamurlarının, şimdiki gibi Urla'daki Hekim Adası açıklarında bulunan izinli alana boşaltılmasına devam edilebileceği belirtildi. Çalışmalar sırasında dip derinleştirme işlemi için -14 ila 16 metre derinliğe kadar kazı yapabilen modern, dip çamuru alma araçlarının kullanılacağına işaret edilen raporda, "Kesici başlık ile tabandaki çamur kesilecek, kısmen su ile karıştırılarak akıcı hale getirilecek, pompajla ve borularla emilerek bertaraf yerine dökülecektir. Çalışma alanında çamurlar hiçbir şekilde hava ile temas etmeyecek, koku ve denizde bulanıklık parametrelerinin doğal değerlerinde değişiklik olmayacaktır" dendi.

Doğal Yaşam Parkı ve Mavişehir'e iskele

Bu bölgedeki derinleştirme çalışmalarının ardından, Mavişehir ve Doğal Yaşam Parkı'na hizmet verecek bir iskelenin yapılmasının mümkün olacağı kaydedildi. Böyle bir iskelenin, körfez içi ulaşımda yeni bir hat ve kentlinin kullanımı için yeni bir imkan olacağına dikkat çekildi. Bostanlı'da yat ve diğer küçük deniz taşıtları için halkın kullanımına açık bir marina yapımının da, denizin daha verimli kullanımı açısından etkin bir rol oynayacağına değinildi. Raporun sonuç bölümünde gereken yatırımların yapılmaması durumunda İzmir Limanı'nın giderek önemini kaybedeceği, dolayısı ile İzmir ve Ege Ekonomisi'ne de negatif etki yapacağına vurdu yapıldı.

 

Editör: TE Bilişim