Kirlilik Alcatraz'ı Çevreledi

San Francisco köprüsünün ayağına çarparak bordasında 50 metre yırtık oluşan M/V Cosco Busan konteynır gemisinin yakıt tanklarından sızan yakıtın oluşturduğu kirlilik Alcatraz Adası'nı çevreledi.

San Francisco Körfezi'nde, kıyıdan uzaklığı 2 km mesafede olan ve 9 hektarlık bir alan kaplayan Alkatraz Adası bilindiği gibi hapishanesiyle ünlü.  29 yıl hizmetten sonra Alcatraz hapishanesi 21 mart 1963'te kapatıldı. Hapishane şu anda müze olarak, ada ise 1982 yılından beri Golden Gate Uusal Dinlence Bölgesi'nin bir parçası olarak kullanılıyor.

250 ton ağır yakıt denize döküldü

58 bin galon (yaklaşık 250 ton) ağır yakıtın denize döküldüğü kazadan sonra San Francisco Körfezinde alarm verildi.

Akıntıyla birlikte denizde yayılan yakıt öbekleri pek çok plajın kapatılmasına neden olurken deniz canlıları da kirlilikten olumsuz etkilendi.

Petrole bulanan 26 kuş uzmanlarca kurtarılırken 6 kuş da ölü bulundu. Kirliliğin sahil kuşları, ayı balıkları, ve körfezde yuva kurmuş diğer deniz canlılarını tehdit ettiği bildiriliyor.

Kirlilik San Francisco körfezinin de dışına çıkarak Golden Gate köprüsünün 10 mil Kuzeyindeki Mrin County'nin Tenessee Burnuna ulaştı.

Körfezde bundan önce meydana gelen en büyük deniz kirliliği 1996 yılında 40 ton yakıtın denize sızmasıyla oluşmuştu.

Dökülen yakıtın 35 tonu toplandı

ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı yetkilisi Melissa Hauck yaptığı açıklamada denizden petrol emme (Skimmer) teçhizatı olan 8 teknenin körfezde görev yaptığını ve mevcut durum itibariyle 9500 Galon (Yaklaşık 35 ton) yakıtın denizden toplandığını, ayrıca jel ve katı formdA 3 kübik yarda karışımın da denizden çıkarıldığını açıkladı.

Yakıtın gemilerde kullanılan ağır yakıt olduğunu ve yüksek yapışkanlığı (viskozitesi) nedeniyle temizlenmesinin çok güç olduğunu söyledi.

Melissa Hauck; ayrıca Cosco Busan  gemisinin San Francisco'da Candlestick mevkisinde demirlenerek etrafının bariyerlerle çevrildiğini gemiden yakıt sızıntısı olmadığını belirtti.

DenizHaber.Com/Özel

Editör: TE Bilişim