Kısa Mesafeli Deniz Taşımacılığında Veri Sıkıntısı Yaşanıyor

08 Temmuz 2009 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanan Roger Hailey imzalı haberde, Avrupa Komisyonu’nun çevre politikası kapsamında taşımacılığı tırlardan denize kaydırma programı hakkında çok az veriye sahip olunduğu belirtildi. Habere göre, MDS Transmodal Yönetim Müdürü Mike Garrant, Liverpool’da gerçekleşen Kısa Mesafeli Deniz Taşımacılığı Kongresi’nde yaptığı sunumda “Kısa Mesafeli Taşımacılık kavramının çok kullanıldığını ve genellikle yanlış anlaşıldığını” söyledi.

Kısa Mesafeli Deniz Taşımacılığı istatistikleri konusunda Brüksel dahi sıkıntı içinde. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın resmi verilerine göre, 2000–2006 yılları arasında, Kısa Mesafeli Deniz Taşımacılığı konusunda yıllık % 3 oranında bir gelişme gerçekleşti, 2006 yılında Kuzey Denizi, Akdeniz ve Baltık Denizi’nde 2 milyar ton yük taşındı. Ancak, Mike Garrant, Eurostat’ın Kısa Mesafeli Taşımacılık olarak konteynerleri ve özellikle feeder limanlarından (küçük tonajlı gemilere hizmet veren limanlar) çıkan konteynerleri dikkate aldığını, ro-ro taşımacılığının % 22’sinin Dover, Calais, Lubeck, Zeebrugge ve Immingham limanlarından gerçekleştiğini belirtirken, Güney Avrupa ülkelerinde İskandinav ülkelerinin aksine, karayolunun tercih edildiğini vurguladı.

Haberde, bu yıl gerçekleştirilen Kısa Mesafeli Taşımacılık Kongresi’nde katılımcıların Kısa Mesafe Taşımacılığı istatistikleri ile ilgili daha fazla bilgi istediği, gerekirse Avrupa Komisyonu’nun uzman istatistikçiler görevlendirilebileceği de bildirilmiştir. Ayrıca, Komisyon, Mart ayında yayınladığı bir belgede, Kısa Mesafeli Taşımacılıkta;
- Henüz evden eve tedarik zincirine tam olarak ulaşılamadığını,
- Karışık idari prosedürlerin yer aldığını,
- Daha fazla liman etkinliği ve iç bölgelere (hinterland) ulaşılabilirliğin gerektiğini kaydetmiştir.

Mike Garrant, Kısa Mesafeli Taşımacılığın büyük bir proje olduğunu, bu projeye önemli bir bütçe ayrılması gerektiğini, sorunun taktikten ziyade strateji gerektirdiğini ve pan-Avrupa stratejilerinin aynı şekilde pan-Avrupa veritabanına ve konuya hâkim bir liderliğe gerek gösterdiğini de bildirmiştir.

Editör: TE Bilişim