Önceki gün Rus askeri istihbarat gemisi "Liman" ile Togo bayraklı "Youzarsif H." adlı canlı hayvan gemisinin çarpışması sonrasında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler başarılı bir kurtarma operasyonuna imza attı. 

Çarpışma sonrası batan Rus askeri istihbarat gemisinin 78 kişilik mürettebatının tamamı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait Kıyı Emniyeti-8 ce KIYEM-3 hızlı tahlisiye botları ile bir kısmı batmakta olan gemiden tahliye edilmek bir kısmı da denizden toplanmak sureti ile kurtarılarak, Deniz Kuvvetleri yetkililerine teslim edildi. 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen operasyonlar şöyle gelişti: 

  • 27.04.2017 tarihi 12:35’ de “LİMAN” isimli Rus Bayraklı askeri gemi ile Togo Bayraklı “YOUZARSIF H” adlı geminin çatıştığı bilgisi alınması üzerine derhal İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri tarafından seyir, can, mal ve çevre emniyetini teminen KIYEM-3, KIYI EMNİYETİ-8 ve KIYI EMNİYETİ-6   hızlı tahlisiye botları ile KURTARMA-3 römorkörü olay mahalline sevk edildi.
  • 41 30 N 028 58 E koordinatlarında meydana gelen çatma ihbarını alan KIYI EMNİYETİ 8 hızlı tahlisiye botu saat 12:40’ da Rumeli Feneri Tahlisiye Bot İstasyonu’ ndan , KIYEM-3 hızlı tahlisiye botu da 12:50 de konuşlu bulunduğu Poyraz Tahliye Bot İstasyonu’ ndan, KURTARMA-3 römorkörü de saat 12:42’ de İstinye’ den olay mahalline hareket etti.
  • Olay yerine varan deniz vasıtaları  gerekli önlemleri alarak meyilli ve batmakta olan askeri geminin tahliye işlemlerine ivedilikle başladı ve KIYI EMİNİYETİ-8 botu 37, KIYEM-3 botu 41 olmak üzere toplam 78 personelin tamamı sağ olarak kurtarılıldı.
  • LİMAN isimli Rus askeri gemisinin saat 14:48 itibarı ile 41 29 787 N 028 57 504 E koordinatlarında batması üzerine olası çevre kirliliği ihtimaline karşı SEYİT ONBAŞI yakıt toplama gemisi de olay mahalline sevk edildi.
  • Kurtarılan Rus askeri gemisinin 78 personeli saat 17:45 itibarı ile gerekli işlemleri yapılmak üzere Umuryeri Askeri Limanı’ nda ilgililere teslim edildi.

Türk Boğazlar ve çevre denizlerin garantisi

Türk Boğazları çevresinde Kefken ada Tahlisiye Bot İstasyonu, Rumeli Feneri Tahlisiye Bot İstasyonu, İstinye Tahlisiye Bot İstasyonu, Harem Tahlisiye Bot İstasyonu, Marmara adası Tahlisiye Bot İstasyonu, Akbaş Tahlisiye Bot İstasyonu, Şile Tahlisiye Bot İstasyonu, Lapseki Tahlisiye Bot İstasyonu olmak üzer 8 noktada konuşlu hızlı tahlisiye botları ve kurtarma ekipman ve mürettebatı ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü hizmet veriyor. 

Rus askeri istihbarat gemisi "Liman" ın "Youzarsif H" adlı canlı hayvan taşıyıcı gemiyle çarpıştığı haberi 12:35 te alınır alınmaz iki farklı noktadan 5 dakika içerisinde olay yerine hareket eden Kıyem-3 ve Kıyı Emniyeti 8 hızlı tahlisiye botları, başarılı bir kurtarma opersayonu gerçekleştirerek 78 Rus denizciyi burunları kanamadan kurtararak Deniz Kuvvetlerine teslim etti. 

Denizci Genel Müdür

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nü yürüttmekte olan Kaptan Olcay Özgürce, Yüksek Denizcilik Okulu 1982 mezunu ve uzun yıllar denizlerde kaptanlık yaptıktan sonra Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne yıllarını vermiş tecrübeli bir denizci. 

Kaptan Özgürce Perşembe günü meydana gelen kazada da başarılı bir yönetim gösterdi ve Gemi Trafik Hizmetleri, kurtarma yardım araçları ve kaza mahallindeki koordinasyonu başarılı bir şekilde yöneterek sahada hizmet veren fedakar deniz emekçileri ile birlikte başarılı bir operasyona imza atılmış oldu. 

Editör: TE Bilişim