Dünyada her yıl 2 milyon insan sağlıklı içme suyuna ulaşamadığı, 5 milyon insan da kirli suyla bulaşan hastalıklardan ölüyor. Türkiye’de ise 6 milyon insan sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülkede suyun kıymetinin bilinmesi ve kaynakların korunması için bir proje başlattı. 'Her Damla Değer Katar' projesi için 5 yılda 7 milyon dolar harcanacak.

UNDP’nin Türkiye Koordinatörü Mahmud Ayub, çevreye duyarlı müttefiklere ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ayub “su kaynaklarını korunması ve içme suyunun kıymetinin dahi bilinmesi için yerel halkı bilinçlendirmeliyiz. Bu nedenle de başta sivil toplum örgütleri olmak üzere soruna çözüm öneren müttefiklere ihtiyacımız var” dedi.

Projede Türkiye, Romanya, Hırvatistan ve Kazakistan pilot ülkeler olarak saptandı. Bu ülkelerde uygulanacak projelerin kapsamı 5 yıl içinde 21 ülkeye yayılacak. Türkiye için karamsar tablo Türkiye’de kişi başına bin 430 metreküp su düşüyor. Avrupa da bu rakam 10 bin metreküp. Irak 'ta bile rakam çok daha yüksek. Üstelik halen 6 milyon kişi sağlıklı içme suyu içemiyor.

Mevcut suyun sadece yüzde 15’i içme suyu olarak kullanıyor, kalanı ise sanayi ve tarımda harcanıyor. Özellikle bilinçsiz sulama ve sanayinin yarattığı hızlı kirlenme Türkiye’nin mevcut su kaynaklarını tehdit ediyor. Bu karamsar tablo Türkiye kadar Ortadoğu ve Karadeniz havzası için de geçerli.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim