KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TRABZON’A BÜYÜK İLGİ

Körfez Ülkeleri İşbirliği İş Forumu Başkanı Dr. Shehab Ahmet Alazari Türkiye’de ilk işbirliği protokolünü Trabzon ile gerçekleştirdi. DOKA ve TTS O’nun davetlisi olarak Trabzon’a gelen Alazari iki günlük programın ardından çok beğendiği Trabzon ile birçok alanda işbirliği gerçekleştirmek için protokol imzaladı.

Alazari, İslam ve Ekonomi Üniversitesi, İslam bankası,  5 yıldızlı otel ve hastane gibi Arap şehri oluşturacak büyük projeler düşündüğünü söyledi.  Merkezi Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad olan Körfez Ülkeleri İş Birliği İş Forumuna katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Oman, Bahreyn’in üye olduğunu Yemen’in de üyelik başvurusunda bulunduğunu aktardı.

 TTSO BAŞKANI M.SUAT HACISALİHOĞLU

Karşılıklı bir işbirliği protokolü yapıldığını vurgulayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası başkanı M.Suat Hacısalihoğlu gerek endüstriyel gerekse turizm, sağlık, eğitim ve kültürel konularda Trabzon ile yatırımların aktif hale getirilmesini sağlamak amacını taşıdığını aktardı. Bölgemizdeki yatırımların aktif hale getirilmesi konusunda daha fazla Körfez ülkelerinden yatırımcıların çekilmesi konusunda işbirliği yapıldığını dile getirdi. Dün ve bugün Trabzon’un tanıtımı konusunda uygulanan programın ardından projeler konusunda da kendisine bilgi verildiğini bildirdi. Hacısalihoğlu, “İnanıyoruz ki bu bilgiler doğrultusunda şehrimize önemli yatırımlar getirecektir. Protokolün Trabzon’a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. ”dedi.

 İŞBİRLİĞİ İŞ FORUMU BAŞKANI SHEHAB AHMET ALAZARİ

Protokolün tüm Körfez ülkelerini kapsadığını ifade eden İş Forumu Başkanı Dr. Shehap Ahmet Alazari Kısa vadede başarı beklemenin yanlış olduğunu ifade ederek orta ve uzun vade de çok önemli projelerin hayata geçeceğini aktardı. Alazari, “ Körfez ülkelerinden altı ülkeyi temsil eden bir protokol taraflara hayırlı uğurlu olsun. Yavaş yavaş aramızdaki işbirliğini ciddi bir şekilde geliştirerek her bölge için hayırlı işlere imza atmak istiyoruz. İş Forumu olarak Türkiye’deki ilk anlaşmayı yaptık. Birçok talep gelmesine karşın İstanbul’da dahi bu protokolü yapmadık.  Trabzon’u tercih ettik. Diğer ticaret ve sanayi odalarına bu protokol örnek olacaktır. Bu şuanda burada olmaktan ve bu insanlarla protokol imzalamaktan çok mutluyum. Çünkü Sayın Hacısalihoğlu ve Kaldırım beni çağırdı.  Normalde Trabzon hakkında fazla bilgimiz yoktu ama buraya geldik ve Trabzon’u çok sevdik. İnşallah başarılı bir işbirliği yapacağız. ”şeklinde konuştu.  

DOKA GENEL SEKRETERİ ÇETİN OKTAY KALDIRIM

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Körfez Ülkeleri İşbirliği İş Forumu Başkanı Dr. Shehab Ahmet Alazari’nin çok başarılı bir kariyeri bulunduğunu ifade etti. Çok sayıda üyesi olan altı ülkeyi kapsayan bir forumun başkanlığını yaptığını kaydeden Kaldırım Türkiye’yi çok sevdiğini ve kitap yazdığını anımsattı. Protokolde nelerin yapılacağının yazıldığını ancak zamanla protokolün ihtiyaçlara göre yenileneceğini vurguladı. Kaldırım, “ Bu bir kapıdır ve bize bir kapı açılmıştır. Körfez ülkelerinin yanı sıra ulaşamadığımız diğer Arap ülkelerine forum aracılığı ile ulaşılacaktır. Başta Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin Arapları çekmek için yaptıkları birçok proje hakkında bize bilgilendirmede bulundu.

Çin’de Arapların içerisinde okulu, üniversitesi ve camisi olan bir kent kurduklarını aktardı. Bu bakımdan gerek özel sektör gerekse kamu sektörü için bu tür gelişmeler doğrultusunda danışmanlık hizmeti çok önemlidir. Karşılıklı yapılacak konferanslar, fuarlar, işbirlikleri, ticari görüşmeler önemli hale geldi. Bu çalışmalar önemli kapıları açacaktır. Trabzon’un attığı adımlar birçok ilimizden takdirle karşılamaktadır. Sayın Alazari’nin çok güzel projeleri var. Körfez Ülkeleri İslam Ekonomi Üniversitesi,  Merkezi İstanbul’da olacak olan İslam Bankası, Trabzon’a 5 yıldızlı otel, hastane gibi yatırımları kapsayan bir Arap şehri kurma düşüncesi var. ” diye konuştu.  

ŞAMPİYONLUK PASTASI KESİLDİ

Protokolün imzalanmasının ardından Trabzon’da üretilen fındık tatlısı tadıldı. Ardından 1461 Trabzonspor’un Başkanlığını yürüten TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Bülbül ile birinci lige yükselen takımın şampiyonluğu pasta kesilerek kutlandı.

Editör: TE Bilişim