‘Kıyılar kamu yararı dışında yapılaşacak’

Türkiye’nin Kıyı ve Deniz Alanları 7. Ulusal Kongresi (Türkiye Kıyıları 08) Sonuç Bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, Kıyı Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikle kıyıların ve sahil şeritlerinin “kamu yararı” dışında yapılaşmasının amaçlandığı belirtilerek, “Kıyı yönetimini yakından ilgilendiren yasaların, TBMM’deki incelemeler ve görüşmeler sırasında yapılan eklemelerle bütünlükleri bozuldu ve koruma yetenekleri azaldı” denildi.
 
Bildirgede, BM Akdeniz Eylem Planı’nın yasal çerçevesini oluşturan Barselona Sözleşmesi kapsamında kabul edilen “Akdeniz’de Bütünleşik Kıyı Bölgeleri Yönetimi Protokolü” ile Türkiye’nin diğer Akdeniz ülkeleri gibi kıyı yönetimini “bütünleşik” anlayışla gerçekleştirmesi gerektiği vurgulandı.

Kıyı Alanları Yönetimi Milli Komitesi, diğer akademik kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin çabalarına karşın, Türkiye’de bütünleşik kıyı yönetiminin hâlâ gerçekleştirilemediği kaydedilen bildirgede, şöyle denildi:
“Yapılan değişiklikler kıyıların, sahil şeritlerinin ve hatta su alanlarının kamu yararı dışında yapılaştırılmasını amaçlıyor. Kıyı yönetimini yakından ilgilendiren yasaların Meclis’teki görüşmeler sırasında yapılan eklemelerle bütünlükleri bozuldu ve koruma yetenekleri azaldı. Denizel koruma alanlarının oluşturulmasına ve yönetilmesine gerek var.”

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim