KUZEYBATI AFRİKA GÜNÜ KONULU KONFERANS DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
    
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci DerneğiTarafındanKuzeybatı Afrika Günüİsimli Konferans Dokuz Eylül Üniversitesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda 29 Nisan 2016 Tarihinde Gerçekleştirildi.

    
İzmir Başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinden eğitim için gelen Kuzeybatı Afrikalı öğrenciler, anavatanları olan Kamerun, Benin, Nijerya, Togo, Nijer, Mali, Cezayir, Fas ve Senegal’in kültürlerini dinleyicilere aktarmak için Dokuz Eylül Üniversitesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Konferansa Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı İzmir Koordinatörü Dr. Fırat YALDIZ, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet ÇEVİK, DEİK Türkiye-Nijerya İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı Ve Armada Gemi Acenteliği Şirket Müdürleri Hakan ÖZEL ve Kenan YALAVAÇ, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansprogramının okunması ile başladıktan sonra açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen DEİK Türkiye-Nijerya İş Konseyi Türk Tarafı Başkanı Ve Armada Gemi Acenteliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan ÖZELkonuşmasına,tüm katılımcıları saygıyla selamlayarak başladı. Böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde başta DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Kariyer sürecinden ve Afrika’daki faaliyetlerinden söz eden ÖZEL, geçtiğimiz haftalarda kaçırılan Türk denizcilerinin kurtarılmasında oynadıkları role değinerek yurt dışında gösterdikleri faaliyetlerde ülkemizi temsil ettiklerini belirtti. Ayrıca salonda bulunan öğrencilere de mezun olmadan önce mutlaka yurtdışı tecrübesi edinmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan ÖZEL, yerelleşmenin çok önemli olduğunun altını çizdi. ÖZEL konuşmasını Afrikalı öğrencilerin burada bulunmasından duyduğu mutluluğu belirterek sonlandırdı.


Ardından söz alan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çevik, konuşmasına derneğin kısa tarihinden söz ederek başladı. Türkiye’nin artık yalnızca öğrenci göndererek değil, aynı zamanda çok sayıda öğrenci kabul ederek de dışa açıldığını belirten Doç. Dr. ÇEVİK, küreselleşen dünyada hem kültürel hem de ticari gelişimimiz için bunun çok önemli bir unsur olduğunun altını çizdi. Bu tür etkinliklerin sayılarının daha da artması gerektiğini belirten Doç. Dr. ÇEVİK, bu konferansa ev sahipliği yapan DEÜ Denizcilik Fakültesi’ne şükranlarını sunarak sözlerini sonlandırdı.


Ardından söz alan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler Ve Akraba Toplulukları İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız sürecin gidişatı ve arka planı ile ilgili bilgileri dinleyiciler ile paylaşarak başladığı konuşmasında, kapsam alanlarının ve burslarının zamanla genişleyerek yurttaş ve soydaşlarımızın dışında uluslararası öğrencileri de kapsadığının altını çizdi. Yabancı öğrenci kavramının hem yasal hem de toplumsal anlamda kullanımından yana olmadıklarını belirten Dr. YALDIZ, öğrencilerinin yabancı olarak adlandırılmalarını istemediklerini ve uluslararası öğrenci kavramının kullanılması gerektiğini vurguladı. Ülkemize gelen uluslar arası öğrencilere Türkçeyi, Türk kültürünü, akademisini ve tarihini öğrettiklerini belirten Dr. YALDIZ, bunun bir diyalog halinde gerçekleştirilmesinin bizlerin de farklı kültürleri öğrenmemiz açısından büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl aynı etkinliğin yine bu salonda Latin Amerikalı öğrenciler için düzenlendiğini belirten Dr. YALDIZ; geçen seferki etkinliğin İngilizce olarak düzenlendiğini, fakat bu sene özellikte DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT’in planlamaları sonucu etkinliğin Türkçe yapılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye Bursları’nın öğrencilere yönelik en büyük önceliğinin Türkçe olduğunu belirten Dr. YALDIZ, bunun bir devlet politikası olduğunu ve aracı dilleri kullanmak istemediklerini ve anadilin önemini vurguladı. Bu süreçte ihtiyaçları olan birkaç temel unsur olduğunu dile getiren Dr. YALDIZ, bunlardan birincisinin devlet, ikincisinin üniversiteler, üçüncüsünün sivil toplum kuruluşlarının ve dördüncüsünün ise iş dünyası olduğunu dile getirdi. Bütün bu unsurların şu an bu salonda bir arada bulunmasının sürecin emin adımlarla ilerlediğinin başlıca göstergesi olduğunu belirten Dr. YALDIZ, bu etkinliği iki senedir her açıdan destekleyen DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT’e ve kültürlerini dinleyicilerle paylaşmak için büyük çaba gösteren Kuzeybatı Afrikalı öğrencilere teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.


Açılış konuşmalarının ardından konferansın sunum bölümüne geçildi ve Kuzeybatı Afrikalı öğrenciler kendi ülkeleri olan Kamerun, Benin, Nijerya, Togo, Nijer, Mali, Cezayir, Fas ve Senegal’in dili, dini, tarihi, iklimi, ekonomisi ve kültürel özellikleri hakkında bilgiler içeren sunumlarını gerçekleştirdi. Daha sonra katılımcılar, uluslararası öğrencilerin geleneksel kıyafetleriyle yaptıkları renkli dans ve müzik gösterileriyle keyifli vakit geçirdi. Afrikalı öğrenciler, kendi ülkelerindeymiş gibi hissettiklerini dile getirerek bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.


Konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere ve etkinliğe sponsor olan Armada Gemi Acenteliği Şirket Müdürleri Hakan ÖZEL ve Kenan YALAVAÇ’a bir kez daha teşekkürlerin iletilmesinin ardından Kuzeybatı Afrika Günükonulu konferans sona erdi.
Editör: TE Bilişim