Maliye’den polisle baskın

Önceki gün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olduğu açıklanan Koç Holding bünyesindeki Tüpraş, dün vergi denetimleri ile gündemdeydi.

Maliye ve Emniyet ekiplerinin, Tüpraş’ın Kocaeli’ndeki genel müdürlük ve birimlerinde denetim yaptığı haberleri yayılırken, akaryakıt sektöründe Opet, Shell ve Aygaz gibi başka şirketlere de ekipler gittiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Maliye ve Emniyet ekipleri dün Tüpraş ve akaryakıt dağıtımında bazı sektör oyuncularının merkez ve depolarında incelemelerde bulundu. Tüpraş’ta yapılan denetimin Maliye’nin vergi denetimi olduğu, bu arada Emniyet’in de kaçak akaryakıt için denetim yaptığı belirtildi. Mahkeme kararıyla yapılan aramada, kaçak akaryakıt bulunup bulunmadığının araştırıldığı ifade edildi.

EPDK: RUTİN DEĞİL

EPDK yetkilileri, bunun rutin denetimin dışında bir işlem olduğunu söyleyerek, “Tüpraş’a yapılan denetim, EPDK’nın planlı, programlı denetimi kapsamında değildir” dedi. Tüpraş, daha sonra (saat 18:59) Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) geçtiği açıklama ise şu bilgilere yer verdi: “Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından şirketimiz nezdinde akaryakıt hammadde, mamul, yarı mamul, marker, madeni yağ ve diğer ürünlerle ilgili fiili envanter, marker denetimi ve vergi incelemesine başlanmıştır. Konuyla ilgili özel durum açıklaması yapılmasını gerektiren gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır.”

Birçok sektörde inceleme

Maliye Bakanlığı ise aynı saatlerde (19:04) yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Vergi Denetim Kurulu’nca, mahkeme kararına dayanarak, bazı mükelleflerin kanuni merkezlerinde aramalı inceleme faaliyeti yürütülmekte olup, bu hususta Vergi Usul Kanununun Vergi Mahremiyetini düzenleyen maddesine göre detaylı bilgi verilmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca,  ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla yürürlüğe giren ‘Vergi Denetim Kurulu 2013 Genel Çalışma Planı’nda, 2013 yılı içerisinde yapılacak vergi incelemelerine ilişkin genel stratejiler belirlenmiş olup, birçok sektörde vergi incelemeleri de başlatılmış bulunmaktadır.”

Aygaz’dan da açıklama

KOÇ Grubu şirketlerinden Aygaz da dün akşam KAP’a yaptığı açıklamada, “Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu tarafından şirketimiz nezdinde vergi denetim çalışmasına başlanmıştır. Konuyla ilgili özel durum açıklaması yapılmasını gerektiren gelişmeler yatırımcılarımızla paylaşılacaktır” denildi. Maliye Bakanlığı daha önce de Tüpraş ve akaryakıt dağıtım şirketlerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, emniyet ve jandarmanın desteğiyle eş zamanlı baskın yapmıştı.

Shell: Bize de geldiler

MALİYE ekiplerinin Opet ve Shell gibi dağıtım sektörü oyuncularını da incelemeye aldıkları belirtiliyor. Shell’den bir yetkili, “Bugün şirketin genel merkezine geldiler. Birtakım belgeleri incelemek istediklerini belirttiler. Bize bildirdikleri bunun Maliye ile ilgili bir denetim olduğu” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim