KKTC'nin suyu denizden gidecek

Yavru Vatan artık Türkiye'den borularla gelecek olan suyu içecek. Anamur ile Girne arasına döşenecek borularla verilecek olan suyun miktarı ise yıllık 75 milyon metreküp. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) su ihtiyacının Türkiye'den döşenecek boru hattıyla karşılanmasına dönük proje başlatıldı.Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Alsim Alarko şirketi arasındaki mutabakat zaptı, bugün düzenlenen törenle imzalandı.Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Anamur Dragon Çayı'ndan alınacak suyun, 78 kilometre uzunluğunda denizin 250 metre derinine askıda döşenecek 1.6 metre çapındaki boru hattı ile Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su verileceğini, bunun 15 milyon metreküpünün içme suyu, kalanının da sulamada kullanılacağını söyledi.

'SU PROJESİNİ ELEKTRİK VE DOÐALGAZ GÖTÜRME PROJELERİ İZLEYECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) su ihtiyacının Türkiye'den döşenecek boru hattıyla karşılanmasına dönük projeyi, elektrik ve doğalgaz sevk edilmesi projelerinin izleyeceğini söyledi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Alsim Alarko şirketi arasındaki mutabakat zaptı, bugün düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, KKTC'nin su ihtiyacının karşılanmasına yönelik boru hattı projesinin ''bir nevi barış bonus veren siteler projesi'' olduğunu bildirdi.

KKTC'ye çok önem veren bir hükümetin olduğunu ve bunu somut projeler ile perçinleyerek bu önemi gösterdiklerini ifade eden Güler, suyun stratejik bir önemini bildiklerini kaydetti. 

 Bakan Güler, şöyle devam etti:

''Dünyada petrol konuşuluyor. Ama su petrolden daha önemli hale geldi ve gelecek. Suyun stratejik önemine yurt içinde suyun son damlasına kadar kullanmak üzere somut projeler sürdürüyoruz. DSİ bu noktada DPT ile koordineli yoğun bir çalışma içinde bulunuyor. Yaptığımız hesaplara göre 2023 yılında bütün suyumuzun son damlasına kadar kullanacağız. Amacımız Cumhuriyetimizin 100. yılında suyu son
damlasına kadar kullanmak.'' 

 Ayrıca petrol arar gibi su aradıklarını belirten Bakan Güler, bunun için yoğun bir çalışma başlattıklarını anlatan Bakan Güler, ''Türkiye'nin her noktasını tarayarak yer altı su kaynaklarını
araştırıyoruz. Bunları bulduğumuz da ilave yeni yatırımlar söz konusu
olacak'' dedi. 

Buradaki en önemli hedeflerinin yer altı suları ve yer altında boşlukları da tespit ederek buraları denize akan sular ile doldurmayı planladıklarını kaydeden Bakan Güler, ''doğalgazı depolar gibi suyu da
depolamayı düşünüyoruz'' şeklinde konuştu 
   
ANAMUR DRAGON ÇAYINDAN SU KKTC'YE GİDECEK- 
   
KKTC'nin su ihtiyacının büyük olduğuna dikkat çeken Bakan Güler, KKTC'nin yılda 8.4 milyon metreküp su ihtiyacının bulunduğunu söyledi.

Bu ihtiyacın 2035 yılında 32 milyon metreküpe ulaşacağını belirten Bakan Güler, halen ülkenin yüzde 8'inde sulu tarımın yapılabildiğini, sulu tarımın yapılabildiği bölgede suların giderek tuzlu hale
geldiğini bildirdi. 

Onun için Anamur'daki Dragon çayından boru hattı ile KKTC'ye gönderilecek suyun ''ilaç gibi'' geleceğini, yani tam ihtiyacının olduğu bir dönemde gideceğini belirten Bakan Güler, DSİ'nin su
konusunda KKTC'nin geçen yıl bir master planının hazırladığını söyledi. 
  
DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞENER
   
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, törende yaptığı konuşmada, yıllardır süren haksız ambargoya rağmen Türkiye ile işbirliği sayesinde KKTC ekonomisinin sadece son 3 yılda yüzde 34 büyüdüğünü söyledi.

KKTC'nin içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere Anamur Dragon Çayı'ndan yılda 75 milyon metreküp suyun boru hattıyla KKTC'ye ulaştırılmasını amaçlayan proje bugün başlatıldı.

Bakan Şener, Kıbrıs meselesinin Türkiye'nin milli bir davası olduğunu belirterek, ''Kıbrıs Türkü'nün refahının yükseltilmesi bizim en temel hedeflerimiz arasındadır'' dedi.

KKTC'ye yönelik yıllardır süren haksız bir ambargo bulunduğuna dikkat çeken Şener, şunları kaydetti:
''Böylesine haksız ve ağır ambargonun altında dünyanın hangi ülkesi olsa zor dönemler geçireceğini bilmemiz gerekir. Ekonomik göstergeleri çok daha kötü olur. Türkiye ile KKTC arasında mali ve ekonomik işbirliği anlaşmaları yapmaktayız. Yürütülen bu işbirliği ile Kıbrıs Türkü'nün refah
seviyesinin artırılması için Türkiye olarak her türlü desteği vermekteyiz, her türlü ekonomik ve mali işbirliğine gitmekteyiz.

1974 öncesi Kıbrıs Türkü'nün kişi başına milli gelir düzeyi 300-500 doları yansıtırken, bu oran 2002'de 4 bin 400, 2005 sonu itibariyle de 9 bin 300 dolar civarında olacağı tahmin edilmektedir.    Son 3 yılda refah düzeyindeki artış kişi başına milli geliri 3 yıliçinde ikiye katlanmıştır. Son üç yıl içinde KKTC ekonomisi yüzde 34 büyümüştür. Bunlar kendiliğinden ortaya çıkan sonuçlar değil, Türkiye ile
yakın işbirliğine bağlı bu gelişmeler.'' Bu işbirliği ile tarım, ticaret ve sanayi, turizm ve özellikle eğitim alanında önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Şener, 1000 kişiye düşen otomobil sayısının 500 olduğu düşünüldüğünde bunun ne anlama geldiğinin daha iyi görülebileceğini vurguladı. İşbirliğiyle enerji ihtiyacının çözüldüğünü, su ihtiyacının da bu projeyle giderileceğini belirten Bakan Şener, bu projeyle özellikle Meserya Ovası'nın sulanmasının mümkün olacağını, sulu tarımın artmasıyla KKTC ekonomisinin daha da gelişeceğini anlattı.
     

''Kıbrıslılar Türklerin 'barış suyunu' içecek''

Bu arada "Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, Türkiye'nin KKTC'ye bir boru hattı kurarak içme suyu nakletmeyi planladığını, bundan Kıbrıs'taki Rumların da istifade etmesinin düşünüldüğünü yazdı.Gazetede ''Kıbrıslılar Türklerin 'barış suyunu' içecek'' başlığıyla verilen haberde, Kıbrıs'ta uzun yıllardan bu yana içme suyu sıkıntısı çekildiğine ve bunun hem artan turizm hem de tarım açısından çok önemli olduğuna işaret edilerek, Türkiye'nin planladığı ve Alarko-Holding tarafından yapılacak boru hattı projesinin yöneticisi Oktay Varlıer'in açıklamalarına yer verildi.

Varlıer, yaklaşık 10 yıldan bu yana planlamalar üzerinde çalıştıklarını ve sonuçta işe başlayacak olmalarından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, yaklaşık 250 milyon dolara mal olması beklenen
projeyi 5 yıl içinde hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da söz konusu projeyi Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir adım olarak gördüğü ifade edilen
haberde, Anamur'dan Girne'ye uzanacak olan 78 kilometrelik boru hattının, Akdeniz'in dibinden değil, yaklaşık 250 metre derinlikten Kıbrıs'a uzanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Polietilenden üretilecek olan boruların her 400 metrede bir denizin dibine halatlarla bağlanacağı belirtilen haberde, 1,60 metre kalınlığında imal edilecek borulardan her yıl yaklaşık 75 milyon metreküp içme suyunun Kıbrıs'a pompalanacağı bildirildi.

aa

Editör: TE Bilişim