Kore Yarımadası'nda Gerginlik Tırmanıyor

Kuzey Kore, gemi batırma olayı nedeniyle gerginliğin tırmandığı bir dönemde Güney Kore ile tüm ilişkilerini kestiğini bildirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı Pyonyang hükümetinin Güney ile ilişkileri kesme kararı aldığını açıkladı.

Açıklamaya göre Kuzey Kore, Cumhurbaşkanı Lee Myung Bak görevde kaldığı sürece Seul hükümeti ile hiçbir temas kurmayacak. Ayrıca Kuzey Kore’nin sınır kasabası Kaesong’daki ortak sanayi kompleksinde çalışan Güney Koreliler sınırdışı edilecek.

Pyongyang hükümetinin açıkladığı diğer önlemler arasında Güney Kore gemi ve uçaklarına Kuzey Kore’den geçiş izni verilmemesi ve Güney’e karşı psikolojik savaşın yeniden başlatılması yeralıyor.

Güney Kore, Mart ayında bir savaş gemisinin torpille batırılması olayına misilleme olarak dün Kuzey’e karşı bir dizi önlem açıklamıştı. Uluslararası soruşturmacılar saldırıdan Kuzey Kore’yi sorumlu tutarken Pyonyang suçlamayı reddediyor.

Amerika Dışişleri Hillary Clinton, Pekin’deki temaslarını tamamlarken Çin’i Kuzey Kore’ye karşı alınacak uluslararası önlemleri desteklemeye çağırdı.

Clinton, gemi batırma olayının ardından gerginliğin arttığı Kore yarımadasında durumun ne kadar ciddi olduğunu Çinlilerin anladığını söyledi.

Çinlilerin bölgede barış ve istikrarın korunması konusunda herkes kadar kaygı duyduğunu belirten Cilnton, ortak bir sorumluluğun sözkonusu olduğunu, etkili ve uygun bir karşılık vermek için uluslararası topluluk ve Çinli yetkililerle birlikte çalışacaklarını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Pekin’de iki gün süren görüşmelerin ardından Çinli yetkililerle birlikte yaptığı açıklamada iki süpergücün sorunu çözmek için işbirliği yapacaklarını belirtti.

Amerika, Kuzey Kore’ye karşı bir dizi önlem açıklayan ve olayı Güvenlik Konseyine götürmek isteyen Güney Kore Cumhurbaşkanına güçlü destek verdiğini bildirmişti. Ancak Güvenlik Konseyi’nin veto yetkisine sahip daimi üyesi olan Çin bugüne kadar ne resmen gemi batırma olayını kınadı ne de Kuzey Kore’yi suçladı.

Çin Devlet Konseyi yetkilisi Dai Bingguo, Pekin’deki görüşmelerden sonra yaptığı açıklamada Kore yarımadasında barış ve güvenliği sağlamanın büyük önem taşıdığını belirtirken tarafları gerginliği tırmandırmaktan kaçınmaya ve sorunu sakin ve doğru biçimde ele almaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Clinton ise Çin’in kesinlikle bölgesel istikrarın korumasında kararlı olduğunu ve Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması öngören Amerikan hedefini paylaştığını söyledi. Ancak Clinton Kuzey Kore’ye karşı izlenecek en iyi yolu belirlemek için “dikkatli bir inceleme dönemine” ihtiyaç olduğunu da belirtti. Clinton’un bu sözleri, Çin’in BM Güvenlik Konseyi’nin girişimlerini desteklemeye henüz hazır olmadığı anlamına geliyor.

Clinton, Asya gezisi çerçevesinde yarın günü Seul’a giderek Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşecek. Amerika dışişleri bakanı, Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun da aynı amaçla Cuma günü Seul’a gideceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim