Körfez'de ''11 Eylül'' endişesi

Geçen pazar günü Hürmüz Boğazı'nda ABD Donanması'na ait savaş gemilerinin 200 metre kadar yakınına sokularak taciz eden İran Devrim Muhafızları'na ait teknelerin, bu sırada kullandıkları "yeni manevra taktiklerini" ABD Donanması'nda görevli uzmanların bölgedeki savaş gemilerine büyük bir tehdit olarak değerlendirdikleri belirtildi.
ABD'de yayımlanan New York Times gazetesinde dün yer alan habere göre, askeri uzmanlar olayın, "11 Eylül'de teröristlerin yolcu uçaklarını rehinelerle dolu füzelere çevirmeleri gibi, İran'ın hızlı ve atik devriye botlarını deniz savaşlarında etkili bir silaha dönüştürebileceğini" gösterdiğini düşünüyor.
Haberde Hürmüz Boğazı'ndaki gerginliğin ardından, 2002 yılında ABD Donanması tarafından 250 milyon dolar harcanarak yaptırılan ve ABD savaş gemileri ile İran tekneleri arasındaki muhtemel
bir çatışmanın sonuçlarının öngörüldüğü bir bilgisayar simülasyonunun yeniden değerlendirmeye alındığı kaydedildi.

"Millennium Challenge 2002" adındaki simülasyonda, İran Donanması'na ait sürat botları dalgalar halinde saldırarak Basra Körfezi'ne yaklaşmakta olan Amerikan filosunu yıpratıyor.
Amerikan Donanması'nın aksine, denizde gerilla taktikleri kullanan bu sürat teknelerinde bulunan makineli tüfekler ve roketler, Amerikan gemilerine ciddi hasar veriyor.
Simülasyonda Amerikan Donanması'ndan açılan ateşin hızlı İran tekneleri üzerinde çok etkili olmadığı görülürken, İranlılar patlayıcı yüklü sürat tekneleriyle Amerikan gemilerine intihar saldırısı da düzenliyorlar.
ABD'li yetkililer simülasyonda, aralarında uçak gemilerinin de bulunduğu 16 büyük ABD savaş gemisinin kısa sürede İran tekneleri tarafından batırıldığını belirtti.
Gazeteye açıklamalarda bulunan ABD Donanması'ndan emekli General Paul K. Van Riper, geçen haftaki gerginliğin ardından yeniden gündeme gelen simülasyondan 6 yıl boyunca gerekli derslerin çıkartılmadığını ve durumun ciddiyetinin henüz yeni fark edildiğini söyledi.
Van Riper, herhangi bir çatışma meydana gelmemesine karşın, geçen pazarki olayda İran teknelerinin kullandıkları taktiğin temel olarak aynı olduğunu, bununla birlikte simülasyonun bu teknelerin çok daha tehlikeli olabileceğini gösterdiğini vurguladı.

'İran daha da saldırganlaşacak'

ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, geçen pazar Hürmüz Boğazı'nda İran tekneleri ile ABD savaş gemileri arasında meydana gelen gerginliğin, Tahran'ın bu sürat teknelerini bölgede daha saldırgan bir biçimde kullanmaya karar verdiğini gösterdiğini söyledi. Amiral Mullen, tacizin bu güne kadar gördüğü "en tahrik edici" olay olduğunu söyledi. ABD Genelkurmay Başkanı, olayın, "İran'ın yarattığı tehdidin ne kadar ciddi olduğunu, ABD'nin de bu tehdidi karşılamak için ne kadar hazırlıklı olduğunu herkese hatırlatması gerektiğini" belirtti.

Milliyet

Editör: TE Bilişim