Bugün Odesa’da ilk Uluslararası Karadeniz Konteynır zirvesi 2007 başlıyor. Zirvede Karadeniz bölgesindeki “taşımalık güçleri” ele alınacak.

 

Zirvede Karadeniz’deki konteynır taşımacılığın halihazırdaki durumu, konteynır transit problemleri ve Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerinin mevcut olan ve inşası devam eden konteynır depolama alanlarının geleceği görüşülecek.

 

Zirve çerçevesinde konteynır ticareti içinde faal olarak bulunanların içinde yer alacağı McLean Club’ın açılışı yapılacak.

 

İlk konteynır zirvesine dikkatler İliçevsk deniz ticaret limanı bünyesinde yeni açılacak olan yıllık 850 bin TEU kapasiteli konteynır terminaline çekilecek.

 

İliçevsk limanına yapılan ek konteynır terminalleri sayesinde Ukrayna ilk defa okyanus ötesi çalışan 6000 TEU kapasiteli gemileriyle çalışma imkanını bulacak.

 

Organizasyonu Ukrayna’nın Limanları yayını ve BlackSeaTrans Enformasyon ve Analiz Merkezi tarafından yapılan zirveye ulaştırma şirketleri başkanları, liman yetkilileri, büyük parti yük taşıtan şirketler, taşımacılar ve ulaştırma alanındaki devlet çalışanları katılacak.

 

ODESA’NIN KONTEYNIR PAZARI: YEDİNCİ KİLOMETRE

 

Odesa belediye sınırlarının dışında yani tam 7. kilometrede kurulan ve dünyanın en ilginç konteynır pazaryerinde Türklerin katkısı büyük. Günde 20 milyon doların döndüğü, gümrüğü andıran yerin konteynır alan kirası 20 bin dolardan başlıyor. Perakende ve toptan satışın yapıldığı konteynır pazar Türk ve Çin mallarıyla dolu. Sabah 4'te açılan tezgâhlar öğleden sonra perakendecilere yerini bırakıyor. Özellikle tekstilciler, burayı görmeden Ukrayna'ya girmeyi hesap etmesin.

 

Gümrük ve liman sorunlarından Odesa’da en çok etkilenen “7. km” diye adlandırılan “Konteynır Pazarı”. Burada 15 bin konteynır, 8 bin dükkan, 5 bin şube iş yapıyor. Buraya mal akımının tamamına yakını limanlardan geçiyor.

 

KONTEYNER NEDİR?


İngilizce Container olarak yazılıp Türkçe’de Konteyner ya da Konteynır olarak telaffuz edilen ve yükleri taşımakta kullanılan bir taşıma aracıdır. Çeşitli boy, genişlik ve yükseklikte, soğutmalı, havalandırmalı, üstü açık, dökme yük için çeşitleri bulunur; gemi, uçak, tren ve kamyonla taşınabilir.


Konteyner bir ya da birden fazla taşıma şekliyle yükleri yolda boşaltıp doldurmadan taşınmasını sağlayan bir araçtır. Konteynerler 6,10 metre (20 fitlik) ve 12,19 metre (40 fitlik) uzunluğunda olmak üzere 2 farklı boyutta ve çelikten üretilir.


40’lık bir konteynır yapımında yaklaşık 2,5 ton çelik kullanılıyor. Konteynırların her köşesi 96 tonluk bir yükü kaldıracak, zemini ise santimetre karesi 24,5 kiloluk yükü taşıyabilecek kapasitede yapılıyor.

 

TEU NEDİR?


İngilizce “Twenty-foot Equivalent Unit” kelimelerinin kısaltmasından oluşan TEU terimi, 1969’da İngiltere’de gemi inşası ve deniz taşımaları istatistiklerini tutan ofiste (Shipbuilding and Shipping Record’s Office) çalışan Richard F. Gibney tarafından değişik tiplerdeki gemilerin ve farklı boyutlardaki konteynırların istatistiklerini kolayca tutabilmek için üretilmiş. 1 TEU 20 fitlik, 34 metreküplük bir hacme sahip olan konteynır manasına geliyor.

 

Kaynak: ukraynahaber.com

Editör: TE Bilişim