Yeşil Hat çerçevesinde Metehan sınır kapısı üzerinden KKTC’den Güney Kıbrıs’a geçirilen balıkların miktarının, KKTC’de faaliyet gösteren ve Komisyonunun yetkili makamlarınca balık avlamak için onaylanmış balıkçı teknelerinin sayısı ve bu teknelerin balıkçılık yeterliliğine göre çok fazla olduğu iddia edilerek, diğer konuların yanı sıra balıkların Türkiye gibi diğer ülkelerde avlanmış olabileceği ihtimali öne sürüldü.

Fileleftheros gazetesi “İşgal Bölgelerinden Balıklar Çok... Türkiye’de de Balık Avlanıyor... Kıbrıs Türk Odası’nın Belgelerinde Boşluklar” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Balıkçılık Dairesi’ne göre Türkiye gibi başka ülkelerde avlanan deniz ürünlerinin dağıtılması dışında, KKTC’de yasadışı balıkçılık metotları ve uygulamaların da kullanılmasının ihtimal dahilinde bırakıldığını savundu.
 
Gazete ayrıca deniz ürünlerine eşlik eden belgelerin, ürünün takibi için gerekli tüm bilgileri içermediğini öne sürdü.
 
Habere göre Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sofoklis Aletraris, Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis’in ilgili sorusunu yanıtlayarak, -balıkçılık alanına giren tüzüğün uygulanması çerçevesinde- yapılan yoklamalar sırasında izin verilen boyuttan daha küçük ve/veya Kıbrıs Türk (Ticaret) Odası tarafından onaylanan nakil belgesinde kaydedilmemiş deniz ürünlerinin saptanmış olduğunu iddia etti.
 
Yasadışı balıkçılık metotları ve uygulamaları konusuna da değinen Aletraris, geçmişte, (bunların) Rum tarafından da kullanıldığının duyulduğunu, ancak son yıllarda herhangi bir olaya rastlanmadığını, kimyasalların kullanımını doğrulayacak kayıtlı şikayetin bulunmadığını belirtti.
 
Aletraris, deniz ürünlerinin toplu ölümünün saptandığı durumlarda inceleme için örneklerinin gönderildiğini, ancak herhangi bir kimyasal madde saptanmadığını, bazı durumlarda patlayıcıların kullanımının saptandığını ifade etti.
 
Perdikis’in KKTC’de “büyük miktardaki trollerden (trol ağları) dolayı Apostolos Andreas bölgesinde deniz zenginliğinin tahrip edilmesi ve Kıbrıs Hükümetinin AB’ye yönelik olası girişimleri” ile ilgili sorusuna verdiği yanıtta, bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını ve önlemlerin alınması için herhangi bir adımın atılmadığını söyledi.
 
Gazete ayrıca bilgilere göre KKTC’de, “gırgır” metoduyla Türkiye’de balık avlayan 15 izinli teknenin bulunduğunu ve özellikte Türkiye’de ve periyodik olarak Kıbrıs’ta balık avlayan bir de dip trolünün bulunduğunu iddia etti.

Editör: TE Bilişim