Kıyılar otomatik olarak izlenecek

Gemilere Otomatik Tanımlama Sistemi temmuz ayında devreye alınacak.

TÜRKİYE kıyılarında gemilerin otomatik izlenmesi yoluyla seyir emniyetinin ve deniz güvenliğinin artırılmasına yönelik projede sona yaklaşıldı. Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yürütülen ve temmuz ayında devreye alınacak proje ile Türk kıyılarında seyreden gemilerin otomatik izlenmesi yoluyla seyir emniyeti ve deniz güvenliği büyük ölçüde artırılacak.

Kısa adı AIS olan proje ile arama ve kurtarma faaliyetleri daha etkin olarak yapılırken sistem ile kaçakçılığın önlenmesi, deniz kazalarına acil müdahaleye katkıda bulunulması ve ÖTV'siz yakıtın usulsüz kullanımı da büyük ölçüde önlenecek.

Otomatik Tanımlama Sistemi ile yasadışı göçün büyük ölçüde önleneceği proje ile balıkçı gemilerinin yabancı karasularında yaptıkları ihlallerin ve avlanmaların da önüne geçilmiş olunacak.
Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre. Otomatik Tanımlama Sistemi, uluslararası sefer yapan 300 groston veya üzerindeki tüm gemiler, uluslararası sefer yapmayan 5(K) groston veya üzerindeki tüm yük gemileri, tonajlarına bakılmaksızın tüm yolcu gemilerine uygulanacak.

Kıyılar otomatik izlenecek Otomatik Tanımlama Sistemi cihazlarının vereceği bilgiler arasında, gemi kimlik bilgileri, gemi adı. gemiye ait tip, uzunluk, genişlik, tonaj bilgileri, draft, taşıdığı yük, kalkış limanı ve kalkış zamanı, varış limanı ve tahmini varış zamanı, seyir başlangıç limanı ve sefere başlama zamanı gibi bilgiler bulunacak. Avrupa Birliği tarafından alınan bir kararla, birliğe üye ülkelerce 2007 yılı sonuna kadar geçilmesi planlanan Otomatik Tanımlama Sistemi'ne ilişkin anlaşma, geçtiğimiz yıl aralık ayında AMS-Analtech iş urtaklığı arasında imzalanmıştı. Proje, Denizcilik Müsteşarlığınca belirlenen kıyılarda kurulacak Otomatik Tanımlama Sistemi baz istasyonları aracılığıyla yürütülecek.

Kaynak: Bizim Gazete

Yayın Tarihi: 09.04.2007

Editör: TE Bilişim