KÖPEK BALIKLARI İNSAN TEHDİTİ ALTINDA

İstanbul dünyanın köpekbalığı uzmanlarını buluşturacak bir konferansa hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün desteği ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nca düzenlenen “Köpekbalıkları, korunma yolları, dünya denizlerindeki dağılımları ve avcılığı” konulu toplantıda dünyaca ünlü 50 uzman bir araya gelecek. İstanbul Ataköy Marina’da düzenlenecek toplantıda köpekbalıkları saldırıları, yaşam alanları ve dağılımlarıyla ilgili bir dizi film gösterisi de yapılacak.

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden bilim adamlarının yanı sıra Türkiye’den de 10’u aşkın bilim adamı ve araştırmacı toplantıda en son araştırmalarını sunacak. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da destek verdiği toplantı 14-15-16 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Akdeniz’deki köpek balıklarının yaşama alanlarının tespiti, koruma alanları oluşturulması ve av yasaklarının ele alınacağı toplantıda aşırı av sonucu türleri tükenme noktasına gelen köpekbalıkları da masaya yatırılacak.

canlı bahis 0cm 0cm 0pt">TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün verdiği bilgiye göre Akdeniz’de 40 tür köpek balığı var. Bunlardan 29’u Türk denizlerinde görülüyor. Hint ve Pasifik Okyanusları’ndaki saldırgan türlerin aksine Akdeniz’deki köpek balığı türleri saldırgan değil.

Akdeniz’deki balıklar için en büyük tehditin aşırı avcılık olduğuna işaret eden Öztürk, “Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan köpekbalıkları var.” diyor.Başta Fransa olmak üzere Avrupa’daki lüks restoranlarda yoğun şekilde tüketilen köpek balıkları bazı balıkçıların özel yöntemleriyle avlanıyor. Hollywood filmlerinin ünlü yaptığı ‘Katil balık, Jaws’ın aksine avcılığın yasaklanmasına ilişkin Akdeniz’i kapsayan bir uygulama olmadığı için şimdi köpekbalıkları ciddi tehdit altında.

Kaynak:Fatih Uğur

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim