Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denizlerde kirliliğin önüne geçmek amacıyla Antalya ilinde de Mavi Kart uygulamasına başlayacak. Bakanlık, Antalya'da 14 ayrı noktada atık alım tesisi ve 2 bin adet Mavi Kart'ı teknelere dağıtacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz kirliliğinin önüne geçmek denize yasadışı çöp boşaltılmasının önüne geçmek için başlattığı "Mavi Kart" uygulaması devam ediyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre uygulamayla Bakanlık gemi atıklarını etkin yönetimi ve takibini online olarak izleyebiliyor. Bu sayede Bakanlık online takip sistemiyle deniz kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bakanlık, Muğla'dan sonra Antalya'da da başlattığı Mavi Kart sistemiyle Antalya'da 14 ayrı noktada atık alım tesisi ve 2 bin Mavi Kart adet teknelere dağıtacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bu yılın sonuna kadar gezinti teknelerinin tamamının "Mavi Kart' sistemine alınmasıyla birlikte atık toplama oranının yüzde 90 artması bekleniyor" dedi.

Çöplerin Yasadışı Boşaltılması Engelleniyor

Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile ne kadar atık oluştuğu, hangi kıyı tesisine verildiği, ne şekilde bertaraf edildiğinin elektronik olarak web ortamında online olarak izlenebiliyor. Bu sistemle yat ve diğer teknelerdeki sintine, pis su ve çöplerin denize yasadışı boşaltılması önlenmiş oluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakan Erdoğan Bayraktar, uygulamanın kapsamlı ve başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Bayraktar, "Küçük deniz araçları için geliştirilen "mavi kart' uygulaması, gemi atıklarının etkin yönetimi ve takibini sağlamak amacıyla gemilerin atıklarını online bildirmesi ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibini sağlayan önemli bir çevre atılımı olma özelliği taşımaktadır" şeklinde açıklamada bulundu.
 
Daha Önce 9 Bin 500 Tekne ve Sürekli Tur Yapan 4 Bin 500 Tekneye Mavi Kart Dağıtılmıştı 
 
Bakanlık daha önce Muğla'da 9 bin 500 tekne ve sürekli tur yapan 4 bin 500 tekneye "mavi kart' dağıtmıştı. Uygulamayla sezon içinde toplanan atık oranı yüzde 60 artış göstermişti. Mavi Kart uygulamasından önce yıllık atıksu miktarı 62 milyon 832 bin 65 metreküp iken, mavi kart uygulamasının hız kazandığı 2011 yılında bir yıllık dönemde toplanan atıksu miktarı 184 milyon 704 bin 553 metreküpe çıktı.

Editör: TE Bilişim