Körfeze Yeni Kuğular Geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz ulaşımında da kalitenin artırılması amacıyla 2 Nisan’da, biner kişilik kapasiteli iki adet körfez hattı yolcu gemisi alımı için ihale gerçekleştirecek.  Bu ihalenin ardından sırada  4 adet daha yolcu gemisi alımı var.

Kentin denizle bütünleşmesi için deniz ulaşımında hız, konfor ve güveni arttırıp, talepleri karşılamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6 adet yeni yolcu gemisi alımı için hazırlık yapıyor. Bunun ilk etabı olan iki adet yolcu gemisinin alımı için  2 Nisan 2008’de ihale gerçekleştirilecek. Ardından 4 yolcu gemisi için iki ihaleye daha çıkılacak.  Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan ihaleye 6 gemi ile çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  katılım  olmaması  sebebiyle, ihalelere ikişer gemi ile çıkma kararı verdi.  

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Uygulama ve Araştırma Grubu tarafından geliştirilerek İzmir için tasarlanan yolcu gemileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımında konfor, sürat ve güveni artırmaya yönelik  talebine göre şekillendirildi. Oluşturulan yeni yolcu gemisi projeleri düzenlenen bir toplantı ile  denizcilik sektörü temsilcilerine  sunularak görüşleri  alındı.  Daha sonra  İzmir için en uygun özellikte  olan  proje seçildi. Talepler ve alınan görüşler ile seçilen proje doğrultusunda ihale teknik şartnamesi oluşturuldu. İhaleyi  kazanan firma istenilen özelliklerdeki yolcu gemilerini  imal ederek  techizat ve demirbaşlar  ile komple  olarak seyre  hazır teslim  edecek.

Halen serviste bulunan yolcu gemilerinin formundan yola çıkılarak hazırlanan model, yapılan iyileştirmelerle önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayacak, daha hızlı ve daha konforlu olacak. Çevreye duyarlı, yüksek manevra performansına sahip ve İzmir Körfez hattı gemilerinin geleneksel çizgisine uygun yolcu gemisi konseptinde olacak yeni gemilerde, engelli vatandaşların da kolaylıkla  faydalanabilmelerini  sağlayacak donanımlar bulunacak.

Daha hızlı, daha konforlu, daha çevreci, daha ekonomik

İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Uygulama ve Araştırma Grubu’nun hazırladığı proje özetine göre,

- Yeni yolcu gemileri daha hızlı ve konforlu ulaşım sağlamanın yanı sıra, yakıt ekonomisine ve dolayısı ile çevreye duyarlı, yüksek manevra performansına sahip; İzmir Körfez Hattı yolcu gemilerinin geleneksel çizgisine de uygun bir konsepti ortaya koyacak.

- Mevcut yolcu gemilerinde 12 knot olan ekonomik hızı, yapılan form optimizasyonu sonucu 14.5 knota yükseltiliyor. Bu arada daha hızlı ve kısa seyir zamanına karşılık başlangıç formuna göre % 12 düşük makine gücü ve yakıt sarfiyatı sağlıyor.

- Baş iticiler sayesinde manevra kabiliyeti arttırılıyor ve haliyle yanaşma süreleri azaltılıyor.

- Geleneksel yerleşim düzeninde geniş salonlar, konforlu yerleşim sağlanmış ve rahat inme-binme imkanı sunuluyor.

- Artan yakıt ekonomisine bağlı olarak başlangıç noktasına göre gün başına 1.5 tona varan yakıt tasarrufu, toplamda 12 yılda yeni bir gemiyi finanse edecek bir tasarruf ve birikim olanağı sağlanıyor.

- Yakıt ekonomisine bağlı olarak çevreye duyarlı bir ulaşım konsepti ortaya konuluyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim