3 Gemi Aynı Anda Geldi Körfez'de Trafik Sıkıştı 

10 binin üzerinde turistle birlikte İzmir Limanı'na yanaşan üç kruvaziyer gemisi, yolcu salonunun da yetersiz kalmasına neden oldu. Turistler limandan çıkabilmek kilometrelerce yürümek zorunda kaldı .

Alsancak'taki İzmir Limanı'na dün 3 gemi aynı anda geldi. Kruvaziyer yolcuları ve personelle beraber 10 binin üzerinde misafir kabul eden limanda yoğun bir trafik yaşandı. MSC Magnefica ile Costa Mediterrianne gemileri, normal şekilde rıhtımlara yanaşırken, Alman kruvaziyer gemisi Aida'nın arka bölümü 30 metre dışarıda kaldı. Turistler gemilerden indikten sonra makine ve konteynerlerin arasından kilometrelerce yürümek zorunda kaldı. Yolcu salonu çıkışındaki X-Ray cihazının yetersiz kalması nedeniyle zaman zaman kuyruklar oluştu. Tur otobüsleri, park alanına sığmadı.
 
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, 3 geminin aynı gün yanaşması nedeniyle oluşan tabloyu yerinde görmek ve eksiklikleri tespit etmek amacıyla limanı ziyaret etti. Limanda olağanüstü bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Demirtaş, ancak hizmet kalitesinin yetersiz kaldığını ifade etti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı 3 geminin yanaştığı bir gün İzmir'e davet edeceğini vurgulayan Demirtaş, "İzmir'e yeni kruvaziyer limanı şart" dedi.
Liman Şefi Servet Şaşoğlu ile birlikte kruvaziyer gemilerinin yanaştığı rıhtımları gezen Demirtaş, tuvaletlerden yürüyüş yoluna, free shop'tan İzmir rehberinin dağıtıldığı stantlara kadar her yeri inceledi ve eksiklikleri tek tek not etti. Demirtaş, bir ara stantlarda durarak, İzmir rehberlerini turistlere dağıttı.

Adım Atılsın

Demirtaş, kruvaziyere hazır kent görüntüsü vermek isteyen İzmir'in bu şansı kaçırdığını dile getirdi. Liman görevlilerinin her türlü özveri ile eksikleri gidermeye çalıştığının altını çizen Demirtaş, "Ancak 5. sınıf hizmetle bu iş olmaz. Bu görüntüler İzmir'e yakışmıyor. Hizmet kalitesi yetersiz. 1.5 yıldan fazla süredir yeni kruvaziyer limanı konusunun çözülmesini bekliyoruz. Adım atmak zorundayız. Eğer adım atmazsak altın fırsatı kaçıracağız" açıklamasında bulundu.

Cenova Gibi

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir kruvaziyer turizminde marka oldu. Geçmişte bu kadar gemiyi ve yolcuyu Cenova'da görüp hayran kalmıştım. Artık İzmir'de de bu manzaraları görüyoruz. Aynı günde 5, hatta 10 gemi ağırlayacak potansiyelimiz var. Bu yıl 145 kruvaziyer gemisi ile 400 binin üzerinde turist bekleniyor. Şu ana kadar gelen 23 gemi ile 60 binden fazla turist, kente büyük hareketlilik getirdi."

4 gemi planı iptal

2 Haziran ile 30 Haziran tarihlerinde limana 4 geminin yanaşması planı iptal edildi. Kruvaziyer firmalarından biri sıkıntı yaşanmasını önlemek için tur programını değiştirdi. İzmir Liman Şefi Servet Şaşoğlu, "4. gemiyi getirecek Karavan Tur, limandaki olası sıkışıklık durumunu dikkate alarak gemilerin geliş tarihini değiştirdi. 2 Haziran'daki gemi 5 Haziran'da, 30 Haziran'daki gemi 3 Temmuz'da gelecek" dedi. SİNAN DOĞAN Yeni Asır

Editör: TE Bilişim