İtalya'nın Verona limanında belgelerinin süresi bittiği için italyan makamlarınca tutulan, ancak bu arada yükü de kaçırınca zorluk yaşayan M/V Komut gemisinin armatörü konuştu.

Armatör firma, Türk Loydu tarafından yapılan açıklamalara cevap verdi.

Cevap hakkının kutsallığına inanarak bu açıklamaları yayınlıyoruz. Açıklamalarda, sadece küçük çıkarmalar yapılmak zorunda kalınmıştır, bundan dolayı açıklama yapanların anlayışla karşılamasını bekliyoruz.

 


KOMUT GEMİSİ ARMATÖRÜNÜN AÇIKLAMASI

Türk Denizciliğini yakınen takip eden ve/veya sektörün içerisinde bulunan sayın okur ve meslektaşlarımızı meşguliyetimizden dolayı öncelikle özür dileriz. 

Türk Loydunun açıklaması na karşı yanlışları kamuoyu ile paylaşmak zaruri olmuştur. Firmamız bu açıklamadan başka konu yargıya taşındığı için herhangi bir detay vermeyecektir.

Denizcilik Müsteşarlığı Tarafından Yetkilendirilen Türk Loydu Raporunda bulunan;

a. ‘’Gemiye gelen PSC Baş tarafta olan yangın pompasının denizden su alamamasının dışında ve kaptanın yeterli İngilizcesi olmadığı dışında başka bir eksik bulamamıştır.’’

Bu madde için PSC savonanın raporu ekte olup yorumunu kamu oyuna bırakıyoruz. Bulunan eksiklikler sertifikalın ve yukarıda da acıklandığı gibi kaptanın ıngılızcesı ve yangın pompasının alıcısının su seviyesinin uzerine cıkmasından dolayı su alamamsı dısında bulunan eksıklıkler ne kadar kayda değerdir.

b. ‘’İstanbul Liman dairesi ve Ankara Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün anlamsız yaklaşımları neticesinde gemiye Türk Loydu sörveyleri yetkilendirilmiştir.’’

Evet bu çok doğru. İstanbul liman başkanlığına müracatımız da tarafımıza cc yapılan ve Türl Loydu nu yetkilendirme yazısında başkanlık Savona da su altı dahil bütün sörveylerin yapılması için Savona ya sörvey yollaması talebidir.  Müracatımız neticesinde Sualtı sörvey talebi geminin su altı sörveyine daha çok zaman olduğundan dolayı vaz geçilmiş fakat ISM/SMC  ve diğer sertifikaların sörveyi talep edilmiştir. Fakat gemiye giden ISM sörveyi (sadece 1 sorvey) tekne ve makine emniyet radio vs bütün sörveyleri 3 saat içinde yapmıştır.

c. ‘’İstanbul Liman Başkanlığı armatörden ISM/SMC sualtı sörveyi ve diğer bütün sörveyleri talep etmiş, armatörün itirazlarından sonra sualtı sörveyi geminin kara muayenesinden uzun bir müddet olduğu Liman Başkanlığı tarafından anlaşılmış ve sadece bu sörvey iptal edilerek İtalya’ya sörvey göndermiştir. Bu hizmetten dolayı armatör Türk Loydu’na 15.000.-TL ücret ödemiş ve bütün yol ve diğer konaklama ücretlerini de karşılamıştır.’’

Evet bu doğrudur. Kıyı emniyetin dahi birçok hizmetlerinde %50 indirine gittiği bu kriz ortamında TL nın yapmadığı sörveyler için önceden peşin olarak aldığı bu ücret son derece düşündürücüdür.

d. ‘’Türk Loydu gemiye gittiğinde 3 saat içerisinde komik bir şekilde  ISM/SMC ve diğer kontrollerini gerçekleştirmiş ve bulduk dedikleri eksiklikleri de gemi kaptanına imzalatmadan çıkmıştır’’

Evet bu da doğrudur.bu sörveylere ilaveten  6 sertifikanında sörveyini inanılmaz bir eforla!! bu kadar az bir zaman içerisinde tamamlamıştır. Ve raporların ISM/SMC dısında yapılan dıger sorveylerın raporları gemi kaptanına imzalatılmamıştır.

e. ‘’Son olarak belirtmek isteriz ki, firmamız bu durumdan dolayı Denizcilik Bakanlığı’na İdari Mahkemede dava açacaktır. Geminin ve mürettebatın orada kalmasının tek sorumlusu Türk Bayrak yetkilileridir.’’ şeklinde asılsız isnatlarda bulunmuştur.

Firmamız gemimizin yakıtsız kalmasından sonra Denizcilik Bakanlığına dilekçelerle müracat etmiş ve Personelimizin acilen gemiden çekilmesini talep etmiştir. Bunun ilgili olan dilekçe kamuoyu ile paylaşılacaktır. Mürettabat dış işlerinin girişiminde bulunmasından sonra ancak liman yetkilileri tarafından müsaade verilerek gemiyi terk etmelerine izin vermektedir. Dolayısı ile bu konularda Türk Loydunun bilgisinin olduğunu sanmıyoruz.

Öncelikle belirtmek isteriz ki Türkiye’de faaliyet gösteren tüm avukatların kayıtlı olduğu Türkiye Barolar Birliği nezdinde yapılan araştırmalarda “A. Bakıroğlu” isimli bir avukat bulunamamıştır.

Yazımızın dayanağı olan Hizmet Tamamlama Mutabakat Formunda ve ISM Kodu Denetleme Raporunda (ISM Code Shipboard Audit Report) iddiaların aksine KOMUT gemisi mührü ve gemi kaptanı imzası bulunmaktadır.

Evet bu doğrudur.gemi kaptanının imzası ve kaşesi sadece ISM Audit Report da bulunmaktadır. Bu itirazları bizleri dahada şaşırtmış ve Türk Loydunun olaya ne denli garip yaklaştığı kendileri tarafından da belgelenmiştir. Yaptıkları açıklamada tekne makine, emniyet ve diğer sörveylerle ilgili raporların imzalatıp imzalatılmadığını açıklamalarını kamuoyu beklemektedir. 

Denetim sonucu bulunan eksikliklerin Türk Loydu tarafından gemi ilgililerine bildirilmediği iddiası gerçek dışıdır.

Bahse konu gemi Türk Loydun’a klaslı bir gemi olmadığından Bağlı olduğu bayrak tarafından görevlendirildikten sonra bayrak adına sörveyleri yapılmak üzere aşağıda detayları verilen sörveyler yapılmıştır.

Konu yazıdaki  “yangın pompasının denizden su alamamasının ve kaptanın yeterli İngilizcesi olmadığı dışında başka bir eksik bulamamıştır” iddiasına karşılık KOMUT gemisindeki eksiklikler Hizmet Tamamlama Mutabakat Formunda ve ISM Kodu Denetleme Raporunda (ISM Code Shipboard Audit Report) tek tek belirtilmiştir.

Bulduklarını açıkladıkları eksiklikler tarafımızdan asla kabul edilmemektedir. ISM sörvey raporunun haricinde (ki burada bulunan eksiklikler de doğru değildir)

Gemide 29.01.2012 tarihinde yapılan denetim KOMUT gemisinde 7 adet büyük (majör) uyumsuzluk saptanmıştır. Bu uygunsuzluklar denetim sonucu düzenlenen ISM Kodu Denetleme Raporu ile gemi kaptanı mührü ve imzası karşılığında KOMUT gemisine bildirilmiştir.

Evet bu doğrudur. Kaptana imzalatılan sadece ISM sorvey raporudur. Fakat imzalatılan bu raporun bir nushası kaptanın talebıne rağmen gemiye verilmemiştir.

KOMUT gemisinde tespit edilen büyük (majör) uyumsuzluklar raporda aşağıdaki şekilde belirtilmiştir;

1. Şirkete yazılı olarak bildirilen uygunsuzluklar için düzeltici faaliyetler yapılmamaktadır.

Düzeltici faaliyetler gemimizin gittiği her limandan firmamıza acenta tarafından yollanmıştır. Tutuklanmış bir gemiye  1 seferlik sertifika düzenlenmesi için ISM / SMC sörveyinin  yapılmasının Müsteşarlık tarafından  neden talep edildiğide ayrı bir düşündürücü konudur. Gemi zaten 1 sefer sonra bağlama limanına dönecektir.   

2. Güverte planlı bakım kapsamında 3 ayda bir kontrolü ve bakımı yapılan teçhizatın 2011 yılı içinde hiçbir kontrol kaydı mevcut değildir (örneğin lumbuzlar).

Tamamen gerçek dışıdır. 1 adet Lumboz kör kapak cıvata kulağı 1 santimlik bir kırığı mevcut olup PSC saona tarafından eksik olarak bildirilmiş ve liman tamir ekiplerine yaptırılmıştır. Bu kırık lumboz kulağı personel tarafından gözden kaçmış olabilir. Gereği yapılmıştır.

3. Geminin sefer sahası Marpolda tanımlanan özel sahalarla sınırlı olduğu halde, gemi Akdeniz dışında sefer yapmıştır (örneğin Casablanca seferi).

Evet bu doğrudur. Gemide sintine seperatörü olmadığı yoktur. Ancak geminin sefer sahası “yakın kıyısal sefer sahasıdır.”  

4. Makine planlı bakım sistemi/dokümanı içeriğinde ana makinenin bazı parçaları dikkate alınmamış ayrıca makine dairesinde yer alan bir çok ekipman planlı bakım kapsamına alınmamıştır (örneğin bazı pompalar, seperatörler, kulerler, fanlar, kalorifer kazanı v.s).

Tamamen gerçek dışıdır. ISM manual ve formların bir nushası Denizcilik Müsteşarlığında dır.  Planlı bakım tutum eksiksiz yapılmaktadır.

5. Personelin gemiye katılışında tüm personele önemli ekipmanların ve sistemlerin tanıtımı yapılmıyor modol formu herkese her yer gösterilir mantığı dışında, bazı yerler bazı personele gerekli değil mantığı ile hazırlanmış.

ISM dosyamız Denzicilil Müsteşarlığı tarafından kabul edilmiş bir maueldir. Kaldı ki bu manuelin aynısı Türk Loydu tarafından da başka gemiler için onaylanmıştır.

6. Gemide şirket yetkilisi tarafından yapılan teknik denetimde kullanılan kontrol listesi yetersiz, tüm sistemler ve ekipmanların, belgelerin kontrolü yapılmıyor.

Sadece  ucu açık geniş bir madde içeriği boş

7. Gemi sertifikaları ve personel sertifikalarının varlığı ve tarihleri (geçerlik, peryodik sörveyler) bir ISM formu üzerinden takip edilmiyor.

Tamamen asılsızdır. Zira bu  form PSC tarafından da kontrol edilmiştir.

Gemi kaptanı imzası ve mührünü taşıyan 29.01.2012 tarihli Hizmet Tamamlama Mutabakat Formu uyarınca KOMUT gemisinde saptanan eksiklikler ise aşağıdaki gibidir;

Gemi kaptanı imzası ve mührünü taşıyan 29.01.2012 tarihli Hizmet Tamamlama Mutabakat Formu sadece ISM sorveyı eksıklıklerı raporu ıcındır. Türl Loydu nun böyle bir saptırmaya gitmesinin nedenini halen anlamış değiliz.

1. Denize elverişlik belgesinde yazılı gemi tamamlama tarihi ile bayrak devleti tarafından verilen diğer belgeler üzerindeki tamamlanma tarihi farklı, düzeltilmeli.

Bu bir eksiklik olarak bulunmuş ise şutfen  denızcılık müsteşarlığı GSK kurulu başkanlığı eksikliği olarak yanına not düşünüz.

2. Geminin her iki tarafında, gemideki kişi sayısının % 100’ünü kapsayan şişme can salı olması gereklidir. Ancak iskele tarafta bir adet şişme can salı mevcuttur. Sancak tarafa bir adet şişme can salı konulmalıdır.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından verilen denize elverişlik belgesinde de bu şekilde belirtilmektedir.

3. Mevcut şişme can salı etiketi üzerinde hiçbir bilgi mevcut değildir. Tüm detayları içeren etiket konulmalıdır.

Kötü hava şartlarından dolayı  düşmüş, gemide bulunan yeni ile değiştirildi.

3. Geminin ısıtma sistemi (kalorifer kazanı) arızalı olup gemide yeterli sayıda elektrikli ısıtıcı mevcut değildir. Yaşam mahallinde kış şartlarına uygun ısıtma sağlanmalıdır.

Yakıtın azlığından kalorifer mürettabat tarafından gündüzleri çalıştırılmamaktadır.

4. Kurtarma botu ve mataforasının yıllık test ve kontrol belgesinin süresi 15 Ocak 2012’de dolmuştur. Yıllık test yaptırılmalıdır ve belgesi gemiye verilmelidir.

5. Otomatik pilot arızalı olup gemiden çıkarılmalı ve onarılmalıdır.

Gemide 2 adet  oto pilot vardır. Bırı yolda arızalanmıs dıgerı kullanılacaktır. Murettabat vasıtası ıle gemıye takıldı.

6. 09 Ağustos 1988 tarihinde İstanbul Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanan stabilite bukletinde halen geminin eski adı görünmektedir ve gemi tank detayları sayfasında mevcut kapasite planına uymayan bir tablo mevcuttur. Gerekli düzeltmeler bayrak devleti sörveyoru tarafından/onayı ile yapılmalıdır.

7. SOPEP Annex II eski tarihlidir ve şirket yetkilileri isimleri ve iletişim detayları güncel değildir. Gerekli düzeltmeler yapılmalıdır.
Annex 2 gemıde  mevcuttur. Carkcıbası ile gemiye Bejaia limanına gönderilmiştir. Çarkçıbaşı tarafından gemi kaptanına verilmemiş olabilir. Fakat aynı gun print edilerek dosyasına konuldu.

8. Gemide 2012 yılı için güverte ve makine jurnali mevcut değildir. Yeni Jurnaller gemiye verilmelidir.
Gemi uzun zamandır akdenızde olmasından dolayı jurnal  gumruk acısından sorunsuz olan Savona lımanına yenı kaptan ıle   gönderılmıstı. Bu madde tamamen asılsızdır.

9. Ozon delici gazlar jurnali mevcut değildir. Jurnal gemiye verilmeli ve freon 22 içeren sistemler bu deftere kaydedilmelidir.
Asla doğru olmayan bir madde. Türk PSC uzmanlarının dahı tam olarak nasıl oldugunu bılmedıgı donemde gemımızde bu dosya bulunmakta ve işlenmekteydi.

10. Gemi bordasına atılan AFS kurallarına uygun boyaların tip onay belgeleri gemiye verilmelidir.
Bordo boyalarının sertifikaları gemıde mevcuttur. Bu sertıfıkalar kendileri tarafından kabul edilmemiştir boyalar HEMPEL  firmasının boyalarıdır..

12. Köprü üstü dümen müşiri sancak iskele 25 dereceye kadar göstermektedir. SOLAS gereği dümen 35 dereceden 35 dereceye kadar dönebilmeli ve müşirler bunu gösterebilmelidir.

13. Akdeniz Pilot kitaplarından volume 2 ve 3 eski basım olup volume 4 mevcut değildir. Eksiklikler tamamlanmalıdır.
O tarihlerde henüz Türkiyede ki servis sağlayıcılara gelmemişti. Aynı hafta içerisinde alınarak gemiye gönderildi

14. Gemi limanlara ve dar boğazlara genel harita ile sefer yapmaktadır. Portalon haritalar gemiye verilmelidir.
Gemide gittiği ve gideceği bütün limanlar ile ilgili harita ve portolon vardır. Kaldı ki gemiye haftalık yayınlar eksıksız gönderilmekte olup, personelin  duzeltmelerde unutma olasılıgını ortadan kaldırmak ıcın firma cift harıta kullanmaktadır. Her gideceği rotanın düzeltilmiş hatitaları personel hatasını en aza ındırmek ıcın bir onceki limana gönderilmekteydi. Böylelikle düzeltilmesi yapılmamış ve eksık harıtaların olması mumkun degıldır.

15. Kurtarma botunda 3 adet eksik malzeme tamamlanmalıdır. Uygun tip searchlight, gemi tipi köpüklü yangın söndürücü, parima halatını bota bağlayan serbest bırakma kancası.
Gemi tipi kurtarma botu yangın söndürme nerede satılıyorsa kendılerınden talebimizdir. Her gemide kullanılan ve satılan bu dur.

16. Bacanın kıç yüzeyinde bulunan kapaklı havalandırmayı kapatabilmek için emniyetli ulaşım sağlanmalıdır.
Emniyetli ulaşum derken neyi kastediyorlar. Bu yapısal bir sorun olarak karsımıza çıkıyor. MadeM  bu bir eksiktir. 2008 senesinde bu gemi TL klasındaydı, o zaman neden yaptırılmamıştır.?

17. Bacanın sancak tarafında bulunan makine dairesi kapısının dışarıdan kilitlenmesini sağlayan kilit mekanizması sökülmelidir.
Kilit mekanizöası sadece asma kilit için mapadır. ISPS için kullanılmaktaydı, kesildi
 

18. Dâhili haberleşme sistemi emercensi akülerinden beslenir hale getirilmelidir.
Sorarız hangi gemide aküden beslenmez ? Bu mümkünmüdür ? bu şekilde ki sözde maddeler Denizcilik Müsteşarlığı GSK uzmanlarını  suçlayan maddelerdir.

19. Yaşam mahallindeki tüm merdivenlerde ve makine dairesi ana girişi merdiveninde emercensi aydınlatma olmalıdır.
 Buda YAPISAL  bir eksiktir. 2008 senesinde bu gemi TL klasındaydı, o zaman neden yaptırılmamıştır.?

20. Arıza fenerlerinden en üstteki kırmızı fener yanar duruma getirilmelidir.
Arıza fenerinin biten lambası yenisi ile değiştirilmiştir.

21. 1 adet başüstüne 2 adet köprü üstüne olmak üzere 3 adet siyah küre alınmalıdır.
Küreler gemide mevcuttur. Asılsız bir maddedir

22. GMDSS MF  bandında tüm frekanslara geçebilecek biçimde onarılmalıdır.

23. Liman Dizel jeneratörü ile alternatörü birbirine bağlayan kaplin yenilenmeli ve liman dizeli çalışır duruma getirilmelidir.
Gemideki yedeği ile değiştirildi Dizel zaten çaılış durumdaydı.

24. Emercensi yangın pompası sadece liman dizelinden elektrik alabildiği ve dizel arızalı olduğu için test edilememiştir.

23. madde ile aynı, yangın pompasının test edilmesi zaten mümkün değildi PSC raporunda var. Alıcı su seviyesinin üzerinde, daha pompanın denemesi yapılmadı diye yazmanın bir anlamı varmı ?

25. Makine dairesinde Lister marka dizelin egzost borusundan egzost kaçağı giderilmelidir.
Asılsız bir madde, makine dairesinde Lister Jeneratör yoktur. Ve herhangi bir kaçakta yoktur

 26. Tüm dizel jeneratörlerin yakıt kamçıları üzerinde sac muhafaza olmalıdır.
Tüm dizellerij sac muhafazası mevcuttur. Baş listerin zaten içerden geçer.

27. Ana elektrik tablosunda tüm dizeller için kw göstergeleri olmalıdır.
Asılsız bir madde. Doğru olsa bile bu  gemı Klasınızda iken neden bunları bu şekşlde kabul ettiniz. ?

28. Makine dairesi fanları hava basıcı yönde çalışır hale getirilmelidir.
Aslılsız bir madde fanlar çalışır haldedir.

29. Yağ separatörü çalışırken anormal sesler gelmektedir.
Bu modeller bu şekilde çalışıyor. Sörveyin kulağına anaormal gelen ses başka kimsenin kulağına anormal gelmiyor.

30. Sancak yangın pompasından su kaçağı giderilmelidir.
Çalışırken damlama şeklinde su geliyor olabilir. Personel bunu doğrulamadı

31. Ana makine üzerinde takometre olmalıdır.

32. Ana makine üzerinde yakıt, soğutma suyu vs. basınç göstergeleri olmalıdır.

33. Gemide tek pompa sludge ve sintine tanklarına hizmet vermektedir. Ayrı bir sintine pompası tesis edilerek sadece sintine toplama tankına hizmet vermelidir.
Bu maddede yazılı olan zamanında zaten  Türk Loydu tarafından oaylanmıştır.

34. Bacanın içindeki ve üst kısımlarındaki makine mahallerine sabit aydınlatma tesis edilmelidir.
Mevcut aydınlanma ile üst kısım gereği kadar aydınlanmaktadır

35. Makine dairesindeki tank seviye göstergeleri kurallara uygun hale getirilmelidir.

36. Yangın planında tek ana yangın pompası görünmektedir. Mevcut iki adet yangın/balast pompasına istinaden plan düzeltilmelidir.
Yukarıdaki açıklamalarımızı yansıtan yazımıza ekli belgeler incelendiğinde yapılan iki denetim sonucunda KOMUT gemisinde 7 tanesi büyük (majör) olmak üzere toplam 42 kusur (eksiklik) bulunduğu açıktır.

+++++++++++++++

Yukarıda Türl Loydu tarafından yazılan sözde bilgilendirme yazısına tarafımızdan madde madde açıklık getirilmiştir.

Savona limanıda bir gün önce yeni gemi kaptanımız ile giden Türk Loydu Sörveyi o geceği kaptan ile birlikte otelde geçirmiş 29.01.2012 günü öğleden öncede gemiye gelmişlerdir. Ve öğleden sonra Sörvey yoğun yağan kar dan ve kapanan yolları da bahane ederek Bari limanında bulunan diğer bir gemiye geçmek için 29.01.2012 saat 16:00 daki uçaga yetişmek için gemiden ayrılmıştır. Liman giriş ve gemiye giriş saatleri elimizde mevcuttur. Bu bilgiler mahkemeye sunulacaktır.

Firmamız Denizcilik Müsteşarlığından sörvey talep etmiş fakat kurum çeşitli nedenler den dolayı sörvey verememiştir. Türk  Loydu bu vesile ile Müsteşarlık adına Müsteşarlık tarafından yetkilendirilmiştir.

Türk Loydunu  tarafımıza özellikle Denzicilik Bakanlığı  adına yetkilendirildiklerini  İtalyan yetkililere söylememizi istemiş ve gemiye bu nedenle herhangi bir sorvey raporuda bırakılmamıştır. Kaldı ki tarafımıza da herhangi bir rapor yazılı veya e mail ile gönderilmemiştir. Firmamız GSK dan fotokopi olarak almıştır. Bütün bunları  firmamız neden yanlış söylesin ?  Buna ne mecburiyetimiz var ?

Komut gemisi 2008 senesine kadar Türl Loydun da klaslı idi. Sayın sörveyin bulduğu yapısan değişiklikleri neden o zaman talep etmedilerde şimdi yurt dışında tutuklanmıs bır gemıden talep ettiler ? Bu Müsteşarlık tarafından belgelendirilen gemiler için Müsteşarlığa verilen bir mesajmıydı ?

Gemimizin Savona limanında  kalmasının en büyük sorumlularından biri Türk Loydu dur.

Kaldı ki bu gemiye 20 kişilik (gemi mürettabat sayısının %220 fazlası) can Salı ile hem SS hemde anual sörveyden, İstanbul ve Çanakkale limanları GSK dan geçmiş gerekli denıze elverişlik ve diğer sertifikaları almıştır. Ve denize elverişlik belgesindede  1 adet 20 kişilik can Salı diye de yazılıdır. (iskeleden sancaga  taşınabilen )

Komut gemisi firmamız tarafından alındıktan sonra  gerek Türk Loydu ve gerekse Denizcilik Müsteşarlığı  açısından son derece buyuk zorluklar çektik. Gemide çok buyuk değşiklikler ve yenilikler yapıldı. Geminin bütün donanımları yeni, geçerli ve sertifikalıdır.

Fakat bu bir gerçektir ki, bu tonajda ki gemilerde maalesef ISM sadece kağıtların uzerını tıklamaktan öte gitmemektedir. Bağzı maddelerde de mürettabatın ISM açısından zaafları açıktır. Firmamızın DPA’ nin de bu olayda son derece zaafiyeti vardır. Kimse “parana göre adam “ mantığı yürütmesin. Firmamızda bulunan DPA de Türk Loydu sertifikalıdır. Bu durumda Türk  Loydu nun verdiği sertifikalar düşündürücü olur ve tartışılır.

Geminin Savona da kalması Italyan yetkilileri bile şaşkına çevirmiş, gemiye Bayrak Devletinin neden sörvey yollamadığı defalarda sorulmuştur. Ve hatta bu konuda E mailleri de mevcuttur.

Gemi adamları açısından;

Gemi adamlarımızın  gemiden çekilmesi için yaklaşık 1 ay önce Bakanlıga dilekçe verdik. Resmi adımlar atılmadan adamların gemiden çekilmesi zaten mümkün değildi. Bu olaydan sonra gemimizin Savona limanından alınması maddi açıdan ve psikolojik olarak mümkün değildir. KOMUT gemisi Denzicilik Müsteşarlığı tarafından zaten istenmiyen bir gemiydi. Ve firmamızın artık kurumlar ile mucadele gücü kalmamıştır. Dolayısı ile gemi adamlarının haklarını almaları için firmamız dahi ITF’ e müracat etmiş, ve gemisine ITF çağıran ilk ve belkide son  firma olmuştur. Fakat ITF in Türk Bayraklı gemilerde tasarrufu olmadığı içib personel dönüş biletleri hazır olduğu halde, sağlanacak bir avukatı beklemiş, ve gerekli girişimler yapıldıktan sonra bugun yurda dönmüşlerdir."

Saygılarımızla

 

Armatör firma

 

Destina Deniz Taşımacılığı ve Dış Tic. Ltd Şti.

 

İşletmeci firma

 

Grup Deniz Taşımacılığı ve Dış Tic. Ltd Şti.

 


 

Editör: TE Bilişim