Kömür yüklemek için bekleyen gemi sayısı 150'ye çıktı

Avustralya ve Brezilya kömür ve demir cevheri yükleme limanlarında sırada bekleyen gemilerin sayısında kısmen azalma olmasına rağmen sadece Avustralya'daki kömür yükleme iskelelerin bulunduğu Dalrymple Körfezi'nde demirde yatan kuru dökmeyük gemisi sayısı geçen haftalarda 150'yi aşıyordu.

Veriler bu sayıda çok hafif bir düşüş olduğunu gösteriyor. Nitekim geçen haftalarda capesize tonajlarda yüzde 24 gerileme meydana gelirken bekleyen gemi sayısı 122'den 117'ye indi. Panamax tip gemilerde ise üç hafta önce 89 gemi beklerken geçen hafta bu rakam 106'ya ve halen 112'ye yükselmiş bulunuyor.

Avustralya'nın Dalrymple Körfezi adeta bir gemi toplanma yeri gibi son derece kalabalık bir görünüm arz ederken demirde sıra bekleyen 150 gemiden 38'i capesize tonajları oluşturuyor. Bu sayı iki hafta önce 152 olarak saptanmıştı. Brezilya'nın Vale demir cevheri yükleme bölgesinde dört hafta önce 42 gemi demirde beklerken iki hafta önce bu rakam 32'ye ve geçen hafta 24 gemiye geriledi.

Kömür ve demir cevheri alımında dünyada birinci sıradaki Çin'in kömür ve demir cevheri tahliye limanlarında ise 30 capesize olmak üzere 51 gemi demirde sıra bekliyordu.

Halen gemilerin limanlardaki yığılmalar nedeniyle beklemeleri Avustralya'da 4.1 gün, Brezilya'da 2.7 gün daha azalmış bulunuyor.

Editör: TE Bilişim