İtalya: Suriye'nin kimyasal silahları gerginlik yarattı

Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmek üzere Amerikan MV Cape Ray gemisine yüklenmek için bir İtalyan limanına getirilecek olması liman kentlerinde endişe yarattı.

Kimyasal silah malzemelerinin ilk kısmını taşıyan Danimarka bandıralı gemi geçen hafta Suriye’nin Lazkiye limanınından ayrılmıştı.Kimyasal silahların ilk kısmı Lazkiye'den yola çıktı Kimyasal silah taşıyacak Rus kamyonları Suriye'de Esad 'kötünün iyisi bir seçenek' olabilir mi?

Gemi önümüzdeki günlerde İtalya’ya ulaşacak.

Geminin kargosu burada Amerikan MV Cape Ray’e aktarılacak ve bu gemi malzemeyi açık denizde imha edecek. İmha işlemine kısa bir süre kala İtalyan hükümeti geminin hangi limana yanaşacağını hala açıklamadı. Brüksel’in askeri değil, sivil bir limanı tercih ettiği belirtiliyor.

Ayrıca Güney Adriyatik kıyılarındaki bir limanın öncelikli tercih olduğu yorumları yapılıyor. Kimyasal silahların Amerikan gemisine transfer edilene kadar İtalyan topraklarında değil gemide tutulacağı belirtilse de, liman kentlerinde hem çevresel risk hem de turizmin olumsuz etkileneceği endişesiyle karşıt sesler yükseliyor. Brindisi ve Cagliari kentleri limanlarını açmayı reddetti. Sardinya adasına bağlı Santo Stefano adasının da olası limanlar arasında adı geçmesi üzerine Sardinya bölge başkanı Ugo Cappellacci tepki gösterdi.

'Tüm gücümüzle savaşacağız'

Cappellacci, "Ne zaman rahatsız edici bir iş olsa hükümetin aklına, aslında korunması gereken bir mücevher olan bizim adamız geliyor. Bu utanç verici. Buna karşı tüm gücümüzle savaşacağız" dedi. Adı geçen limanlardan biri de Sicilya'daki Augusta. İktidardaki Demokratik Parti’den Sicilya milletvekili Sofia Amoddio da, bu bölgede nüfusun yoğun olduğunu hatırlatarak riskin büyüklüğüne dikkat çekti ve hükümetten bu limanı seçenekler arasından çıkarmasını istedi.

Facebook'ta da "Limanlarımızda kimyasal silahlara hayır" adlı bir grup kuruldu. Grup, kimyasal silahların İtalya ve çevresinde hem çevreye hem de nüfusa zarar verme riskine vurgu yapıyor. İtalyan Dışişleri Bakanlığı ise karşıt görüşlere rağmen transfer için İtalyan limanının kullanılması kararından vazgeçmiyor. Bakanlık söz konusu limanın, derinlik ve şehir merkezinden uzaklık gibi teknik özelliklerine göre belirleneceğini belirtiyor. Suriye’nin kimyasal silahlarının imhası projesini yürüten Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Ahmet Üzümcü’nün 16 Ocak’ta İtalyan parlamentosunda konuşarak seçilen limanı açıklaması bekleniyor.

Geçen kasım ayında Suriye yönetimiyle uluslararası camianın vardığı anlaşmayla Esad rejiminin elindeki kimyasal silahların imhasına karar verilmişti. İmhanın ne şekilde yapılacağı tartışılırken Norveç ve Belçika limanlarını açmayı reddetmiş, Arnavutluk da karşıt gösterilerin patlak vermesiyle “hayır” demişti. İtalya ise, aralarında sarin ve hardal gazının da bulunduğu kimyasalların Amerikan gemisine nakledilmek üzere kendi limanlarından birine getirilmesini kabul etmişti. Suriye’nin kimyasal silahlarının imhasının Haziran sonunda tamamlanması planlanıyor.

Editör: TE Bilişim