Köprü ve Otoyol Özelleştirmesi İlk Çeyrekte

İşletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek köprü ve otoyollarda, ihalenin ilk çeyrekte, sürecin ise 2008 sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, köprü ve otoyol özelleştirmesinde en önemli noktayı tarifelerin belirlenmesi oluştururken, tarifeler konusunda yatırımcıların da görüşleri alınacak.

Türkiye'de köprü ve otoyollarda uygulanan tarifelerin dünya uygulamalarına göre, düşük olduğu ifade ediliyor.

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde işletim süresinin henüz netliğe kavuşmadığını ve sürenin 15 ile 25 yıl arasında olabileceğini belirten yetkililer, sürenin 25 yıldan fazla olmasının düşünülmediğini ifade etti.

Köprü ve otoyolların tek paket mi, yoksa farklı paketler halinde mi satılacağına ilişkin kararın da henüz verilmediğini kaydeden yetkililer, bu konuda halen dünya uygulamalarının incelendiğini ancak, fazla sayıda işleticinin olmasının bazı dezavantajlarının olabileceğini, tüm modellerin avantaj ve dezavantajlarının değerlendirildiğini belirttiler.

Yetkililer, ihaleye kaç paket halinde çıkılacağından ziyade bazı teknik konuların çözümünün daha önemli olduğuna dikkat çekerken, teknik çalışmaların bütün ilgili kurumlar ile istişare halinde yürütüldüğünü ifade ettiler.

Türkiye'de konu ile ilgili ikincil mevzuatın bulunmadığını kaydeden yetkililer, ikincil mevzuat üzerinde çalışıldığını, mevzuatın yatırımcılar açısından da büyük önem taşıdığına işaret ettiler.

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde, en önemli noktayı tarifelerin belirlenmesi oluştururken, tarifeler konusunda yatırımcıların da görüşleri alınacak.

Dünya uygulamalarında tarifelerin belirlenmesinde ''sadece enflasyonun baz alınabildiğini ya da enflasyonun belli bir katsayı ile çarpıldığını'' ifade eden yetkililer, bu konuda da modellerin incelendiğini belirttiler.

Türkiye'de köprü ve otoyollarda uygulanan tarifelerin dünya uygulamalarına göre düşük olduğu ifade edilirken, köprü ve otoyollardan tek geçiş kartı üzerinde de çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.

Otoyol ve köprülerin satışıyla ilgili olarak, beş yabancı şirketin ilgilendiği ve bu şirketlerin Avustralya'dan Macquarie Infrastructure, İspanyol Abertis, Portekizli Brisa, Japon Itochu Corp ve İtalyan Atlantia şirketleri olduğu açıklanmıştı.

Özelleştirme kapsamında, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Edirne-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın Otoyolları satılacak. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim