Rota Antarktika

5. Ulusal Denizcilik Kongresi’nde Antarktika Kıtası’nda Türk Araştırma Üssü’nün kurulması gerektiği açıklandı. Türk bilim insanları ve denizcilerinin Antarktika’da bilimsel çalışmalar yaparak var olduklarını göstermeleri gerekliliği üzerinde duruldu.

Kongre de Rota Antarktika başlığında ve Müsteşar yardımcısı Suat Hayri Aka moderatörlüğünde bir panel düzenlendi. Panele Uzaklar isimli teknesiyle Antarktika Kıtasına giden Osman Atasoy ve yine ona bu yolculukta eşlik eden Sibel Atasoy, Çevre Bakanlığından ve Dış İşleri Bakanlığından daire başkanları İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk, Prof.Dr.Sezer Ilgın,İTÜ Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Levent Kırval, Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Y. Doç. Dr. Hamdi Sena Nomak panelistler arasında idi.

Suat Hayri Aka: Antarktika bilim üssü ile ilgili çalışmalar başlamıştır.

Suat Hayri Aka Panel açılışında artık yeni kaşiflerin ticaret alanında olduğunu söyleyerek , bir toplantı sırasında Antarktika bilim üssünün gereklerini bakanımıza anlattık bakanımız ilgiliydi ve bizlere de bu konuda gerekli çalışmalara başlama görevlerini verdi ve çalışmaya başladık bu konuyu dedi. Ve bu çalışmalarla ilgili bilgiler verdikten sonra daha önce Antarktika kıtasına giden Osman Atasoy’a söz verildi.

Marmaris’e gitmek Antarktika’ya gitmekten daha zordu

Antartika tecrübelerini ve daha öncesinde amatör denizcilikle ilgili yaşanmış anılarını paylaşan Osman Atasoy ise şunları söyledi: Antarktika seyahatini yaptık sağ salim ülkeye geldik, ama bu seyahatten önce kongre olması sebebiyle şunu söylemek istiyorum. Antarktika seyahati zordu ve beklediğimiz buydu zaten ama biz bu seyahatten daha zor bir seyahati yıllar önce yapmıştık dedi, Yıllar önceki 1982 yılında ilk teknesiyle çıktığı Marmaris seyahatini ve bu seyahatte yaşadığı bürokratik engelleri anlatan Osman Atasoy bu seyahatin zorluğu deniz zorluğundan daha zordu dedi.

Y. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek’e söz verildi.

Y. Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek’e Antarktika ile ilgili izlenimlerini yolculuğunu ve yaşadığı tecrübeyi paylaştı. Ayrıca bunların ışığında orada nelerin yapılabileceği ile ilgili görüşlerini sunarak şu önerileri getirdi. Antarktika yeryüzünün en kuru en rüzgarlı ve soğuk yeridir. Yüzey alanı Türkiye’nin 18 katı kadardır .Kıtada yaşayan ırk bulunmamaktadır.1900’lerin başlarından beri orada üsler bulunmaktadır. Orada 29 ülkeye ait 101 adet üs var. Gerek araştırma istasyonlarının ihtiyaçları gerekse yeni sitasyonların kurulabilmesi için buzkıran gemilerine ihtiyaç vardır.Arcjjtin, Brezilya, Peru, Şili ,Rusya, Amerika ,Kanada, İngiltere,Çin,İspanya,Güney Kora, Güney Afrika, İsveç, Almanya, Japonya ve Avustralya buzkıranlarıyla Antarktika’ya Ulaşımı sağlayan ülkelerdir. Türk bilim insanlarının da en kısa zamanda onlar arasındaki yerini almalıdır. Bunun için öncelikle bir araştırma gemimiz olmalı, Antarktika’da üssümüz olmalı bunun çalışmaları hemen yapılmalı ve Türk bilim insanlarının da uluslararası bilim insanları ile işbirliği içinde çalışması için gerekli altyapı hazırlanmalıdır.

Prof. Dr. Bayram Öztürk: Çok çalışmamız lazım.

Çok çalışmamız lazım. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk ise “Bu işin akamete uğratılmaması gerekir. Araştırma Gemimiz yok, Buz kıran gemimiz yok. Bunu çok önemsiyoruz. Çok çalışmamız lazım. Süratle çalışmamız lazım. Bunu Sayın Müsteşar yardımcımız Suat Hayri Bey’in not etmesini istiyoruz.” Dedi.

Daha sonra söz alan Hamdi Sena Nomak ise, Türk Üssü’nün lojistik ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması gerekir dedi. Nomak, “Devam eden stratejik planlama çalışmalarının paralelinde yakın gelecekte kurulması planlanan Antarktika Türk Üssü’nün lojistik ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması ve gerçekleştirilecek araştırmaların çeşitliliğinin arttırılması hızlı bir şekilde gerekli fon ayrılarak ihtiyaç duyulan Kutup Araştırma Gemisi’ne yönelik olarak öntasarım ve fizibilite çalışmalarına başlanmalıdır şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim