Kocaeli'de deniz yüzeyi beyaz bir tabaka ile kaplandı. Bu yıl ikinci sefer ortaya çıkan beyaz tabaka hakkında araştırmalar devam ediyor. Deniz süpürgesi ile temizlenen tabakanın, denizdeki populasyon dengesinin bozulmasından kaynaklandığı belirtildi.

Yaklaşık bir ay önce ortaya çıkan ve Körfezi beyazla kaplatan köpük şeklindeki beyaz tabaka bugün ikinci kez ortaya çıktı. Gece yavaş yavaş ortaya çıkan köpük sabah karşı deniz yüzeyine iyice yayıldı. Körfezin belli noktalarında ortaya çıkan köpük, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi deniz süpürgesi tarafından temizlendi. İzmit Marina'da bulunan balıkçılar köpüğün ilk defa bu yıl ortaya çıktığını ve bunun deniz analarından kaynaklandığını belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Mühendisi Meriç Deniz ise bunun Marmara Denizi'nin genel bir sorunu olduğunu söyledi. Dışarıdan gelen gemilerin beraberinden taşıdıkları balans sularının içindeki organizmaların buraya bırakılmasında dolayı popülasyon dengesizliğinin ortay açıktığını aktaran Deniz, azot fosfor gibi elementlerin çokluğundan dolayı bazı mikro organizmaların alp patlaması gibi bir olayın gerçekleştiğini söyledi. Bu patlamanın deniz yüzeyinde beyazımsı bir tabaka oluşturduğunu ifade eden Deniz, bu tabakanın yer yer mikro organizmaların çeşidine göre kırmızı ve başka renge de bürünebileceğini vurguladı.

Köpüğün ilk ortaya çıktığı zaman belediye nümune alarak TÜBİTAK'a götürdü. Burada yapılan incelemede beyaz köpüğün tam sebebi belirlenemezken, olayın biyolojik olduğu belirtildi. Beyaz tabaka ile ilgili araştırma devam ediyor.
 

Kaynak:Sondakika.com

Editör: TE Bilişim