Körfez’e 5 milyar dolar yatacak, Kocaeli’nin çehresi de değişecek  
 
Hükümet 5 milyar dolarlık İzmit Körfez Geçişi ve 420 kilometrelik Ege Otoyolu için 7 Ekim’de ihaleye çıkmaya hazırlanırken, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, kenti yeni konumuna hazırlamak için harekete geçti. Karaosmanoğlu, 200 milyon dolarlık yeni İzmit Meydanı ve çok sayıda proje için çalışmalarını hızlandırdı.

HÜKÜMET 20 yıldır konuşulan ama hayata geçirilemeyen İzmit Körfez Geçişi ve 420 kilometrelik bağlı Ege Otoyolu’na start verip, Marmara Bölgesi’nde en az Boğaz Köprüsü kadar etkili değişimi tetikleyecek. 5 milyar dolarlık yatırım öngören dev imar projesinin ihalesi 7 Ekim’de yapılacak. Yeni Büyükşehir Belediye Kanunu ile Kocaeli ilindeki 33 belediyeyi kapatan ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 13 belediyeye indiren hükümet, bu kararla kentin tüm il alanında Büyükşehir Belediyesini tek yetkili yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu alan böylece 110 kat büyüdü. Eskiden küçük bir alandan sorumlu olan belediye şimdi Karadeniz’den, Marmaraya kadar tüm Kocaeli’nde imar ve hizmette tam yetkili duruma geldi.

Körfez geçişi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Sayın Başbakanın belediyeciliği çok iyi bilmesi bizler için büyük şans oldu. Yeni kanunlarla hem bize daha çok yetki verdi hem de ufkumuzu açtı. Kocaeli’nin kabuğu da bu sayede kırılıyor. Başbakanımızın bizzat tekip ettiği Körfez Geçişi projesi İzmit’i derinden etkileyecek. Biz de bu projeye layık bir İzmit kurmak zorundayız" dedi.

Meydan ihalesi

Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli’nin tamamında, özellikle de İzmit’te büyük dönüşüm yaşanacağını belirterek şöyle konuştu: "Yoğun sanayi ve arıtmasız evsel atıklarla kirletilen Körfez eskiden çok kirliydi ve herkesin de hatırlayacağı gibi çok kötü kokuyordu. 4 yılda 400 milyon YTL’lik ’çevre yatırımı’ yaptık. Şimdi yüzme, yelken yarışları bile düzenliyoruz. İzmit’i Tokyo, Dubai, Paris kadar iddialı bir ’marka kent’ yapmak adına ulaşım, meydan, turizm, spor altyapısı için çok sayıda projenin düğmesine bastık. İlk hedefimiz, 200 milyon dolarlık yatırımla ’gökdelenli’ yeni bir İzmit Meydanı’nı inşa etmek. 20 dönümlük bir alan için ihale yapıldı, inşaatı da yakında başlayacak."

Sanayinin başkenti

İbrahim Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: "İzmit’in halen bir kent meydanı yok. Türkiye’de sanayinin başkenti konumundaki İzmit’e bir meydan istiyoruz. İzmit Perşembe Pazarı’nda yeni kent meydanımızı yapacağız. 4 yıldır bununla uğraşıyoruz. Hukuki engeller vardı, özel kişilerin yerleri vardı. İmar değişiklikleri grekiyordu. Hukuki süreci büyük ölçüde tamamladık ve meclisimizden de geçirdik. Perşembe pazarı yanındaki Karayolları arazisinde Kent Meydanı kurulacak ve 41 katlı ’Kule otel’ inşa edilecek. 27 dönümlük alanı kapsayan bu proje bölgenin cazibesini artıracak. Proje kapsamında, tam 4 bin araçlık kapalı otopark yapılacak. Projeyi ihaleyle özel sektöre verdik. Meydan ve otopark bizim olacak. Otel ve alışveriş merkezi de projeyi yapan firmanın olacak. Belediye olarak bu arsayı hazırlamak için bugüne kadar 15 milyon YTL’ye yakın para harcadık. Projenin toplam yatırım tutarı 200 milyon dolar olacak."

Karaosmanoğlu’nun yeni İzmit projeleri

Kent Meydanı: İzmit Perşembe Pazarı ve eski Karayolları arazisi üzerinde gerçekleştirilecek Kent Meydanı ve ’Kule Otel’ projesi kentin önemli ihtiyaçlarını giderecek. Meydanın altı 4 bin araçlık geniş bir otopark haline getirilecek.

Monoray: Körfez Yarımca-Çayırköy-Umuttepe arasında 20 istasyonlu, 23 kilometre uzunluğunda monoray sistemi kurulacak. İTÜ projenin fizibilite çalışmalarını tamamladı.

Teleferik Hatları: Sekapark’tan Bağçeşmeye, ikinci etapta da Umuttepe’ye teleferik hattı kurulacak. Kartepe için de Derbent-Kartepe, Seka Kampı-Derbent arasında teleferik hattı kurulacak. Toplam 10 bin 260 metrelik teleferik hattı yapılacak.

Sekaray: Sekaray bir Ar-Ge projesi olarak TÜBİTAK ile birlikte geliştiriliyor.

Sekaport: Dev yelkenli şeklinde tasarlanan bina Marmara Bölgesi’nin en gözde turistik mekanlarından biri olacak. Sekapark’ın cazibesini artıracak.

Kent Rezidans: Akarca’da 40 binmetrekarelik alanda 4 bloktan oluşan rezidanslar inşa edilecek. İçinde alışveriş merkezi, yüzme havuzları, spor salonları yer alacak.

Gebze Arıtma Tesisi: Gebze, Darıca ve Çayırova ilçelerinde oturan yaklaşık 500 bin kişiye hizmet verecek olan Gebze Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili hazırlıklar tamamlanmak üzere. İleri evsel, azot ve fosfor giderimi yapan son teknolojinin kullanılacağı tesisin proje çalışmaları sona erdi. İhale aşamasında olan tesis, Çayırova TSE Kampusu’nun hemen yanında inşa edilecek.

Spor Şehri: Yeniköy’de bir Spor Şehri kurulacak. 30 bin kişilik futbol sahası, 8 bin kişilik kapalı spor salonu, 1500 kişilik olimpik yüzme havuzu, 5 yıldızlı otel, 40 bin metrekare antrenman sahaları, 45 bin metrekare Kocaeli spor parkı, 20 bin metrekare alışveriş merkezi, yat limanı, halk plajı ve 10 bin araçlık açık otopark olacak.

Cengiz Topel Hava Alanı: 1994’te inaşa edilen, o zamandan beri atıl olan havaalanı sivil havacılığa açılacak.

Bilim Merkezi: Sekapark’ta 40 bin metrekare alana bilim merkezi kurulacak. Kağıt sanayi müzesi, matbaa müzesi ve fotoğraf müzesi kurulacak.

Körfez Tüpraş Kavşağı: Bölgeden çıkan araçların D-100 ve TEM otoyoluna rahat erişimini sağlamak amacıyla planlanan projenin protokolü taraflarca imzalandı. İhale aşamasındaki proje sayesinde 20 yılı aşkın süredir çözümlenmeyen Körfez gişelerindeki trafik sorunu çözüme kavuşmuş olacak.

İzmit’e beş tane beş yıldızlı otel lazım

İZMİT’in turizm potansiyelinin de yüksek olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "İzmit’e en az beş tane beş yıldızlı otel yapılmalı. Hem sanayinin başkentiyiz, hem de turizm hızla gelişecek. Şu anda İzmit’e iş için çoksayıda yabancı geliyor ama genellikle İstanbul’da kalıp İzmit’te işlerini görüyorlar. Buna son vermek zorundayız. İzmit’e havaalanı da lazım. Uluslararası kargo taşımacılığı, İzmit için çok kritik bir konu haline geldi" diye konuştu. İzmit’in planlı ve çağdaş bir kent olarak dönüşüm geçirmesi için bilimsel çalıştıklarını söyleyen Karaosmanoğlu bunun için de çoksayıda üniversite ile işbirliği halinde olduklarını vurguladı. 

Kaynak:Hürriyet/Sadi Özdemir

Editör: TE Bilişim