Koç, Finlandiya’dan denizin 4x4’ünü getiriyor

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, denizciliği daha geniş kitlelere yaymayı amaçlayan bir yatırıma hazırlanıyor

Koç, arkadaşları işadamı Selim Ergüder ve mimar Zeki Koen’le birlikte gücü, hızı ve dayanıklılığı nedeniyle denizlerin 4x4’ü olarak adlandırılan ve fiyatı ‘nispeten’ ucuz olan bir motor yat tipini Türkiye’ye getiriyor.

Geçen ay ‘Foksmarin Denizcilik’ adlı bir şirket kuran üç ortak, Finlandiyalı Nord Star ve Minor firmalarıyla anlaşma sağladı. İki Fin firması da Türk denizleri için ideal sayılabilecek özel motor yatlar üretiyor.

İçinde kamara ve tuvaleti olan bu taşıtlar konfordan çok  performansa yönelik... Fiyatlarının ise 90 bin euro’dan başlaması bekleniyor.

Evden işe yatla

‘Foksmarin Denizcilik’ bir süre sonra da, sörfle yelkenli arası bir deniz aracı olan ve Avustralya’dan dünyaya yayılan ‘Bladerunner’ı Türkiye’ye getirmeyi planlıyor.  


Yıllardır yelken sporu yapan ortaklardan Selim Ergüder, yeni yatırımlarıyla ilgili olarak şunları anlatıyor:

“Biz, alım gücü nispeten daha az olan insanlara da denizciliği yaymak istiyoruz. Hedef, lüks yatlar değil. Onlar kendi tersane potansiyeliyle zaten üretiliyor. Türkiye’de 12 metrenin altında tekne üretimi çok zayıf ve çok pahalı.

Fiyatlar 200 - 300 bin euro’yu buluyor. Bu nedenle, Finlandiya’dan denizlerin 4x4’ünü getirmeye karar verdik. Nord Star ve Minor’un mümessilliğini aldık.”

Deniz ulaşımını kolaylaştırmak ve denizciliği geniş kitlelere sevdirmek istediklerini de belirten Ergüder, “Getireceğimiz tekneler ‘gerçek’ yelkencilerin motor yatı. Konfor değil, iş ön planda. Dengesi inanılmaz.

Çeşitli modelleri var. Bunlarla hızlı bir şekilde Karadeniz’e çıkabilecek, Avşa’ya gidebileceksiniz.

Boğaz için de çok kullanışlı. Mesela adalarda oturuyorsanız, yılın 12 ayı her gün işe bununla gidip gelebilirsiniz” diyor.

‘Koç tekneleri etüt etti’

İşleri, ortaklardan Zeki Koen’in yürüteceğini söyleyen Ergüder, şirkette yüzde 15 hissesi olan Mustafa Koç’la 35 - 40 senedir arkadaş olduklarını belirterek, “Kendisi bu tekneleri çok etüt etti. Deniz sevgisi çok olan bir insan. Bu konuda da manevi destekçimiz” diyor.

‘Foksmarin’ adının yelkencilikte kendi lakabı olan ‘tilki’den (fox) geldiğini belirten Ergüder şunları ekliyor:

“Kriz ortamı işleri biraz erteleyebilir. Ama bir-iki tekne siparişi verdik. Yeşilköy Boat Show’da ya da 4-5 ay bekleyip Pendik Yat Limanı’nda denizdeki ‘Floating Boat Show’da tekneleri sergilemek istiyoruz.”

Koç, Ergüder ve Koen’in deniz sevgisi dışında diğer bir ortak noktaları ise, golf sporuna olan yakın ilgileri.

 

Editör: TE Bilişim