Kocaeli Belediyesi gemilere ceza yağdırdı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çevre Koruma Şube Müdürlüğü, son bir yılda 70 gemiye 2 milyon TL para cezası kesti.

Türkiye sanayiinin büyük bir bölümünün Kocaeli'de olması sebebiyle deniz ulaşımında yoğun bir trafik yaşanıyor. Çok sayıda limanın bulunduğu ile günde onlarca gemi geliyor. Gelip giden bu gemilerin, yıllarca zehirli atıkları Körfez'e boşaltarak denizin kirlenmesine sebep olduğu iddia ediliyor. 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İzmit Körfezi'nde gemi ve deniz araçlarından kaynaklanan kirliliğe dair kontrol, denetleme ve idari yaptırım uygulama yetkisi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.

Devir işlemlerinin yapılması ile Çevre Koruma Şube Müdürlüğü hızlı bir çalışma başlattı. Özellikle yıllarca gemiler ve çevredeki fabrikaların kirlettiği Körfez kontrol altına alındı. Müdürlüğe alınan deniz uçağı adeta gemilerin korkulu rüyası oldu. Havadan yapılan denetimlere karadan ekipler de destek verince çok sayıda gemi yakalandı.

Çevre Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, son bir yıl içinde 809 defa denetime çıktı. Denetimler sonucu 132 olumsuzluk tespit edildi. Söz konusu olumsuzluklara ilişkin müdürlük tarafından 70 adet geminin denizi kirlettiği tespit edildi. Yapılan inceleme sonucunda suçları tespit edilen gemilere toplam 1 milyon 983 bin TL gibi rekor bir para cezası kesildi. Müdürlük bu paranın tamamını tahsil etti. Gemilerin bıraktığı kirlilik de yine müdürlük tarafından temizlendi. Ayrıca yapılan denetimler sonucu denizi kirleten 62 kurum ve kuruluş da suç üstü yakalandı. Bu kurumlara yaptırım görevi Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne ait olduğu için durum bu müdürlüğe bildirilerek gerekli ceza kesilmesi sağlandı.

Editör: TE Bilişim