Kınalıada’da kaçak iskele tartışması

Kınalıada sakinleri, yolcu motorları için yapımına başlanan iskelenin kaçak olduğunu belirterek, inşaatın durdurulmasını istediler. Ancak iskele, 5 No’lu Koruma Kurulu’nun ‘inceleme bitene kadar inşaatı durdurma’ kararına rağmen bitmek üzere...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı yetkilileri, konuya ilişkin bilgi vereceklerini söylediler ancak şu ana kadar bir yanıt göndermediler.

Prens Adaları diye bilinen ada topluluğu içinde İstanbul’a en yakın ada olan Kınalıada’nın bir kilometrelik sahil şeridinde hem vapur, hem İDO’nun deniz otobüsü, hem de balıkçılara ait bir iskele var. Şimdi buna ilaveten bir de motorcular için dördüncü bir iskele yapılıyor. Ada sakinleri dertli, “Bu kadar küçük bir sahil şeridine dört iskele olması ada için bir ölüm fermanıdır” diyorlar...

Ada halkı, dördüncü iskele için tepkilerini “Bilmem hangi rant peşinde olanların Kınalıada’ya dördüncü bir iskeleyi kondurmaları adanın yaz günlerinde daha büyük bir istilaya uğramasına yol açacak. Örneğin 50 yıllık Mimoza Restoran da tarihe karışacak” diye dile getirdi.

Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, iskele inşaatı izninin Büyükşehir Belediyesi tarafından çok önceden verilmiş olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“İşin tuhafı yeni yapılan motor iskelesinin yanı sıra İDO iskelesi de kaçak. Hatta bu konuya tepki gösteren Mimoza Restoran’ın yeri de kaçak.”

Mimoza Restaurant’ın sahibi İshak Güveli, iskelenin projesi, inşaat izni ve ruhsatının olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Başvurmadığımız mercii kalmadı. Yapılmakta olan iskelenin inşaat ruhsatı yok. Sadece İBB Emlak Daire Başkanlığı tarafından motor seferlerini düzenleyen şirkete kiralandığına dair bir kontrat var.

Belediye göz yumdu

Adalar Belediyesi de bu duruma göz yumdu ve bir işlem yapmadı. Adalar sit alanı olduğu için İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da devreye girdi. Koruma Kurulu, başvurumuz üzerine inşaatın hemen durdurulması yolunda karar aldı. 12 Mart 2010 tarihli karar elimin altında. Ne acıklı ki, kimse inşaatı durduramıyor. Şubat 2010’da başlayan inşaat bitti gibi.”

Güveli, Adalar Belediye Başkanı’nın iddia ettiği gibi kendisine ait restoranın kaçak olmadığını belirterek, “Eğer öyle olmasaydı, biz bu restoranı 50 yıldır işletemezdik” diye konuştu.

İskeleyi yaptıran motorcuların bağlı bulunduğu S.S. Mavi Marmara Kooperatifi’nin yetkilileri de, Büyükşehir ve Adalar Belediyesi’nin izni olmadan iskele yaptırmanın mümkün olmadığını savunarak, konu hakkında daha fazla bilgi vermekten kaçındılar.

‘İnceleme bitene kadar inşaatı durdurma’ kararı

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün 12 Mart 2010 tarihli Müdür Dr. A. Metin Yıldırımlı imzalı kararında şöyle diyor:

“İstanbul ili Adalar İlçesi, Kınalıada, 4 pafta, 158 ada, 1 parselde kıyı kanununa muhalefet edilip, 2863 sayılı yasa ve çevre kanunu hiçe sayılarak iskele yapımına başlandığına, bunun acilen durdurulmasına ilişkin ilgi başvuru incelenmiştir. Başvuruda izinsiz faaliyetlerden söz edilmektedir. Yukarıda değinilen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belgenin müdürlüğümüze iletilmesi, ayrıca müdürlüğümüzce konu incelenene kadar belirtilen parselde yapılan uygulamaların durdurulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

 

Editör: TE Bilişim