Limana girişi kapatacağız

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, Gazimağusa Limanı’nda balıkçılara ait barınağın olmadığına vurgu yaparak, yetkililerin, barınak sorunlarına çözüm üretmemesi halinde eylem yapacaklarını duyurdu.

Limana girişi kapatacağız

Sorunlar yumağı limanda park ve çekek yeri olmayan balıkçıların isyan noktasına geldiğini kaydeden birlik başkanı Kemal Atakan, “Ticari limanda sığıntıyız” dedi ve yetkililere çözüm çağrısı yaptı.

42 yıllık sorunlarına acil ve kalıcı çözüm bulunmaması halinde limana girişi kapatacaklarını kaydeden Kemal Atakan, çağdaş bir liman istediklerine vurgu yaptı.

Kemal Atakan, şöyle konuştu:

“Gazimağusa balıkçısı adeta çile çekiyor. Yetkililer ilgisiz. Sorunlarımızı defa defa aktarmamıza karşın kimse çözüm üretmiyor. Yetkililer, hep sözde adımlar atıyor. İcraatta bir şey yok.

Varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Palm Beach barınağını faaliyete geçirmeleri halinde tüm sorunlar ortadan kalkacak. Yapacaklarını söyledikleri halde, hala bekliyoruz. Balıkçı zorda, kimsenin umurunda değil. Ne zaman sesimizi duyacaksınız?”

“Balıkçı mağdur”

Başkan Kemal Atakan, Gazimağusa’da profesyonel ve amatör olmak üzere 80’i aşkın balıkçının var olduğunu belirterek, sorunlar nedeniyle balıkçının mağduriyet yaşadığına vurgu yaptı.

Kemal Atakan, “Park ve çekek yeri konusunda büyük sorun yaşıyoruz. Park yeri olmadığından tekneler, ya havuzun ortasına, ya da yük gemileri arasına park ediliyor. Fırtınalı günlerde bu güvensiz yerlerde park edilen tekneler büyük hasara uğruyor, bu da balıkçıyı zorda bırakıyor.

Öte yandan, balıkçı teknesini yılda bir kez bakıma almak zorundadır. Tamir amaçlı çıkarılan yerler kapatıldığından balıkçıya tekneni evde tamir et deniyor. Bu da büyük sıkıntı. Tamir için gösterilen yer ise güvensiz. Hisar arkası. Hırsızların kol gezdiği, TIR’ların park ettiği bir alanda balıkçı nasıl tamir yapsın?

Kısacası, sorunlara çözüm üretilmezse eylem yapacağız. Ne kapı kıracağız, ne de küfür savuracağız, biz ticari liman kapısını kapatacağız” şeklinde konuştu.

Kemal Atakan, sektörün ilgisiz kaldığını da sözlerine ekledi ve yetkililerden ilgi istedi.

“Denize değil eve getirdim”

Ekmeğini balık tutarak kazanan Osman Abatay, arkadaşıyla Türkiye’de yaptırdığı ve TIR’la ülkeye getirttiği balıkçı teknesini, limanda çekek yeri olmadığı gerekçesiyle evinin avlusuna indirdi.

Osman Abatay, balıkçının birçok sıkıntısı olduğunu dile getirerek, barınak istediklerini söyledi.

“Türkiye’den gelen tekneyi eve indirdik” diyen Osman Abatay, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istedi ve ekledi:

“Var olan teknemi aylar önce sattım, dolayısıyla yerimi de başkası aldı. Yeni tekne de açıkta kaldı. Tekneyi park edecek yer yok. Limanda barınak yok. Rıhtım, gezi ve yat tekneleriyle doldu taştı. Balıkçı açıkta. Yetkililer sesimize kulak versin. Bize güvenli bir barınak göstersin. Teknelerimizi tamir için yer versin. Sektöre destek çıksın. Yeter artık, bıktık. Çözüm istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim