Körfez ve Limanlarda 24 saat takip 
 
Gemi trafiğinin yoğun ve riskli olduğu İzmit, İzmir, İskenderun, Mersin ile Aliağa/Nemrut liman ve körfezlerinde seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin artırılması, gemi trafiğinin düzenlenmesi amacıyla Denizcilik Müsteşarlığınca başlatılan ''Bölge/Liman Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi (VTS)'' projesi kapsamında, İzmit Körfezi'nde VTS Merkez ve kule inşaatlarının önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'nin (VTS) 2004 yılında İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nda devreye girdiğini anımsattı, 2008 yılı temmuz ayında inşa edilen 3 kuleyle İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın Marmara bağlantısının sağlandığını ifade etti.

Boğazlardaki VTS sayesinde Karadeniz'den gelen bir geminin Ege Denizi'ne, Ege Denizi'nden gelen bir geminin de Karadeniz'e kadar takibinin yapılabildiğini dile getiren Naiboğlu, buradan hareketle ülkedeki önemli liman ve körfezlerinde VTS sistemi kurduklarını kaydetti.

Liman VTS'lerinin boğazlardakilerden daha kapsamlı olacağına değinen Naiboğlu, şu bilgileri verdi:

''Limanlardaki VTS'lerde Liman Yönetim Bilgi Sistemi de mevcut olacak. İzmit, İzmir, İskenderun, Mersin, Aliağa/Nemrut liman ve körfezlerinde de seyir, can, mal ve çevre güvenliğinin artırılması, gemi trafiğinin düzenlenmesi amacıyla VTS'ler olacak. İzmit Körfezi'nde kule ve merkez inşaatları tamamlanmak üzere, Mersin'dekiler ihale edildi, İzmir'dekiler ihale edilecek. VTS'lerin elektronik ihalesi de yapıldı, bu hafta sözleşme imzalamayı ve geçen yıl 12 bin 800 geminin giriş çıkış yaptığı İzmit Körfezi'ndeki VTS'leri yakın zamanda devreye sokmayı planlıyoruz.''

-LİMANLARDA 24 SAAT TAKİP-

Söz konusu liman ve körfezlerin 24 saat izlenmesini sağlayacak sistemle verimli ve emniyetli bir trafik akışı sağlanacak, gemi hareketleri düzenlenecek, trafik organizasyon sağlanacak, kaza riski en aza indirilerek can, mal ve çevre emniyeti artırılacak. Sistemin kurulmasının ardından VTS alanı içerisinde kalan iskele ve rıhtımlarda yanaşık bulunan gemiler kameralarla izlenebilecek. Alınan bilgiler denizcilikle ilgili sivil ve askeri pek çok kurumla paylaşılabilecek.

Projenin tamamlanması ile Marmara Denizi'nin tamamı, İzmir ve Aliağa Körfezleri ve Doğu Akdeniz'de bulunan tüm gemiler radar ve kamera sistemi ile izlenecek.
 

Editör: TE Bilişim