Kocaeli Körfezi, Kulelerle Gözetlenecek

İnşa edilecek olan kulelerden yapılacak gözetleme sistemi ile Körfez'e giriş çıkış yapan tüm deniz ulaşım araçları gözetlenebilecek. Çanakkale ve İstanbul Boğazı'nda uygulanan sistem, Körfez trafiğini denetim altında tutacak.

Denizcilik Müsteşarlığı, Körfez içinde artan gemi trafiğini kontrol altına alabilmek için, harekete geçti. İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda deniz trafiğini kontrol eden VTS sistemi, Körfez'in 4 ayrı noktasına kurulacak kulelere yerleştirilerek, gözetleme yapılacak.
 
Deniz Trafiği Kontrol Sistemi sayesinde, Körfez güvenliğini tehdit eden gemiler anında belirlenecek. Sistemin kurulması, hem Körfez ulaşımını rahatlatacak, hem de güvenli hale getirecek.

Körfez ilçesindeki Yarış Pisti yanına kurulması düşünülen kuleler için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin altyapı oluşturması talep edildi.

Kulelere yerleştirilecek olan sistem, 24 saat süreyle deniz trafiğini gözetleyecek. Gemilere anında müdahale edilerek, ceza kesimi yapılabilecek. VTS sistemi ile ayrıca deniz trafiği ile ilgili tüm ses, veri ve görüntüler de kayıt altına alınabilecek.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Müsteşar Yardımcısı Hazma Taşkeser ve İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek, sistem hakkında bilgi verdi.

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, sisteminin halen İstanbul ve Çanakkale'de kullanıldığını ve bu sayede her iki boğazdaki trafiğin kontrol altında tutulduğunu söyledi. Kocaeli Körfezi'nde son dönemdeki trafik artışına dikkat çeken Müsteşar Naiboğlu, buradaki trafiğin de tıpkı İstanbul ve Çanakkale'de olduğu gibi kontrol altına alınması gerektiğini kaydetti.

Münir Karaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez'i kendi çabalarıyla bir süredir gözlem altında tuttuğunu kaydetti.

Büyükşehir'e ait deniz uçağının Körfez üzerinde keşif uçuşları yaptığını ve denizi kirleten gemileri tespit ettiğini kaydeden Karaloğlu, "Kurulacak olan sistem ile Körfez'in bundan sonra daha güvenli olacağına inanıyoruz. Körfez bizim için vazgeçilmez bir güzellik. Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız." dedi.

haberler.com

Editör: TE Bilişim