Güney Kore, Türkiye'den kiraz ithal edecek 
 
Güney Kore'nin, Türkiye'den özellikle kiraz ve incir ithal etmek istediği bildirildi. 
 
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Güney Kore Kırsal Ekonomi Enstitüsü Temsilcileri Dr. Choi Sei Kyun ile Dae-Hee Chungi ve Güney Kore İpekçilik Birliği Temsilcisi Shon KeeWook'u ağırladı.

Genel sekreterlik hizmet binasında gerçekleşen ziyarette konuklarına UİB ve Türkiye'nin yaş meyve ihracatı hakkında bilgi veren Dr. Salih Çalı, heyet ile karşılıklı görüşmelerde bulundu. Güney Kore olarak ziyaret amaçlarının tarımsal ürünlerde Türkiye'den ithalat yapmak olduğunu ifade eden heyet, 50 milyon nüfusa sahip Güney Kore'de, ülke genelinde kiraz ve incir üretimi yapılmadığı için Türkiye'den özellikle bu ürünleri ithal etmek istediklerini belirtti.

Dr. Choi Sei Kyun ülkelerinin dış ticaretindeki önemli kalemlerinin başında elma, portakal, kırmızıbiber, soğan, sarımsak, buğday ve soya fasulyesi geldiğini dile getirdiler. Kyun, Güney Kore'den Türkiye'ye yapılan ihracat rakamları 4 milyar dolarlara çıkarken, bu rakamların Türkiye'den Güney Kore'ye yapılan ihracatta 300 milyon dolara düştüğünü açıkladı. Kyun, Türkiye'nin Güney Kore'ye başlıca ihraç kalemlerinin, tekstil, petrol, otomotiv yedek parçaları, maden ve gıda olduğu bilgisini verirken, Güney Kore'den Türkiye'ye başlıca ihraç kalemlerinin ise gemi, otomotiv yedek parçaları, demir çelik, bilgisayar ve iletişim araçları olduğunu aktardı. Dr.Choi Sei Kyun, iki ülke arasında oluşan dış ticaretteki bu uçurumun giderilmesi ve karşılıklı makul dış ticaret rakamlarına ulaşılabilmesinin bir yolunun da Türkiye'den yaş meyve sebze ithal etmek olduğunu ifade etti.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı da bu yönde çalışmalarının hızlanacağını belirterek, karşılıklı iletişimin devam etmesini temenni etti.
 

Editör: TE Bilişim