Konteynerde Silah,  Beyanda  'Fiberglass'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklama ile, 'Rafila' ve 'CMA CGM RABELAIS' adlı gemilerle Türkiye'den Mısır'a giden  gerçek silaha dönüşebilir nitelikteki tabancaların beyanda 'Fiberglass' olarak gösterildiği ortaya çıktı.

Açıklamanın Mısır ile ilgili bölümünde şu bilgilere yer verildi:

Rafila Gemisi

'Mısır yazılı ve görsel basınında, İzmir'den hareket eden "Rafila" adlı gemi içinde 40'lık konteynırda, konşimentosunda eşyanın “fiberglas” olarak beyan edilmesine rağmen, 20.083 adet gerçek silaha dönüşebilecek 9 mm çapında ses tabancaları yakalandığı iddia edilmektedir. Ayrıca yükün Port Said limanına transit geldiği ve karadan Süveyş'e nakledileceği belirtilmektedir.

Bu gelişmeler doğrultusunda, Kahire Gümrük Müşavirliğimizce Mısır Gümrük İdaresi'ne nezdinde girişimde bulunulmuş; Port Said'te bulunan konteynırda yakalandığı iddia edilen silahlar konusunda bilgi istenmiş; tarafımıza bilgi verilmesi halinde her türlü yardıma ve işbirliğine hazır olduğumuz belirtilmiştir. Bu aşamada Mısır Gümrük İdaresi’nden Bakanlığımıza ulaşan bir talep, bilgi ya da belge bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğümüzce de gemi ve eşya adından yola çıkarak gerekli incelemelere başlanmış olup, Mısır basınından ulaştığı şekliyle bir bilgi ve belgeye bu aşamada rastlanmamıştır.

CMA CGM RABELAIS gemisi

Diğer taraftan, Doğu Marmara Gümrük ve Bölge Müdürlüğü bağlantısı Derince Gümrük Müdürlüğünden 30.06.2013 tarihinde Malta bayraklı CMA CGM RABELAIS isimli gemi ile 24.06.2013 günü ihracat beyannamesi kapsamında Mısır’a ihraç edilen 20 bin adet kurusıkı tabanca ve aparatının  geminin çıkış kargo manifestosunda "fiberglass" olarak kaydedildiği, dolayısıyla çıkış ile varış kargo bildiriminin aynı gözüktüğü; çıkışta kargo manifestosu gümrüğe ibraz edilmediğinden, farkın gümrük idaresince fark edilmesinin mümkün olamadığı, , İhracatçı firmanın Konya da faaliyet gösteren Osman ÖZ adlı şahıs firması olup, İl Jandarma Komutanlığınca verilen SATICILIK BELGESİ,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilmiş ÜRETİM BELGESİ bulunduğu tespit edilmiştir.

Kahire Gümrük Müşavirliğimize konteyner numarasının Mısır Gümrük Makamlarınca şifahi olarak teyit edilmekle birlikte diğer hususlar henüz teyit edilmemiştir.'

Editör: TE Bilişim