IMO Genel Sekreteri Koji Sekimizu'nun Dünya Denizcilik Günü münasebetiyle yayınladığı mesajı, 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 4. Sınıf Öğrencisi Deniz Sümer, Türkçe'ye çevirdi. Deniz Sümer'in çevirisi ile mesajın tamamını yayınlıyoruz:

 Dünya Denizcilik Günü Mesajı
14 Nisan 1912, White Star şirketinin yolcu gemisi Titanic, dünyanın en ünlü gemisi olarak anılırken birkaç saat içerisinde adı bir felaketle ölümsüzleşti. Pek çok gemi batmıştı. Fakat çoğu, batması mümkün bile görülmeyen Titanic kadar etki bırakamamıştı. Titanic trajedisi denizci ülkeleri, denizde emniyet konusunu ele almak üzere kararlı bir eyleme yöneltti. Bu kararlı eylem, uyum dönemine yol açtı. Ve iki yıl sonra ilk uluslararası “Denizde Can Emniyeti Sözleşmesi” ortaya çıkarıldı ve sonuç olarak IMO kurulmuş oldu.

Günümüzde güncellenmiş ve tekrar gözden geçirilmiş olan SOLAS halen denizde emniyet konusundaki en önemli uluslararası kaynaktır. 2012 yılının, talihsiz Titanic trajedisinin 100. yılını ifade etmesi nedeni ile IMO, Dünya Denizcilik Günü’nün temasını “Titanic’ten Yüz Yıl Sonra” olarak belirlemiştir.

Kuruluşundan bu yana IMO’nun ana görevi uluslararası taşımacılık için kapsamlı bir düzenleyici çerçeve geliştirmek ve onu korumak olmuştur. Görevi başlangıçta emniyetle ilgili konularla sınırlıyken zamanla doğayı koruma, hukuki mevzular, teknik işbirliği, ve deniz haydutluğu gibi deniz taşımacılığının etkinliğini ve güvenliğini ilgilendiren konular da eklenmiştir. IMO’nun düzenleyici çalışmalarının sonucu, yüzlerce kaynak ve tavsiyelerle desteklenmiş uluslararası sözleşmeler ve denizcilik sektörünün her alanına yön vermek olmuştur. Tüm bunların en önemli sonucu günümüz denizciliğinin geçmişe göre daha emniyetli, daha çevreci ve daha verimli oluşudur.

Fakat her yeni nesil gemi yeni mücadeleler getirmekle birlikte ne yazık ki kazalar da süregelmeye devam etmektedir. Bu da sürekli iyileştirme ihtiyacını takviye etmektedir. Denizde emniyeti teşvik eden çabalarımız sadece yolcu gemileriyle sınırlı kalmayacak ve asla durmayacaktır. Kazalara çabuk tepki
vermeli ve önleyici olmalıyız.

Bu amaçla, IMO’nun Londra’daki merkez binasında, önümüzdeki haziran ayında yapılacak olan Deniz Emniyeti Komitesi toplantısı ile beraber yürüteceğimiz “Gemi Emniyetinin Geleceği” temalı iki gün sürecek bir sempozyum düzenlemeyi planlıyoruz. Amacımız mevcut denizde emniyet önlemlerini titizlikle
düşünerek daha ileri taşımaktır. Sempozyumun hedefi, oluşacak fikirlerin IMO’nun gelecekteki emniyet politikasına yön vermesi olacaktır. Yolcu ve kruvaziyer gemilerini sektörün geri kalan gemilerinden ayıran şey, yüzlerce insandan oluşan eşsiz kargosudur. Binlerce insanın hayatı, gemi yönetiminin, yani kaptan, mürettebat ve personelinin elinde bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu sektörün sürece öncü olacağına inanıyorum. Çünkü bu sınıftaki gemilerin esas ürünü konfor, eğlence ve boş vakit değil, emniyettir. Emniyet olmadan, sektör hayatta kalamaz, büyümesini sürdüremez ve gerçek emniyet yalnızca yönetmeliklere uyum ilişkisiyle de sonuçlandırılamaz.

Yaklaşık 20 yıl önce, IMO tarafından kabul edilen Uluslararası Emniyetli Yönetim Kodu, denizcilikte emniyet kültürünün oluşturulmasında büyük bir adım olmuştur. Yeni bir adım atmanın zamanı gelmiştir. Bu değişim yalnız yasal düzenlemeler ile elde edilemez. Emniyet kültürünün tüm sektöre yerleştiğinden
emin olmak için, kurallara uyumun ötesine geçmeli ve sektör içindeki gerçek işleyişi keşfedecek bir güç oluşturmalıyız.

Ben IMO üyesi hükümetleri ve denizcilik sektörünü 100 yıl önceki felaketi geride bırakmak adına yolcu gemilerinde can emniyetini artırmaya ve geliştirmeye ve bu konudaki kararlılıklarını tazelemeye davet ediyorum, şimdi ve daima.
Koji Sekimizu
IMO Genel Sekreteri

Editör: TE Bilişim